StoryEditorOCM
ForumOPET PROVOCIRA

Jandroković izbacio Krišto iz sabornice jer nije nosila masku. Infektolog Ivić: Ona ništa ne razumije, falsificira i čini veliku štetu svima!

Piše S. J. T.
23. rujna 2020. - 13:18

Na današnjem zajedanju Sabora zastupnica Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret) zatražila je povredu Poslovnika i napadala predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (HDZ). Međutim, ono što je najviše iznerviralo Jandrokovića je to što su svi zastupnici nosili maske, ali ne i - Krišto.

Naime, tvrdila je da je dobila 1033 pisama roditelja iz inicijative "Roditelji 0-24" koji traže ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite, pozvala da se odmah prekine s, kako je navela, upitnim, prekomjernim i nepotrebnim prisilama prema djeci i uskraćivanjem njihove slobode.

"Zahtjev je da se odmah ukine nošenje maski kod djece”, kazala je Vidović Krišto. Spominjala je i nekakva znanstvena istraživanja za koja tvrdi da pokazuju da nošenje maski ne pridonosi smanjenju zaraze koronavirusom, a može izazvati zdravstvene i psihološke probleme kod djece.

"Poruka roditelja glasi - ne mučite nam djecu maskama jer za to nema osnove”, naglasila je.

Kritizirala je i, kako tvrdi, prekomjernu upotrebu dezinficijensa te nepotrebna testiranja na koronavirus ljudi koji nemaju simptome, za što je Hrvatska, navodi, bespotrebno "bacila" 200 milijuna kuna.

"Prvo stavite masku ili ću vas morati isključiti iz rasprave", zaprijetio je Jandroković, a nakon toga rekao:

"Imamo pet minuta pauze, a vas ću, gospođo Krišto, udaljiti do kraja dana iz sabornice."

Kako se vidi na snimci u trenutku dok je predsjednik sabora izbacuje iz dvorane, Krišto nije uopće imala masku na glavi. No, prije ju je nosila, ali da joj samo pokriva bradu, usta ili dio usta... Povremeno se pokrivbala i šalom.

Međutim, sad ju je odlučila skinuti, iako su svi u Saboru uredno nosili masku. 

Ivu Ivića, šefa splitske infektologije, upitali smo što bi poručio zastupnici Krišto.

image
Presor Ivo Ivić, poznati hrvatski infektolog
Nikola Vilić/Cropix

- Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje.

Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala - kaže nam Ivić.

- Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru - zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili - živi.

- Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete "izvan stroja" nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje - kaže za kraj Ivić.

23. travanj 2024 15:08