StoryEditorOCM
ForumMOGUĆE UHIĆENJE

Hoće li Banožića iz bolnice odvesti u lisicama!? Evo kakve su presude donosili sudovi u sličnim slučajevima...

Piše Piše
13. studenog 2023. - 18:38

Dok se sad već bivši ministar obrane Mario Banožić (44) oporavlja u osječkoj bolnici od teških tjelesnih ozljeda koje je zadobio u prometnoj nesreći koju je skrivio u subotu ujutro u frontalnom sudaru te usmrtio vozača kombija Gorana Šarića (40), javnost s nestrpljenjem očekuje i službene odgovore na pitanja je li Banožić bio trijezan u vrijeme nesreće kao i je li vozio dopuštenom brzinom po Državnoj cesti 55 na izlazu iz Vinkovaca.

Kada i ti odgovori stignu, kao i nalaz obdukcije preminulog uz prometno vještačenje, bit će u konačnici poznato s kakvom će se točno optužbom Banožić suočiti - piše Jutarnji list.

Odmah po otpuštanju iz bolnice, kako to obično biva, osumnjičena osoba dobiva novi status - onaj uhićenika te prelazi pod ingerenciju policije. Pa bi tako i Banožić, prema zakonu, trebao u lisicama biti odveden u nadležnu policijsku postaju na kriminalističko istraživanje gdje će mu biti uručena poruka o pravima uz činjenični opis kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.

Potom će ga policija, odnosno barem bi ga trebala dalje kao i sve ostale osumnjičenike, predati pritvorskom nadzorniku Policijske uprave odakle će ga se, opet s lisicama na rukama, odvesti na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru. Iako je kazneno djelo koje je počinio u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima, s obzirom na to da je ministar s vinkovačkog područja, s njim će se baviti vukovarsko tužiteljstvo kako bi se otklonile apsolutno sve sumnje u mogućnost eventualnog pogodovanja, utjecaja na svjedoke... itd.

Predmet u Vukovaru

A u odnosu na dosadašnji tijek javnosti poznatog policijskog istraživanja, Banožiću ‘vise‘ nad glavom tri točke iz članka 227. Zakona o kaznenom postupku točnije točka 1., 2. i 6. prema kojima mu prijeti od jedne do osam godina zatvora.

Analizirajući prijašnje slične slučajeve, kada je krivac prometne nesreće istu počinio iz nehaja, a pritom nije bio pod utjecajem alkohola ili nekog drugog opojnog sredstva, i otprije se ne pojavljuje kao prometni prekršitelj, nakon ispitivanja u tužiteljstvu, Banožić će kao i mahom drugi osumnjičenici biti pušten na slobodu. Za njega najvjerojatnije neće biti ni predlagan istražni zatvor nadležnom sucu istrage Županijskog suda jer takvi prijedlozi ne opstanu i budu u većini slučajeva odbijeni ako nema bojazni da bi osumnjičeni, kad nema recidivizma, počinili novo djelo. Eventualno će mu se, na prijedlog tužiteljstva, oduzeti vozačka dozvola te će podizanje optužnice, kao i suđenje, čekati na slobodi.

Moguća prekvalifikacija

Što se, pak, same sudske prakse tiče ona je neujednačena i nitko nikad nije dobio maksimalnu kaznu neovisno o tome je li poginula osoba suputnik krivca, drugi sudionik u prometu u automobilu, pješak na kolniku, pa i ako je dijete u pitanju. U sličnim slučajevima prvostupanjski sudovi su dosuđivali uvjetne kazne s maksimalnim rokom kušnje ili, pak, radom za opće dobro, ali bi ih potom, po žalbama tužiteljstva, viši sudovi preinačavali u bezuvjetne kazne ili djelomične uvjetne.

Razgovarajući s nekolicinom tužitelja, oni sami nam ukazuju da uvijek može doći do prekvalifikacije kaznenog djela nakon što im sva potrebna dokumentacija, kad se pokreće istraga, pristigne.

- Analiza alkohola u krvi i urinu bude gotova vrlo brzo, ali analize za druga nedopuštena sredstva poput droge traju dulje i rezultati se znaju čekati i do tri dana, a to radi na posebnim analitičkim aparatima MUP-ov Centar Ivan Vučetić. Onda dok se izvještaj napiše i dok stigne nama u tužiteljstvo, prođe još dan. Prema saznanjima iz medija, za Banožićev slučaj će najvjerojatnije biti nadležno Općinsko državno odvjetništvo osim ako dodatne analize ne pokažu nešto drugo, pa se nehaj pretvori u namjeru - kaže za Jutarnji tužitelj s kojim smo razgovarali.

28. travanj 2024 22:48