StoryEditorOCM
ForumNASTAVAK OPTUŽBI

"Iz HEP-ove tvrtke kćeri izvlače veliki novac. Znam za slučajeve da radnici HOPS-a odrade posao, a naplate privatnici"

Piše Zoran Šagolj
5. studenog 2023. - 19:21
Anđelko Jeličić: Svima sam slao, zvao ih na razgovor, preventivno upozoravao, i to od samog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića pa nadalje... Dragan Matić/Cropix

Što i kako se radi u Hrvatskom operateru prijenosnog sustava (HOPS), tvrtki kćeri Hrvatske elektroprivrede, već dulje vrijeme istražuje i piše Anđelko Jeličić, bivši savjetnik Uprave HEP-a za nabave, inače aktivni član zagrebačkog HDZ-a.

Javnost ga je imala priliku upoznati kad se bavio likom i djelom Frane Barbarića, još uvijek aktualnog šefa HEP-a, koji je u HOPS-u jedini član Skupštine.

I ovdje su, prema Jeličićevim tvrdnjama, kao i u mnogim drugim velikim državnim kompanijama, sporne javne nabave, tako da je otkrio dva načina na koje se izvlači nemali novac, a sve je pokriveno vječitom izlikom – natječajima.

– Na poziv za dostavu ponuda u svim slučajevima kad su u pitanju investicijski radovi rekonstrukcije ili izgradnje elektroenergetskih objekata, odabiru se ponuditelji ili ponuditelj koji nemaju resurse da mogu realizirati najmanje 70 posto predmeta nabave, a što je zakonska obveza. Budući da odabrani izvođač ne posjeduje potrebne resurse, prisiljen je angažirati druge tvrtke koje ih imaju da mogu odraditi sve poslove iz troškovnika i ugovora s investitorom. Ponuditelj je dao ponudu za sve vrste radove ne znajući ili, što je gore, čak znajući u tom trenutku tko će izvoditi radove i za koji iznos. Tada nastupa “zlatni gral” iz kojega se svi mogu napiti, i to za ugovornog izvođača, pojedince iz HOPS-a i iz prijenosnih područja ... – opisuje Jeličić i potom ulazi i u konkretne detalje aranžmana:

– Ugovorni izvođač angažira podizvođača, direktori prijenosnih područja na čijem se području nadležnosti trebaju izvoditi radovi odobravaju bez sklapanja aneksa ugovora s investitorom angažiranje podizvoditelja. Ugovorni izvođač “a” izdaje narudžbenicu ili sklapa ugovor s tvrtkom “xy” na nepoznati iznos i ugovorni izvođač plaća podizvoditelja, što je protuzakonito i što nije u skladu s ugovornim obvezama između investitora i ugovornog izvođača. Na svakom projektu postoje situacije da podizvoditelj nema potrebne resurse, pa i on angažira novog podizvoditelja, znači “podizvoditelja podizvoditelja”. Sva je odgovornost na odgovornim osobama u HOPS-u. Vanjski su izvođači nedužni jer im to omogućuje HOPS.

image

Anđelko Jeličić: Znači, službenih odgovora iz HDZ-a nije bilo i nikada ih neće ni biti

Dragan Matić/Cropix

Jeličić raspolaže imenima konkretnih tvrtki koje se više-manje uvijek pojavljuju u ovoj vrsti posla, počevši od Zagreba do Osijeka i Splita. Prijenosno područje u najvećem dalmatinskom gradu, po njegovim riječima, primjer je i kako se na još jedan način odrađuju nemale javne nabave zaobilazeći propise.

Sistem eliminacije

– Kod svih vrsta radova potrebna je nabava različitih vrsta materijala i kvalificirani radnici koji će obaviti radove. Financijski najpovoljniji način za investitora je da posebno provede postupak javne nabave za nabavu materijala, a posebno za izvođenje radova. U HOPS-u za 90 posto javnih nabava objavljuju se, međutim, zajednički pozivi za dostavu ponuda za nabavu robe i izvođenje radova. Na taj način u startu se eliminiraju tvrtke koje prodaju robu, a nemaju potrebne ljudske resurse za izvođenje radova, kao i tvrtke koje imaju resurse za izvođenje radova, a nemaju mogućnost nabave robe jer to nije njihova djelatnost.

Kod takvih dogovorenih nabava po svim osnovama, od cijene do tvrtki koje će isporučiti robu i izvesti radove, ponudu dostavljaju trgovačke tvrtke koje angažiraju podizvoditelje za izvođenje radova ili tvrtka za izvođenje radova angažira podizvoditelja za isporuku robe. U takvim situacijama cijene lete u nebo jer se u startu eliminira veliki broj konkurentnih tvrtki koje bi mogle samostalno izvoditi radove ili isporučiti robu. Prije samog javnog poziva za dostavu ponude, odabrane tvrtke upoznaju se s predmetom nabave i unaprijed se dogovara cijena koju ponuditelj treba ponuditi na obostrano zadovoljstvo – tvrdi Jeličić.

image

Zgrada HOPS-a (Hrvatski operater prijenosnog sustava) -Prijenosno područje Split

Joško Šupić/Cropix

Tu kao primjer navodi jedno poznato trgovačko poduzeće, koje se već 15-ak godina javlja na pozive PrP-a Split iako nema ljudske resurse za izvođenje bilo kakvih radova. To im niti malo ne smeta jer onda, kaže naš sugovornik, u igru uskaču uvijek iste manje tvrtke, od kojih su neke “rodbinski” povezane s čelnim ljudima.

