StoryEditorOCM
ForumSASTANAK S VLADOM

Capak otkrio da će se nove mjere usvojiti do kraja tjedna: razmišlja se o ograničenju okupljanja, kraćem radnom vremenu kafića, obveznom radu od kuće

Piše SD
19. studenog 2020. - 18:17

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nakon sastanak Vlade i Stožera je kazao da je Hrvatska na vrlo visokom mjestu među europskim zemljama s visokom incidencijom, a od nas je zasad najgore samo pet zemalja, prenosi Jutarnji.hr.

- Što se tiče rasta, ove dnevne skokove koje imamo pokušavamo izravnati s tjednim prosjekom. Razmijenili smo podatke koje imamo i što se tiče drugih europskih zemalja i onih kako je kod nas. Prosjek incidencije za Hrvatsku je trenutno viši od 800, izjavio je.

Kazao je i da se na sastanku intenzivno pričalo o mjerama. 

- Imamo desetak županija koje su donijele strože mjere, Nacionalni stožer im je to odobrio. Mjere koje su na nacionalnoj razini su u nizu županija pooštrene nego što su horizontalne nacionalne mjere. Ono što je sadržaj tih pooštravanja mjera je dodatno ograničavanje broja sudionika na različitim okupljanjima i skraćivanje radnog vremena ugostiteljstva te obvezivanje poslodavaca na rad od kuće gdje god je to moguće, smanjenje mobilnosti populacije u smislu susreta u javnom prijevozu - kazao je Capak.

Komentirao je i izjave varaždinskog župana Radimira Čačića i njegov zahtjev za pooštravanje mjera. 

- Stožer je odobrio mjere za Varaždinsku županiju. Sad su ponovno došli prijedlozi odande i ponovno se razgovara. Pretpostavljam da će većina mjera koje je predložio županijski stožer biti prihvaćene. Među njima ima mjera koje se odnose na organizaciju škola i rekli smo da je to na razini Vlade, a većina odluka ostalih mjera koje su predložene će biti usvojene s time da imamo i prijedlog epidemioloških mjera u zajednici koje je pripremio referentni centar za epidemiologiju HZJZ-a s kojim ćemo neke od tih prijedloga koje dolaze iz županija uskladiti, bit će na razini kako je to epidemiološka služba predvidjela - kazao je.

Capak je kazao da ne može reći koji će biti datum primjene mjera, ali da će se one do kraja tjedna usvojiti. 

Komentirao je i masovno testiranje brzim antigenskim testovima u Zagrebu te kazao da Stožer pozdravlja ideju Grada Zagreba da se poveća broj lokacija za testiranje. Kazao je da svi koji su negativni na antigenskom testiranju moraju ići na PCR testiranje.

- Oni koji će obavljati te testove na licu mjesta, moraju imati osiguranu logistiku PCR-a za one koji ispadnu negaivni na tom testu - kazao je.

Capak je otkrio i koje europske zemlje imaju liberalnije mjere od Hrvatske.

- Liberalnija je Estonija. Međutim, kroz nekoliko dana to neće biti tako - kazao je Capak, prenosi Jutarnji.hr.

18. travanj 2024 19:11