StoryEditorOCM
ForumBUDIMO ODGOVORNI

Današnji ogroman broj zaraženih definitivno je potvrdio da smo ušli u treći val pandemije. ‘Ajde bona koja korona!, ne govore više ni naši susjedi

Piše Anita Belak-Krile/SD
17. ožujka 2021. - 17:57

Beskrajni dan koji se ponavlja ciničnom meteorologu Philu Connorsu u kultnom filmu istoga imena, ružičasta je balada prema onom što se svima nama trenutačno događa. Naš beskrajni pandemijski dan pretočio se u beskrajnu pandemijsku godinu, a svjetlo na kraju tunela nikako ugledati.

Jutros nam se tako može učiniti kao da je svanuo 17. ožujka 2020., a ne 2021. godine. I tada smo napeto iščekivali informacije Stožera i ulazili u prvi epidemijski val, a sada smo na uzlaznom kraku trećeg koji je po svim brojčanim pokazateljima gori od onoga prije godinu dana, pa i onoga koji smo imali jesenas. 

Lani na današnji dan bilo je 65 novozaraženih, a sad 1445, odnosno dvadeset puta više.

Danas je skok zaraženih dramatičan. U odnosu na prva tri dana prošlog tjedna veći je za 46 posto, a u odnosu na prošlu srijedu imamo 500 zaraženih više. Zadnji put u ovoj godini veću brojku od ove današnje imali smo 6. siječnja kad je bilo nešto manje od 1900 zaraženih. U Hrvatskoj su sekvencirani gotovo svi glavni brzošireći sojevi osim brazilskog: imamo i britanski i češki i škotski i južnoafrički i newyorški soj. 

Novi sojevi jedan su od glavnih krivaca za novi porast broja zaraženih, a oni koji i dalje ne vjeruju brojkama možda će povjerovati uglednom splitskom liječniku prof. dr. Ivi Iviću koji je danas poručio da je zastrašujuće što je u Splitu na respiratorima 15 ljudi, kao u danima kad je broj hospitaliziranih bio triput veći.

„Pacijenti su sve mlađi, moglo bi biti ‘belaja‘ – više je nego jasan dr. Ivić.

Pogledamo li okruženje, primjećujemo kako jedna po jedna zemlja iz našeg susjedstva proglašava lockdown.

Iz BIH koja se do jučer ponašala kao da virus ne postoji, a građani našim novinarima bezbrižno govorili: “Ajde, bona, koja korona!“, sad stižu dramatične poruke medicinskog osoblja. „Ovo je novi Bergamo. Gospodo, Sarajevo je palo“, uznemireno poručuje liječnica iz glavnog grada BiH. U Srbiji je, unatoč najvećoj procijepljenosti u regiji do ponedjeljka sve zaključano, a rade samo ljekarne i trgovine prehrambenih proizvoda. Nema ni frizera ni pedikera ni teretana. U Italiji se pred uskršnje blagdane sve zatvara; Francuska je proglasila početak trećeg vala kao i Poljska gdje dnevno umire 500 ljudi od COVID-a.

Ako se ponovi situacija koju smo imali u drugom valu ove jeseni, kad su se početkom rujna otvorili škole, a tijekom listopada eksponencijalno rasli na tri tisuće novozaraženih dnevno, a tijekom studenoga i prosinca zdravstveni sustav pucao po šavovima, moglo bi se sve to ponoviti i u travnju. U optimističnom scenariju stopa cijepljenja s prokuženosti dijela populacije mogla bi eventualno ovaj val učiniti nešto blažim.

Svima nam je svega ovoga preko glave, no otpor provođenju protuepidemijskih mjera neće nas nikamo odvesti.

Pazimo na sebe i na one oko sebe. Budimo pametni, ponašajmo se odgovorno jer britanski soj koji dominira u zemlji, daleko se brže širi nego onaj wuhanski s kojim smo se borili na jesen, i to pogotovo među mlađom populacijom.

10. svibanj 2024 14:11