StoryEditorOCM
ForumNIKAD MANJE HRVATA U "CRVENOM" NA RAČUNU

Evo što napraviti ako vam banka nenadano smanji iznos dopuštenog minusa

Piše Sanja Stapić /Slobodna Dalmacija
6. svibnja 2019. - 12:37
novac14-160514

Pojedini građani su dobili obavijesti da im banke od prvog lipnja smanjuju dopušteni minus na tekućem računu, no to nisu vjesnici zaokreta u poslovnim politikama na valu smanjivanja minusa.
Jezikom meteorologa, stanje s dopuštenim prekoračenjem, sudeći po odgovorima koje smo dobili iz pet velikih banaka (OTP, Raiffeisen, Addiko, Erste i Privrednoj banci Zagreb, dok nam Zagrebačka nije odgovorila), stabilno je te s mogućnošću mjestimičnih naoblačenja i kiša. Zahvati li vas kiša ili pljusak, smanji li vam banka minus malo ili mnogo, pa čak i kad ga ukine nije kraj svijeta.

Danas su klijenti bolje zaštićeni, pa su o takvim potezima banke dužne obavijestiti svoje klijente mjesec dana prije, a zakon kaže da banka koja smanji ili potpuno ukine minus klijentu mora omogućiti da ga otplati tijekom 12 mjeseci ili da otplati samo onaj dio za koji mu je minus smanjen.

Najviše – 50.000 kuna

Addiko kaže da generalno nema planove smanjivanja minusa od lipnja, isto kažu u Raiffeisenbank i dodaju da ne planiraju raditi promjene prekoračenja po tekućim računima, Erste banka također od prvog lipnja neće smanjivati iznose prešutnog prekoračenja po tekućem računu klijenata.

– Erste banka redovito prati parametre temeljem kojih klijentima odobrava iznose prešutnih prekoračenja, poput smanjenja ili izostanka redovitih mjesečnih primanja, urednosti obveza prema banci i slično. U slučaju ako dođe do korekcije iznosa prešutnog prekoračenja, banka klijente o tome obavještava najmanje 30 dana prije efektivnog umanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja – kažu u toj banci.

Prosječan iznos prekoračenja u Erste banci iznosi 8300 kuna, a prekoračenja po tekućem računu određuje se za svakog klijenta posebno, maksimalno 50.000 kuna te se ugovara na određeno razdoblje.

Maksimalni iznos prekoračenja u Raiffeisenbank se odobrava u iznosu do 300 posto redovitih mjesečnih priljeva, maksimalno 40.000 kuna, dok u Addiko maksimalan minus može biti 30.000 kuna.

OTP banka odobrava najviše 40.000 kuna minusa i već je početkom ovog mjeseca ažurirala minuse klijenata, a ponovno će za pola godine.

– OTP banka provodi ažuriranje iznosa prekoračenja na viši ili manji iznos sukladno prosjeku redovitih primanja u zadnja tri mjeseca, dva puta godišnje, u travnju i listopadu. Zadnje ažuriranje prekoračenja obavljeno je 6. travnja, a klijentima kojima je najavljeno smanjenje, poslane su obavijesti početkom ožujka – navode u ovoj banci.

– Privredna banka Zagreb stavlja na raspolaganje prekoračenje s rokom trajanja šest mjeseci. Sukladno redovitim ciklusima obnavljanja prekoračenja dijelu klijenata se mogu promijeniti uvjeti poslovanja, što posljedično rezultira povećanjem, smanjenjem ili ukidanjem prekoračenja. U slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja banka o istome obavještava klijenta pisanim putem najmanje 60 dana prije primjene novog iznosa – kažu nam u Privrednoj banci Zagreb.

Pola njihovih klijenata koristi prekoračenja koja maksimalno mogu biti 40.000 kuna.

Premda banke imaju u ponudi račune s različitim iznosima minusa i bez njega, svaka od njih svojim klijentima može individualno prilagoditi pakete i minuse, ponuditi im takozvano ručno vođenje računa, kada se klijentima svakih tri ili šest mjeseci osobnim dolaskom taj minus obnavlja, kaže nam jedan bankar i ukazuje da je stoga priča o minusima vrlo šarolika.

Bolovanje je problem

Šokovi i skokovi s minusima znaju se dogoditi onima koji su na bolovanju jer im smanjena plaća smanjuje priljev na račun, a time i minus, potom se minusi često smanjuju onima koji imaju različite prihode tijekom godine, pa neki tijekom ljetne sezone na računima, primjerice, imaju mjesečno 10.000 kuna prihoda, potom im minusi značajno porastu, a onda im se izvan sezone prihodi prepolove, što uzrokuje značajan pad minusa.

Nekad je svaki drugi tekući račun bio u dopuštenom minusu, teško je bilo i dobiti račun ili paket bez minusa, a danas to više nije tako. Prošlu su godinu građani počeli s 4,7 milijuna računa bez ikakvog prekoračenja i 1,77 milijuna računa s odobrenim prekoračenjem. Minuse koristi pola onih koji imaju odobreno prekoračenje, pa je tako 955.404 računa u odobrenom minusu.

Ne tako davno, još u 2010. svaki drugi tekući račun u Hrvatskoj je bio u dopuštenom minusu, njih oko dva milijuna.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, krajem 2010. građani su bili u dopuštenom prekoračenju od 8,07 milijardi kuna, dok su krajem prošle godine bili u 6,8 milijardi kuna dopuštenog minusa.

19. travanj 2024 05:21