– Osnovni je problem što su direktori PP-a Split odobravali podizvoditeljima izvođenje radova bez sklapanja ugovora s podizvoditeljima, što je obveza iz dokumentacije za nadmetanje i ugovora o izvođenju radova s ugovornim izvoditeljem. Kad bi se sklapali ugovori s podizvoditeljima u takvim situacijama, HOPS direktno plaća podizvoditelje, a kad se ne sklapa ugovor s podizvoditeljem, tada tvrtka koja ih je angažirala sama plaća podizvoditelja, što otvara prostor za mito i korupciju. U takvim situacijama moćnici iz Prijenosnog područja uvjetuju ugovornim izvođačima koga trebaju angažirati kao podizvoditelje – direktan je Jeličić.

Njega samog, iako je dugo u ovoj materiji, ipak najviše šokira praksa da su u nekim slučajevima čak radove izvodili djelatnici HOPS-a, a to su fakturirali i novac u džep stavljali privatni kooperanti.

20, 30 tisuća eura, pa više puta

– Na svakoj investiciji gdje se izvode radovi rekonstrukcije ili izgradnje novog elektroenergetskog postrojenja u Prijenosnom području Split, radove parametriranja i funkcionalnog ispitivanja uređaja sekundarnih sustava izvodili su radnici Prijenosnog područja Split za potrebe vanjskog izvođača. Navedeni radovi su troškovnička stavka koju je trebao odraditi vanjski izvođač radova, koji je za to i plaćen. Vanjski izvođači radova u većini slučajeva nemaju stručan kadar da bi obavili predmetne radove, a i kada ga imaju, povoljnije im je da posreduju kod odgovornih u Prijenosnom području Split da to obave specijalisti HOPS-a za marendu, sitni džeparac, a ponekad bez ikakve naknade. Iznosi troškovničkih stavki kreću se ovisno o obujmu radova i iznose od 20 do 30 tisuća eura. I tako u prosjeku dva objekta godišnje već 15 godina, pa računajte – reći će Jeličić.

Njemu dostupni podaci govore da prosječni godišnji planovi HOPS-a koji se odnose na tekuće održavanje i investicije iznose od 70 do 100 milijuna eura. Od tog iznosa, gotovo polovina otpada upravo na radove i usluge, pri čemu neugovorni, čitaj podobni, podizvoditelji bez izravnog dogovora s investitorom, HOPS-om, izvedu radove ili usluge u vrijednosti od 20 do 30 prosječnog godišnjeg plana. Ima gradilišta gdje je taj postotak i veći.

image

Frane Barbarić jedini je član Skupštine HOPS-a
 

Luka Gerlanc/Cropix

Da se, pak, provodi ugovor između HOPS-a i podugovaratelja, odnosna da se sklapaju aneksi ugovora s podizvođačima od strane HOPS-a, podugovaratelji ne bi mogli zarađivati na njima, a HOPS-u bi u konačnici ukupni trošak bio manji jer ne bi bilo posrednika. Očito bi to, međutim, poremetilo neke uhodane “dealove” pa se ustraje na ovakvoj praksi.

Kad je zaokružio svoja otkrića i potkrijepio ih nizom primjera iz prakse svih ovih godina, Jeličić, kao i neki djelatnici HOPS-a, o svemu su izvijestili istražne i pravosudne organe. Koliko im je poznato, na prijavama se trenutačno radi. Jeličić je pokušao zainteresirati i neke odgovorne ljude u svojoj stranci, HDZ-u.

– Nevjerojatno, ali istinito, svima sam slao, zvao ih na razgovor, preventivno upozoravao, i to od samog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, pa ministara Butkovića i Filipovića, također saborske zastupnike, posebno Miru Totgergelija, a jedini koji je bio zainteresiran je državni tajnik Ivo Milatić. Nažalost, znate, zna se kako je to kod nas. Znači, službenih odgovora iz HDZ-a nije bilo i nikada ih neće ni biti. Strahovito se boje predsjednika, ne žele mu se zamjeriti, a većina njih će ga ostaviti i okrenuti mu leđa kad on padne – razočaran je Jeličić.

Iz HOPS-a ni slova

– Frane Barbarić je Skupština HOPS-a i sigurno je upoznat sa svim protuzakonitim radnjama koje se događaju u HOPS-u. Većina članova Nadzornog odbora HOPS-a je iz HEP-a. Oni su također sigurno bili upoznati s tim i nitko ništa nije poduzimao. Što će poduzimati kad se isti način provodi i u HEP-u kao cjelini kad je u pitanju izvođenje radova ili pružanje usluga – dodaje ovaj HDZ-ov zviždač, uz poruku kako on osobno neće stati “sve dok ne profunkcionira pravna država”.

Očekuje poziv i spreman je progovoriti kako su neki od ljudi unutar HOPS-a od podstanara u kratko vrijeme postali vlasnici niza nekretnina na najelitnijim lokacijama od Zagreba do Splita i diljem obale.

O spornim nabavama radova i opreme, obiteljskim poveznicama odgovornih na pojedine tvrtke, kao i zašto unatoč nalazu revizije nova Uprava s Igorom Ivankovićem na čelu nije donijela interni akt kojim bi se regulirao postupak ulaska i izvođenja radova u elektroenergetskim objektima, naravno da smo pitali i HOPS. Upit smo poslali u četvrtak, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili njihov odgovor.

29. travanj 2024 00:35