Endometrioza je bolest od koje, prema trenutnoj statistici, boluje svaka deseta žena na svijetu.
Bolest je to s mnogo lica koju nije lako prepoznati, a ženama godinama uzrokuje nesnosne bolove, dovodi do ponavljajućih operacija. Za nju lijeka nema. Karakterizirjau je nesnosni bolovi, obilna krvarenja, ponavljajuće operacije, problemi s plodnošću. I borba čak i za ustati iz kreveta.
U Engleskoj su prepoznali ovaj problem pa je pokrenuta inicijativa da se endometrioza proglasi invaliditetom. Osim što oduzima priliku za normalan život, nerijetko uzrokuje i neplodnost pa mnogim ženama otima priliku da ikada postanu majke, piše danas Dnevnik.hr koji donosi razgovor s oboljelim Hrvaticama.
"Teško mi je gledati trudnice, teško mi je gledati veselje drugih žena. Još je teže kad u istoj ambulanti u koju odlazim liječiti svoju bolest - tamo je hrpa trudnica", navodi Žaklina Posavec.
Podsjetnik zašto nikada neće biti majka, prisutan je svakodnevno.
"Imate osjećaj razdiranja u utrobi. Žarenja, probadanja. Ne mogu opisati kakva je to bol. Postoji li uopće nešto s čime bih to usporedila", dodaje.
"Ja sam navikla da svaki mjesec, kad dolazi menstruacija, bit će nemoguće. To bi me hendikepiralo doslovno, za krevet bih bila prikovana naredna četiri dana i počela sam povraćati od bolova", kazala je Lana Biželj u prilogu novinarke Provjerenog Nikoline Cetinić.
Endometrioza se primarno nalazi u zdjelici: na jajnicima, maternici, jajovodima, pa čak i debelom crijevu i mjehuru.
"Bez obzira što se ne radi načelno o zloćudnoj bolesti, ali ona sa samom svojom simptomatologijom i posljedicama ima jedan vrlo značajan utjecaj na zdravlje žena, kako u smislu normalnog funkcioniranja, a ono što je još važno na njihovo reproduktivno zdravlje", kazao je doc.dr.sc. Neven Tučkar, ginekolog.
Posavec je neizdrživa bol pripisana išijalgiji.
"Jako, jako bolne menstruacije i obilne. Jednom sam iskrvarila do koljena usred grada, 20 kilometara od svoje kuće, ne sjećam se ni sama kako sam se uspjela snaći u tom trenutku", rekla je u razgovoru.
Na operaciji koja je trebala biti rutinska provjera jajovoda otkrivena joj je endometrioza.
"Kad su me probudili, doktor mi je došao s vijesti da je operacija trajala četiri sata, naravno nikakvu svijest nemate o tome, da mi mora priopćiti kako su morali maknuti jajovode. Došao mi je sa dijagnozom i rekao mi je da tako nešto nije vidio u svojih 25 godina karijere", navodi.
Dijagnoza joj je oduzela karijeru i priliku za normalan život, ali postoji ono što ipak najviše boli.
"Oduzela mi je majčinstvo. To je meni neoprostivo, evo", rekla je.
Cijeli prilog Provjerenog Nove TV pogledajte OVDJE.