StoryEditorOCM
ForumUSKORO NA TRŽIŠTU

‘Distancer 2M‘ drži razmak i smanjuje mogućnost zaraze: zagrebačka tvrtka nudi inovativno rješenje u zaštiti od koronavirusa!

Piše Marija Čović/SD
7. kolovoza 2020. - 11:03

Pandemija koronavirusa promijenila je naše životne i radne navike natjeravši nas da pažljivije promišljamo o druženju i kontaktima, a stručnjaci stalno upozoravaju kako je jedan od najvažnijih načina zaštite od zaraze opasnim virusom održavanje sigurne udaljenosti od drugih ljudi.

Tu u priču ulazi maleni uređaj Distancer 2M zagrebačke tvrtke "2M Divison" koja je registrirana za proizvodnju i usluge, a prvenstveno je orijentirana na prodaju i zastupanje. Tvrtka je trebala biti otvorena u ožujku, ali je zbog korona-krize sve malo prolongirano, kaže nam njezin direktor Mario Anić, koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo i uspjehe u prodajnom sektoru u različitim industrijama. Njegova tvrtka za sada nema drugih zaposlenika no s obzirom na to da proizvod Distancer 2M uskoro izlazi na tržište, u planu su i zapošljavanja.

image
Mario Anić, direktor tvrtke 2M Division
 
Album 2m Division

Distancer 2M ili 2M Division? Predstavite nam proizvod i tvrtku.

– Distancer D2M je mali elektronički uređaj koji svjetlosno i zvučno upozorava nositelja i njegovu okolinu na nepoštovanje socijalne distance od dva metra. Nosi se kao bedž na reveru ili privjesak oko vrata. Glavna stvar kod D2M je da drži distancu. Na njemu jasno piše 2M i svatko tko ga vidi na nekome ili ga primi u ruke zna točno na što se odnosi. Sami signali često i nisu potrebni. Da bismo nešto tako jednostavno, a neophodno doveli na tržište morali smo skupiti tim. Zato je osnovan 2M Division. Okupili smo tim koji predano radi na dovođenju D2M-a u ruke i na prsa što je više ljudi moguće i očekujemo velike pomake tijekom idućih nekoliko mjeseci.

Projekt SYNERGY

Kako je cijela priča oko distancera krenula? Što vam je bio cilj?

– Sve je započelo projektom SYNERGY u okviru kojeg su preko javnog natječaja u šest zemalja središnje Europe (Njemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Italije i Hrvatske) dodijeljeni vaučeri za financiranje inovativnih ideja koje rješavaju društvene probleme uzrokovane pandemijom koronavirusa. Na poziv projekta SYNERGY javila se i Osnovna škola Matije Petra Katančića iz Valpova koja je tražila rješenje za problem povratka učenika u škole i osiguravanja socijalne distance. Jedini u Hrvatskoj rješenje je ponudio inovator iz Valpova Miroslav Špiranović.

Iskoristili smo postojeću tehnologiju ultrazvučnih i optičkih senzora i stvorili mali, praktični uređaj dostupan svima, a posebno namijenjen djeci i osobama treće dobi kojima bolest COVID-19 predstavlja stvarnu prijetnju. Sama inovacija je izrađena uz pomoć Znanstveno-tehnološkog parka Sveučilišta u Rijeci "StepRi", tvrtke "Tera Tehnopolis" d.o.o. i Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, a uz Špiranovića sudjelovali su i Tomislav Kudeljnjak i Dragan Francuz. Nakon nekoliko mjeseci došli smo do dvije konačne verzije koje planiramo plasirati na tržište u četvrtom kvartalu 2020. godine. D2M Lite namijenjen je osobnoj upotrebi, a D2M Pro namijenjen je profesionalnom okruženju zatvorenog prostora.

image
Dragan Francuz i Miroslav Špiranović su sudjelovali u idejnom rješenju i izradi Distancera 2M
Album 2M Division

Distancer D2M nas treba zaštititi od koronavirusa. Kako on zapravo funkcionira?

