StoryEditorOCM
ForumČISTA POZITIVA

Danas je 22. 2. 2022., datum je rekorder u stoljeću! Hoće li nam ova godina biti pozitivnija?

Piše Siniša Kekez/SD
22. veljače 2022. - 09:17

Evo već pedeset dana teče nova, 2022. godina od koje smo očekivali da bude bolja nego koronske 2021. i 2020., koje su pratili i potresi.

Međutim, stvari se ne čine boljima, omikron ne jenjava, sada je došla inflacija, a afere u Vladi otvaraju se kao rupe u Mečenčanima.

Ova godina ima velik broj dvojki, čak tri, s kojima bi se u trešeti 365 dana u godini moglo akužavati tri "duje". One nisu baš kao tri trice, ali bolje su i od tri asa, koji se na prvu čine atraktivnijima. A i trešetaši početnici znaju da je bolje duja u ruci nego trica na grani.

image
Za sreću su potrebne dvojke
AFP

Obilje "duja" u kojima uživamo ove kalendarske 2022. godine postalo je još jasnije, 2. veljače, kada se u datumu 2. 2. 2022. nanizalo njih čak pet. A u utorak 22. veljače bit će vrhunac ne samo godine, nego i stoljeća, s rekordnih šest dvojki 22. 2. 2022. Idealni raspored "duja" 22.2. 2222. dočekat ćemo samo ako genetičari pronađu neko jače sredstvo za dugovječnost. U toj opciji ni 3. 3. 3033. ne bi se činio nedohvatljiv.

Jest da dvojka za odlikaše među nama i nije neka ocjena, ali s ovim stanjem oko nas, od potresa, pandemije, neimaštine, afera, "duja" je čista, neupitna pozivitva.

"Duja" znači dovoljan, a u ovom okolostima to se čini dostatni, pozitivan prolaz. Od ovoliko "duja" godina nužno mora biti pozitivna, dovoljna, dvojka velika kao kuća. A uz pokoju tricu možda bude i dobra.

Za dvojku više

Nešto manje dvojki u godini imala je i poznata, optimistična i vesela pjesma Nenada Vilovića u izvedbi Olivera Dragojevića "2002. godine u Splitu".

Ta je pjesma iznijela neke prognoze od kojih se dobar dio potvrdio. I dobro je se prisjetiti u ne toliko optimističnoj 2022. godini, kada se trici veselimo kao nekada petici.

image
Oliver Dragojević odavno je pokazao put u bolju budućnost
Admir Buljubašić/Cropix

Vilovićeva pjesma predvidjela je da "dvi ´iljade i druge mi ćemo poć´ na Misec". Doduše, koš nismo poletjeli u pravcu Mjeseca, ali jesmo jeftinim avioletovima u raznim pravcima.

Ali nastavak stiha "od pusti´ turisti ča će doć´ nan na more ni okrenit´ se neće moć´ ni´ko" pun je pogodak jer bi se tek na Mjesecu moglo možda naći utočište od ovolike lude turistifikacije.

"Dvi ´iljade i druge/sve bi´će na botune i samo ćes tribat´ pritiskat´ nji´" možda je najslabija točka prognoze jer je već odavno sve na daljinski, da ne govorimo o 5G mreži, gdje će se automatski sve otvarati. Nažalost u doba restrikcija i oskudica autor teksta nije pogodio ni sa stihovanom prognozom "I ima´ćeš ča zamisliš, jo, ča će onda lipo bit´". Osim ako ne vrijedi pravilo "Ne mogu tako malo zamislit koliko malo mogu imat".

image
Splitski skladatelj i tekstopisac Nenad Vilović na širokopojasnoj je vezi s budućnošću
Paun Paunović/Cropix

Ali zato je refren "Dvi ´iljade i druge godine godine na svitu, ajme, ča će tek onda lipo bit´u Splitu" totalno pogođen, zapravo vječan jer je za većinu Splićana u Splitu uvik lipo, pa i kad je zapravo najgore.

Vilovićeve optimistične prognoze, koje je poslovično uvjerljivo donio Oliver, idu i dalje. "Svak´ će imat´ novi stan" i više je nego pogođeno uz ovoliko novogradnji. Uz "mali" ispravak da novih stanova ima više nego stanovnika, pa ključevi nisu pravedno rapoređeni, netko ima deset stanova, dok deset obitelji nema nijedan.

Riba po marsovskim cijenama

Ni "ribe s Marsa nema svaki dan", ali je ima po marsovskim cijenama i iz egzotičnih, afričkih mora. I ribu je, očito, zahvatila globalizacija.

Danas ne samo da je svatko dobio telefon, nego i mobitel, neki imaju i po dva - tri, a na stadionu ne samo da igra svjetski šampion nego bi ove godine mogao igrati i hrvatski.

I misao da "nan neće tribat´ radit´" je točna za one koji imaju dobar uhljebnički posao, ali i za one druge koji ne mogu doći do posla.

image
Na stadionu ne samo da igra svjetski šampion nego bi ove godine mogao igrati i hrvatski
Joško Ponoš/Cropix

Tko danas uopće može išta prigovoriti završnoj vizijii da će "kompjuteri mislit´ za nas", a mi ćemo samo pivat´ po cili dan", kad na svim kanalima i platformama Hrvatska traži i sluša zvijezde i supertalente?

Vizija pjesme Nenada Vilovića u izvedbi Olivera Dragojevića je toliko pozitivna da u njoj nema ni koronavirusa, inflacije, otkaza, siromaštva, klijentelizma, depopulacije ni drugih negativnih stvari.

Zato bi naši tesktopisci i parodisti bez problema 2002. mogli pretvoriti u 2022. A mi bismo iz numeroloških, ali i psiholoških i socioloških razloga stvarno trebali početi pjevati "Dvi iljade dvadeset druge godine, godine na svitu, ajme ča će tad lipo bit u Splitu". Zapjevajte, bit će vam lakše, vjerujte na riječ.

image
Opjevane 2002. svjetsko prvenstvo bilo je u Južnoj Koreji
Kim Jae-hwan/AFP
29. travanj 2024 08:12