StoryEditorOCM
ForumI MLADI DOŠLI NA RED

‘Cijepite svu djecu od 12 godina naviše!‘, preporuka je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja će sigurno izazvati brojne reakcije

Piše Marijana Cvrtila
29. rujna 2021. - 10:15

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke za dobrovoljno cijepljenje djece protiv COVID-a 19 u dobi od 12 i više godina, a preporučena su dva registrirana cjepiva – proizvođača Pfeizer-BioNTecha i Moderne. Prema podacima HZJZ-a, od lipnja ove godine, kada je počelo cijepljenje uglavnom djece s kroničnim bolestima a potom i ostalih, do 27. rujna cijepljeno je ukupno 11.387 osoba mlađih od 18 godina.

To nije veliki broj, usporedbe radi, u Francuskoj je dosad cijepljeno oko 60 posto tinejdžera. HZJZ, pak, u najnovijim uputama preporučuje dobrovoljno cijepljenje osoba od 12 godina naviše, a posebno snažnije skupine djece s kroničnim bolestima, onih koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti, maturanata, učenika srednjih škola koji odlaze na stručnu praksu te učenika smještenih u učeničkim domovima i drugim oblicima kolektivnog smještaja.

I maturanti na spisku

– Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-a 19 nego odrasli. No tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina je povoljan – poručuju, među ostalim, iz HZJZ-a.

Zašto su među preporučenim skupinama za cijepljenje nalaze učenici završnih razreda srednjih škola iz HZJZ-a objašnjavaju time što su za njihovu dob uobičajeni kontakti s više osoba, kao i organiziranje važnih događaja, poput završnih ispita, prijemnih ispita, državne mature (pozitivni ne mogu pristupiti ispitu). Tu su i maturalna putovanja, maturalne večere, norijade, proslave 18. rođendana, na kojima ne mogu sudjelovati pozitivni i oni u samoizolaciji. Ističe se i važnost sudjelovanja na nastavi u učionici jer cijepljeni ne podliježu samoizolaciji.

Među učenicima srednjih škola cijepljenje se preporučuje i onima s praktičnim oblicima nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi, poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja, kao i onima s terenskim i izvanučioničkim oblicima nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

Cijepljenje protiv COVID-a 19 je za sve skupine djece, ponavljamo, dobrovoljno. Djeca, odnosno njihovi roditelji, koja se žele cijepiti trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku, a mogu koristiti i sve druge dostupne mogućnosti, poput punktova za cijepljenje bez najave (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama Zavoda za javno zdravstvo), izabranog liječnika obiteljske medicine i slično. Ako učenici cijepljenju pristupaju sami moraju imati pisanu suglasnost roditelja/skrbnika, a mogu doći i u pratnji roditelja/skrbnika. Punoljetni učenici mogu sami donijeti odluku o cijepljenju te se smatra da su suglasni s cijepljenjem svojim dolaskom na cijepljenje – poručuju iz HZJZ-a.

image
Boris Kovacev/Cropix

Nuspojave – jako blage

U preporukama se poziva i svu ostalu djecu od 12 i više godina da se odazovu cijepljenju. Iz HZJZ-a navode moguće nuspojave cjepiva, ali naglašavaju kako su one izuzetno blage i prolazne te nastaju zbog uboda na mjestu primjene i reakcije na stvaranje protutijela, a prolaze i bez posebnog liječenja, najčešće unutar jednoga do dva dana. Mogu biti lokalne, poput boli, crvenila te otekline na mjestu primjene cjepiva, ili opće, kao što su umor, glavobolja, bol u mišićima, zimica i povišena temperatura.

Iako ističu da se cjepivo diljem svijeta pokazalo sigurnim, navode kako ipak bilo koji lijek može uzrokovati ozbiljan problem poput teške alergijske reakcije.

– Međutim, rizik razvoja ozbiljne nuspojave nakon primjene bilo kojeg cjepiva je izuzetno malen, a životno ugrožavajuće reakcije nakon cijepljenja su vrlo rijetke. U slučaju razvoja takvih reakcija, koje se obično dogode u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon cijepljenja, neophodno je zatražiti liječničku pomoć – upozoravaju iz HZJZ-a. Također, kažu kako se neke osobe ne bi trebale cijepiti protiv COVID-a 19 ili je cijepljenje potrebno odgoditi, što se posebno odnosi na osobe koje su imale reakciju opasnu za život na bilo koju komponentu cjepiva protiv COVID-a 19 ili na prethodnu dozu cjepiva protiv COVID-a 19.

Rijetke nuspojave: Upale se brzo povlače


Iz HZJZ-a ističu kako su zabilježeni vrlo rijetki slučajevi miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) u adolescenata i mladih odraslih osoba i to češće nakon primanja druge doze. Procjene učestalosti miokarditisa i perikarditisa razlikuju se ovisno o izvoru, kažu iz HZJZ-a, te navode kako trenutno raspoloživi podaci za Sjedinjene Američke Države govore o 75 slučajeva na milijun primijenjenih doza, dok je najveći rizik procijenjen na 200 slučajeva na milijun cijepljenih muških adolescenata u dobi od 16 i 17 godina.
– Iako su neki slučajevi miokarditisa/perikarditisa združenih s cijepljenjem zahtijevali skrb u intenzivnoj njezi, prema zasad dostupnim podacima koji se temelje na kratkom razdoblju praćenja, u većine osoba dolazi do povlačenja znakova bolesti i oporavka konzervativnim liječenjem – zaključuju u HZJZ-u.

Zaustavljen rast kod mladih: Brojke stagniraju


Nakon što je od 14. rujna dobna skupina od 10 do 19 godina izbila na prvo mjesto među novooboljelima od COVID-a 19, odnosno svaki peti novooboljeli bio je školskog uzrasta, iz HZJZ-a kažu kako te brojke sada stagniraju. Točnije, početkom školske godine počeo je strmoglavi rast broja novozaraženih učenika, međutim, brojke upućuju da je on ipak zaustavljen prošli, a po svemu sudeći i ovaj tjedan. Tako je u utorak (jučer) ukupan broj oboljelih učenika osnovnih i srednjih škola od COVID-a 19 iznosio 1642, dok ih je na isti dan prije tjedan dana bilo 1811. Nešto je veći broj onih u samoizolaciji – jučer 10.483, a prije tjedan dana 9979. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja podsjećaju kako razdoblje izolacije za oboljele traje deset, a samoizolacija 14 dana, pa se očekuje da bi i broj samoizolacija mogao pasti početkom listopada.
Trenutačno najviše oboljelih učenika ima Grad Zagreb, ukupno 632 (prije tjedan dana 586), a najmanje Ličko-senjska županija 11. Smanjenje broja oboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija koja je jučer imala 218 oboljelih učenika osnovnih i srednjih škola, a u utorak prije tjedan dana 314.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji oboljelih učenika je trenutačno 50, što je također smanjenje u odnosu na isti dan protekloga tjedna kada ih je bilo 91. U Zadarskoj županiji ta je brojka jučer bila nešto veća (36) nego prije tjedan dana (31), dok je u Šibensko-kninskoj znatno veća jučer (35) nego isti dan proteklog tjedna (25).

image
Josko Ponos/Cropix
03. svibanj 2024 08:18