StoryEditorOCM
ForumTRAŽI ZAŠTITU

Ispovijest prve osobe zaražene koronavirusom u FBiH: Strah me je izaći vani, bojim se napada sugrađana! Prijete mi da me treba ubiti

Piše Zoran Šagolj/Slobodna Dalmacija
12. ožujka 2020. - 12:12

- Mnogi su me ljudi razočarali i poslije ovoga osjećam strah izaći vani, jer se bojim napada naših sugrađana. Svo ovo vrijeme bila sam lažno optuživana, a čitala sam i prijetnje preko komentara, da me treba ubiti jer sam zaražena. Zamolila bih nadležne organe za zaštitu kada izađem – ispričala je za Klix.ba 51-godišnja Zeničanka, koja je bila prva osoba oboljela od koronavirusa u Federaciji BiH.

Zarazila se putujući zajedno s kćeri (19) i zetom (26) u Njemačku preko Italije, koja joj je bila samo usputna stanica. U Njemačkoj (okolica Frankfurta) boravili su šest dana, a doma su se vraćali istim putem (preko Italije). Još u vožnji kroz BiH kontaktirali su Hitnu službu i izvjestili gdje su boravili prethodnih dana.

Oni ih upućuju doma s naputkom da kontaktiraju Higijensko-epidemiološku službu, što i čine iduće jutro. Njihova je ekipa prvo stigla po 51-godišnjakinju, jer je već počela povraćati i dobila je povišenu temperaturu. Kćeri i zetu rečeno da krenu za njima svojim automobilom.

Prva liječnička dijagnoza bila je gripa i propisan joj je Sumamed, a svi zajedno poslani su u kućnu izolaciju. Tek kasnije je diganosticirana zaraza Covidom-19.

- Komunicirali smo telefonom. Već smo imali dovoljno hrane u kući, a i majka je ostavljala hranu ispred vrata i kucala na prozor da kaže da je ostavila. Mama je veoma zadovoljna osobljem koje je bilo veoma profesionalno i ljubazno, čak su svi tehničari i medicinske sestre došli da se predstave i da joj kažu šta god joj bude trebalo da se slobodno javi. Ostavili su joj telefon ispred vrata i redovit zvali i pitali da li je sve ispričala je kćer spomenute Zeničanke.

Zajedno sa suprugom danas je u izolaciji u stacionaru i trebala bi završiti 20. ožujka.

- Osjećamo se dobro, nemamo simptoma, večerali smo protekle noći i trenutno provodimo vrijeme komunicirajući obzirom da smo u istoj sobi. Mamu ništa ne boli, dobro se osjeća i nema temperaturu. Nije osjećala nikakav strah. Trenutno se osjeća veoma dobro. Dane provodimo tako što komuniciramo, malo spavamo, jedemo. Mama pije Sumamed i lijekove za pušački bronhitis. Iskreno rečeno, dosadno jeste, ali i dalje pokušavamo razmišljati na pozitivan način – ispričala je kćer.

Majku su joj najviše od svega pogodile priče da je slavila dan žena u jednom restoranu, da se vozila javnim prijevozom, da boravi u vikendici, te da je medicinska sestra.

- Veoma sam pogođena, na svu tu situaciju kad sam saznala da je moja mama zaražena, još mi je gore bilo čitati sve te laži koje pišu, jer sam ja ta koja je sve to vrijeme provodila s mamom i mužem. Nismo se kretali, osim kada je liječnik rekao da odemo u ljekoarnu kupiti lijekove koji su potrebni mami. I uvijek sam imala masku na licu, kao i moj muž. Ogorčena sam, šta više, moj razred je digao paniku i napadao me, što me još više uzrujalo. Mene nije strah kada izađem, samo znam da će uvijek na meni biti pogledi, da će me drugačije gledati, iako zaista nema potrebe za tim – dala je do znanja svima 19-godišnja Zeničanka, dok je suprug poručio:

- Kada izađem, tko želi neka mi priđe, bujrum. Samo se Boga bojim i nikog više. Tko god je pričao neistine, zna se pred kim će odgovarati.

Čim su, inače, doznali da su zaražaeni koronom, Zeničani su obavijestili svoje domaćeine u Njemačkoj. Testovi su pokazali da nitko do njih nije pokupio opasni virus

16. studeni 2024 22:51