StoryEditorOCM
ForumNAPOKON

Čuda postoje: 11 godina nakon podizanja optužnice počelo je suđenje u predmetu ‘Dijagnoza 1‘ u kojem se osumnjičeni terete za izdavanje lažnih nalaza

Piše Vladimir Urukalo/SD
26. siječnja 2021. - 14:22
Optuženi Suzana Jelavić, Dragiša Šušić, Mario Tafra, Boris Samardžija, Valter Nutrizio i Boran UglešićJakov Prkić/Cropix

Dogodilo se i to čudo! Na splitskom Županijskom sudu jučer je, gotovo 11 godina nakon podignute USKOK-ove optužnice, napokon počelo suđenje u predmetu "Dijagnoza 1", u kojem se sedmero okrivljenih sudi za izdavanje lažnih nalaza na osnovi kojih je petnaestak ljudi dobilo pravo na vojne mirovine. Tako su se pred tročlanim sudskim uskočkim vijećem, pod predsjedanjem suca Dinka Mešina, napokon našli Suzana Jelavić (56), umirovljena medicinska sestra koju USKOK označava kao glavnu kariku lanca, odnosno onu koja je od siječnja 2006. do 11. veljače 2008. godine na području Splita i Zagreba povezala ostale optužene "u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi" za veći broj raznih korisnika, kojima su omogućili stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida, čime su im pribavili znatnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna. Osim nje, jučer su se u sudnici pojavili i Dragiša Šušić (57), vozač HZMO-a u Splitu, liječnik Darijo Sučević (57), sudski vještak psihijatar Boran Uglešić (47) te njegovi kolege liječnici Valter Nutrizio (66) i Boris Samaržija (57) te medicinski tehničar Mario Tafra (48). U cijeloj su priči bili još i Suzanin suprug Mladan Jelavić, no on je u međuvremenu umro, isto kao i liječnik Damir Rebić.

Tajne snimke

Ostali su se u sudnici pojavili s odvjetnicima, bilo onima koji su im dodijeljeni po službenoj dužnosti, bilo da su ih sami angažirali, poput psihijatra Uglešića, koji je opunomoćio čak tri odvjetnika – Željka Gulišiju, Ivanku Šamiju i Jadrana Franceschija.

Čim je Natalija Petković, zamjenica ravnateljice USKOK-a, izdiktirala na kojim dokazima ustraje da ih se izvede bez čitanja, spominjući pritom kao primarno reproduciranje snimki razgovora snimljenih tajnim nadzorom, a sve kako bi se, kako je rekla, zbog ekonomičnosti postupka utvrdile okolnosti mjesta, vremena, načina i namjere te da se pročita izvješće prikrivenog istražitelja, reagirala je obrana.

Iskusni odvjetnički lisac Željko Gulišija, jedan od trojice Uglešićevih branitelja, sudskom je vijeću predložio da se, kao nezakoniti, izdvoje svi nalozi istražnog suca izdani za provođenje tajnih mjera, kao i dokazi koji su prikupljeni na taj način.

– Svi nalozi istražnog suca koji su dani za provođenje posebnih dokaznih radnji su bez obrazloženja i pozivaju se na zahtjev USKOK-a. To je kao da sudac u obrazloženju presude za neko djelo napiše da se poziva na utvrđenje optužnice. Imajući u vidu novi stav Vrhovnog suda, Ustavnog suda i odluke Europskog suda za ljudska prava, predlažem izdvajanje svih dokaza posebnih dokaznih radnji. Istina je da je takav zahtjev obrane odbijen 2011. godine, no s obzirom na nove presude navedenih sudova koji su donijeli suprotna rješenja treba vidjeti kakvu bi sad odluku donijeli u ovom slučaju – jasan je bio odvjetnik Gulišija, kojem su se pridružili i ostali branitelji.

Naravno, reakcija USKOK-a bila je očekivana. Zamjenica Petković žestoko se usprotivila kazavši da je USKOK, nakon što je istražni sudac vodio istragu, 18. veljače 2009. godine podignuo optužnicu. Pojasnila je da je prva rasprava zakazana pred sudom za 9. srpnja 2010., a potom četiri puta odgađana sve do rasprave 23. veljače 2011., kada je obrana tražila izdvajanje nezakonitih dokaza.

Zlouporaba prava

Sud je 23. veljače 2011. donio odluku koja je strankama dostavljena 11. svibnja. USKOK se žalio, ali i obrana. Vrhovni sud usvaja žalbu USKOK-a i 6. rujna 2012. ukida rješenje i vraća ga na novo odlučivanje. Do 5. rujna 2013. Županijski sud nije izradio odluku pa smo 10. prosinca 2013. poslali požurnicu. Nakon nove požurnice sud je donio odluku 24. travnja 2014. Ured se žalio i Vrhovni je sud prihvatio žalbu 1. srpnja 2014. i Županijski sud je svoju konačnu odluku donio 30. listopada 2014.

– Dakle, odlučivanje o zakonitosti sudskih naloga i nezakonitim dokazima trajalo je tri godine. Ovo što obrana traži su nalozi o kojima je pravomoćno odlučeno i smatram da je ovo zlouporaba prava obrane kojima se odugovlači s početkom raspravljanja. Obrana dobro zna da će u 2022. godini nastupiti zastara progona u odnosu na Suzanu Jelavić, Dragišu Šušića i Valtera Nutrizija zbog primanja mita. Isto tako zna i da će 2022. godine zastara nastupiti, ovisno o mjesecima, za još 41 kazneno djelo krivotvorenja isprava. I to je očiti razlog zašto obrane ponavljaju prijedlog za izdvajanje dokaza kao nezakonitih – kazala je zamjenica Petković.

– Ovo se vuče već gotovo 12 godina, ali sukladno odluci Vrhovnog suda ne možemo odbaciti ovaj zahtjev obrane, već moramo vijećati. Ja ne mogu utjecati na to što se ovo vuklo 12 godina – kazao je na kraju sudac Mešin odgađajući sazivanje idućeg ročišta za neodređeno vrijeme. Jer kakva god bila odluka sudskog vijeća, na nju će sigurno uslijediti žalbe Vrhovnom sudu, pa onda njihova odluka, pa eventualno nove žalbe itd., itd... Dakle, ako je suditi po dosadašnoj praksi, ne gine nam čekanje još koje godinice do novog okupljanja u sudnici splitskog suda. A tko zna što će od 110 djela za koje su se na početku teretili i o(p)stati.

19. travanj 2024 04:39