– Dokazano je da se održavanjem distance od minimalno dva metra smanjuje vjerojatnost zaraze do deset puta u odnosu na bliski kontakt. Distancer D2M ultrazvučnim ili svjetlosnim signalima povećava sigurnost osobe koja ga nosi, kao i svih oko nje. Detektira druge ljude ispred korisnika do dva metra i signalizira ako su tu distancu prekršili. Za razliku od sličnih rješenja, privatnost nam je jedan od glavnih prioriteta. D2M ne koristi nikakve verzije Bluetootha ili Wi-Fi signala niti prati svog korisnika na bilo koji način. To čini D2M jedinstvenim na tržištu i iznimno prilagodljivim jer ne zahtijeva umrežavanje ili kupnju u velikim količinama kako bi se uparili s drugim uređajima da bi izvršavao svoju zadaću. Teži samo 30 grama, nosi se oko vrata zakačen običnom vezicom i drži se na prsima. Stalnim svjetlosnim, zvučnim i vibracijskim signalima koji se pojačavaju kako se distanca prema drugoj osobi smanjuje, osigurava rano upozorenje za mogući bliski kontakt. Signali se mogu koristiti zajedno ili naizmjenično kako bi se korisnik osjećao sigurno i opušteno sa svojim D2M-om.

Lako dostupan

Pandemija koronavirusa ne jenjava. Kako to utječe na vaše planove? Što će se dogoditi ako se nađe cjepivo?

– Naše primarne ciljne skupine su škole i institucije osoba treće dobi kojima su ovakva rješenja prijeko potrebna za normalizaciju rada. Za D2M Pro ciljna skupina su radna okruženja gdje D2M drastično smanjuje rizik za zdravlje radnika koji tamo rade. Cjepivo će se sigurno otkriti, ali tko zna kada i koliko će trebati vremena da se postigne dovoljna procijepljenost populacije kako bi to postalo efektivno. Do tada je socijalna distanca najbolje rješenje za zaštitu zdravlja nas i naših bližnjih. Planiramo napraviti početnu seriju od 10.000 D2M-ova do kraja 2020., a u 2021. planiramo povećati proizvodnju kako bi što bolje odgovorili potražnji na tržištu. Već imamo zainteresirane stranke u Europi i Sjevernoj Americi.

Kakvi su vam planovi nakon korone? Imate li u planu nešto za budućnost?

– Tehnologija koju koristimo u Distanceru D2M nije isključivo primjenjiva za držanje socijalne distance protiv koronavirusa. Socijalna distanca sprječava širenje i drugih infektivnih bolesti, tako da će pojedinci koji se žele zaštititi u budućnosti moći koristiti D2M za daljnju osobnu zaštitu. Osim u preventivne svrhe, tehnologiju možemo koristiti i za pomoć slijepima i slabovidnima, kao i drugim ugroženijim skupinama. O tome ćemo kad dođemo do toga, a do tada Distancer D2M – Drži distancu! – poručuje Mario Anić.

A Distancer D2M bit će lako dostupan, dogovaraju se distribucijski partneri u zemlji i inozemstvu jer se radi o globalnom proizvodu. I cijena će kupcima biti pristupačna, a Distancer 2M ima bateriju koja traje otprilike pet dana i puni se na standardnom USB priključku.

Pet prioriteta za bolju Hrvatsku


1. Digitalizacija svakog oblika poslovanja. Sve što se može ili mora riješiti uživo ​trebalo bi se riješiti online.
2. Jako puno stvari se može riješiti putem sustava e-građani i korištenjem samo osobne iskaznice. Treba dodatno poraditi na tome i još bolje umrežiti institucije te ih dodatno obrazovati kako bi bili brži i efikasniji.
3. Poticati lokalnu proizvodnju i izvoz.
4. Eliminacija bespotrebnih i štetnih državnih aparata koji guše zdravu ekonomiju.
5. Otvaranje države internetskom poslovanju, obnovljivoj energiji i stranim investicijama.

19. travanj 2024 23:03