StoryEditorOCM
ForumMINISTAR GARI CAPPELLI U ZADARSKOJ ZRAČNOJ LUCI:

Čvrsto smo dogovorili sufinanciranje niskotarifnih letova za Zadar - mi ćemo osigurati 3,5 milijuna kuna, Zadrani 6,2 milijuna

1. veljače 2017. - 20:57
konferencija_ministar-010217

Puno „lipih stvari“ donio je ministar turizma Gari Cappelli u Zračnoj luci Zadar gdje je u srijedu, u okviru posjeta Zadru, predstavio nove aviolinije s direktoricom Zračne luke Zadar Irenom Ćosić i gradonačelnikom Zadra Božidarom Kalmetom.

Ministar je optimistično najavio povećanja broja turista i turističkog prometa, ali ne samo u ljetnom razdoblju, već i zimi. Već se u Hrvatskoj govori o turističkoj godini, a ne samo turističkoj sezoni kao do sada. I prosinac i siječanj bolji su nego lani, ne samo na zadarskom području već i u čitavoj Hrvatskoj gdje je u proteklom mjesecu ostvareno pola milijuna noćenja, kazao je Cappelli na zadarskom aerodromu šireći optimizam:

- Hrvatska je prepoznata po kvaliteti svojih programa, a to se najbolje vidi prema prvim rezultatima first bookinga koje smo dobili. Austrija bilježi 15 posto bolji booking prema Hrvatskoj, u Švicarskoj je Hrvatska najtraženija destinacija, u Francuskoj je prodaja bolja 5 posto, Italija bilježi veliki interes, Velika Britanija čak 50 posto ima jači booking prema Hrvatskoj, Njemačka koja je standardno jaka 5 posto, s tim što je njihovo povećanje 3 posto na razini čitave Europe, Poljska čak 59 posto više, Rusija se kod nas oporavlja, a dobre vijesti first bookinga dolaze iz SAD-a i Kanade s čak 80 postotnim povećanjem Slovenija je stalno prisutna s 1 do 2 posto boljim bookingom. Rezultati kojima otvaramo godinu su jaki, Hrvatska je hit u Francuskoj gdje čak 75 posto Francuza uopće ne ljetuje izvan domovine, ali smo kod ostalih 25 posto Francuza apsolutni hit – kazao je Cappelli koji je predstavio avio linije za Hrvatsku i to iz Njemačke za Pulu gdje je lani dovezeno 170 tisuća putnika za razliku od godine prije kada je prevezno 70 tisuća putnika, zatim linije Stuttgardt – Osijek, iz Velike Britanije 19 novih linija za Hrvatsku, te dodatne linije iz Francuske za Dubrovnik i Split, a radi se i na novim linijama iz Francuske za Zadar, Istru i Zagreb, uz dosta novih čarter linija za ciljane evente poput Adventa u Zagrebu.

- Ono na čemu trebamo raditi je pojačati rad lokalne destinacija koje zapravo moraju biti menadžmentske organizacije koje će smišljati projekte kojima možemo privući ciljano goste kao što je Ultra u Splitu. To ćemo omogućiti i novim Zakonom o boravišnoj pristojbi kojim ćemo decentralizirati znatna sredstva i omogućiti i veća ulaganja u udruženo oglašavanje što je bitno Zadru. To će biti 100 posto veća sredstva nego do sada, ali s jasno određenim pravilima na koji se način i za što mogu utrošiti – rekao je Cappelli.

Izrazio je i oprez zbog mogućnosti da se zemlje u trenutno nepovoljnom političkom okruženju za dvije tri godine pokušaju vratiti na turističko tržište koje im je preotela Hrvatska, pa ćemo se okretati i tržištima dalekog istoka i to Kini, Japanu i Koreji.

- Ozbiljno se razgovara i o direktnom letu iz Kine za Zadar – rekao je Cappelli koji će nastaviti projekt Cro kartice kojega je pokrenulo Ministarstvo turizma u prošlom mandatu.

- Turističkom Cro karticom planiramo povećati turistički promet za 30 posto i to ne samo na kontinentu. Dva milijuna Hrvata uopće ne putuje, ako budu imali mogućnost beneficija kroz porezna rasterećenjima u dogovoru s tvrtkama za koje rade, mogli bi ih potaknuti da i sami počnu putovati i to tijekom cijele godine. Bit će potrebno mijenjati i sezonski mentalitet u Dalmaciji, ali s obzirom da turizam nažalost ostvaruje značajan udio našeg BDP-a, to je neminovno – bio je odlučan Cappelli.

Zadranima je dao jasna jamstva da ne moraju strahovati za sufinanciranje dolazaka Rynaira oko čega je do sada bilo dosta problema. U tu će svrhu ministarstvo osigurati 3,5 milijuna kuna, dok će 6,2 milijuna kuna osigurati ostali i to Grad Zadar (2 milijuna), Zadarska županija (2 milijuna) TZ Zadra (700 tisuća kuna) i TZ zadarske županije 1,7 milijuna kuna. O tome su se u Zadru, podvukao je, čvrsto dogovorili.

U udruženo oglašavanje ući će i mogućnost sufinanciranja brodskih linija poput Zadra – Ancone, a uvest će se i zaboravljena, za turizam važna, linija Pula – Lošinj – Zadar s ticanjima u Silbi.

26. lipanj 2024 13:26