StoryEditorOCM
ForumDANAS JE PRESUDA

Bivša haaška istražiteljica Nevenka Tromp prognozira presudu krvniku s Balkana: Mladić će dobiti doživotnu, a Beograd neće biti kažnjen

Piše Zoran Šagolj
8. lipnja 2021. - 11:14

Danas će pred Međunarodnim mehanizmom za kaznene sudove u Haagu biti izrečena pravomoćna presuda Ratku Mladiću.

Ovaj general bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih (para)vojski nastalih na njezinim temeljima, koji je 90-ih godina u svjetskim medijima, zbog svojih zlodjela, s pravom ponio ime "krvnik s Balkana", prvostupanjski je 2017. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Na presudu su se žalili i obrana i Tužiteljstvo, a nakon što je zbog pandemije i opstrukcija odvjetnika već bila odgađana, konačna će presuda biti objavljena 8. lipnja.

Sve drugo osim doživotne robije bilo bi veliko iznenađenje.

– Apsolutno! – kaže i Nevenka Tromp, bivša istražiteljica Tužiteljstva u Haagu, danas predavačica na Sveučilištu u Amsterdamu.

image
NEVENKA TROMP
Goa Screenshot

Nema dileme

– Doživotna je kazna razmjerna svim sličnim slučajevima. I kazna Radovanu Karadžiću je preinačena s 40 godina na doživotnu, pri čemu su se suci pozvali na činjenicu da je general Stanislav Galić za dvije godine provedene na dužnosti zapovjednika Sarajevskog korpusa dobio prethodno doživotni zatvor. Nije bilo logike da Karadžić kao njemu politički nadređeni i uz to još ga se teretilo za Srebrenicu, može dobiti manje. Znači, s obzirom na tu pravnu praksu suda u izricanju presuda, uopće nema dileme što slijedi Ratko Mladiću – dodat će naša sugovornica.

image
Michael Evstafiev

Međutim, uvijek postoji ono "ali". Svojim nekim prijašnjim stavovima sumnju izaziva predsjedavajuća Vijeća, sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije. Ona je bila ta koja je napisala izdvojeno mišljenje u nepravomoćnoj presudi kasnije osuđenom ratnom zločincu Zdravku Tolimiru, a u kojem je tražila da bude oslobođen svih točaka optužnice za počinjeni genocid, i to upravo u Srebrenici. Sukus njezina protivljenja mogao bi se svesti na stav da su Bošnjaci preuveličali patnje, dok je Ratko Mladić bio taj koji im je – pomagao!

U sarajevskim i beogradskim medijima čak se pojavila teorija da bi Mladić mogao biti i oslobođen.

– Taj scenarij je nešto nerealno s obzirom na pravne elemente slučaja. Međutim, on ljudima postaje kao nešto moguće i ne kažu apriori da se neće dogoditi s obzirom na neke ranije iznenađujuće presude, gdje na prvom mjestu mislim na onu generalu Momčilu Perišiću, koji je nakon nepravomoćnih 20 godina u veljači 2013. oslobođen svake odgovornosti. Testirala se isključivo primjena prava, a ne nikakve nove činjenice. Ovo je važno zbog toga što se pisanje optužnica i donošenje presuda ne događa ni u kakvom političkom vakuumu, već tu ima utjecaja iznutra i izvana.

Zato mislim da i priča o pristranosti predsjedavajuće Vijeća u slučaju Mladić sada dobiva na važnosti, stvara se atmosfera nesigurnosti i strepnje, osobito od strane Bošnjaka, ali i bosanskih Hrvata. Moje je mišljenje da će biti politike u presudi, ali nikako u mjeri da se ide na oslobađanje Ratka Mladića.

Ona će biti u trećem scenariju, koji egzistira uz potvrđujuću i oslobađajuću presudu, a znači da će presuda biti kompromis, odnosno da ona ostane doživotna, ali da se u tekstu uključi barem jedna općina od onih šest iz 1992. godine (Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor Varoš, Foča i Vlasenica), gdje je Mladić oslobođen za genocid. Izabrat će se ta jedna kako bi se ušutkale sve te kritike u odnosu na Tribunal da nije donio ni jednu presudu za genocid s početka rata. Prijedor bi bio najbolji kandidat. Ne zaboravimo ni otkrivenu grobnicu Tomašica na prostoru bivšeg rudnika, koja je prethodno bila uključena samo kao kazneno djelo. Politički bi se to moglo odlučiti samo da se ušutka javnost i da to ispadne kao neki veliki povijesni pomak – drži Nevenka Tromp, koja istodobno prognozira još nešto:

image
AFP

– Potvrdit će se to da je Mladić bio general i zapovjednik Vojske RS, da se genocid dogodio u okviru oružanog sukoba i građanskog rata, te da Beograd preko udruženog zločinačkog pothvata nema nikakvih veza s Prijedorom '92. i Srebrenicom '95. Time će se udovoljti i srpskoj strani. Bošnjačke žrtve bit će presretne već samim tim što će biti potvrđena prvostupanjska presuda. Nitko neće obraćati pažnju na ove slabe karike koje, povijesno gledano, krivo interpretiraju prirodu rata u BiH i Mladićevu službenu ulogu. On je prije, za vrijeme i poslije rata, sve do konačnog odlaska, umirovljen kao general Vojske Jugoslavije. Tog narativa, te interpretacije, nema ni u njegovoj optužnici, ni u izvođenju dokaza, pa ga upravo zbog toga neće biti u presudi. Mislim da se želi odvratiti pažnja od tih vrlo važnih stvari.

Politička važnost

Po mišljenju Nevenke Tromp, presuda Mladiću bez formalnog njegova dovođenja u vezu s Beogradom imat će priličan politički utjecaj na cijelu regiju.

– Ne zaboravite da dezintegracija Jugoslavije još nije završena. Zašto? Zato što postoje daytonska BiH i Srbija koja se nikada nije pomirila sa svojim postjugoslavenskim granicama i koja će na konto toga da uopće nije bila uključena u rat u BiH jednostavno sada legitimirati svoje pravo da nastavi inzistirati na izmjenjivosti granica, naravno u svoju korist pripajanjem RS i, kako to sami zovu, njihovom korekcijom sjevera Kosova. Zato ova presuda može imati i povijesnu i političku važnost i zato mislim da ćemo svi ostati razočarani jer neće biti povezivanja s Beogradom – uvjerenja je ova bivša istražiteljica haaškog Tužiteljstva.

19. travanj 2024 09:37