StoryEditorOCM
ForumIZMJENE ZAKONA

Hoće li HDZ zabraniti ‘Za dom spremni‘: ‘Bi li u Njemačkoj osnivali povjerenstva i nadglasavali se kada je u pitanju nacistički pozdrav Sieg Heil?‘

Piše Marina Karlović Sabolić
23. lipnja 2021. - 21:05

Premijer Andrej Plenković doista ima priliku napraviti povijesnu stvar, uvjeren je predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Razgovaramo o inicijativi institucije kojoj je na čelu da se u Kaznenom zakonu unese zabrana korištenja ustaškog znakovlja. Između stalog i službenog pozdrava u NDH “Za dom spremni” oko kojega se u javnosti punih trideset godina lome koplja: jedni, naime, tvrde, da je riječ o pozdravu kojeg su koristili branitelji u Domovinskom ratu, drugi da je riječ o službenoj paroli Nezavisne države hrvatske pod kojom su u smrt otišli deseci tisuća nevinih žrtava.

image
Ognjen Kraus
Ronald Gorsic/Cropix

- Imamo još jedan sastanak i nakon toga se nadam da će izmjene zakona ići u saborsku proceduru. Ako zaista stoje iza izjava koje su dali u povodu Dana antifašističke borbe, onda mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema da se to izglasa – ocjenjuje Kraus.

Krajnje je vrijeme, kaže nam on, da se po tom pitanju nešto napravi. A dobar vjetar u leđa trebala bi biti i ovotjedna proslava 80. obljetnice osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda, koju je po prvu put organizirala Vlada i na koju je po prvi put došao i premijer Plenković.

Pitanje je, naravno, hoće li u vladajućoj većini biti dovoljno dobre volje i spremnosti da – sad kad su izbori prošli, i kada idući dolaze tek za tri godine – u Saboru izglasaju izravnu zabranu ustaškog znakovlja te negiranja žrtava NDH i ustaških logora, onako kako to predlaže Židovska općina.

U HDZ-u su za sada još uvijek oprezni. I ne žele se javno izjasniti o tome hoće li podržati ovu inicijativu. Na sastancima sa saborskim zastupnicima predstavnik HDZ-a podržao je izneseni prijedlog, no predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić pojasnio je da se o tome “još treba razgovarati”.

Ranko Britvić, predsjednik udruge branitelja i antifašista Vedra iz Splita, smatra da nikakva posebna povjerenstva oko ovog pitanja nisu potrebna.

-Bi li u Njemačkoj osnivali povjerenstva i oko toga se nadglasavali kada je u pitanju nacistički pozdrav “Sieg Heil”? Nema šanse - decidiran je Britvić. Pritom podsjeća na epizodu koja se tijekom Doomovinskog rata zbila na jugu Hrvatske.

-General Veselko Gabričević bio je nazočan kada je general Janko Bobetko tijekom operacija na Južnom bojištu dijelio samokrese. Jedan od njih je trebao dobiti i Marko Skejo, koji je pozdravio sa “Za dom spremni”. General Bobetko se tada okrenuo i otišao, nije mu htio dati samokres. Već tada je bilo jasno da je to neprihvatljiv pozdrav kojega su u opticaj ubacili provokatori iz jugoslavenskih tajnih službi da u tim prvim danima naštete Hrvatskoj - ističe Britvić. Danas sa vremenskim odmakom i širim pogledom nikakve dileme, prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo biti.

-Možemo glumiti naivnu crvenkapicu i pitati se zašto su postrojbu nazvali baš Rafael Boban, zašto su osnovali baš 10.travnja, zašto su imali baš crne uniforme i zašto pozdravljaju baš sa “Za dom spremni”. Ivo Sanader to je riješio jednim potezom, jer ako ne postupite autoritativno, onda se daje šansa mračnim tipovima da i dalje šetaju gradom - zaključuje Britvić.

23. travanj 2024 08:57