StoryEditorOCM
ForumRAČUNALNA PREVARA

52-godišnjaku ‘ispario‘ novac s računa. Iz policije upozoravaju građane na oprez prilikom davanja osobnih podataka

Piše Vijesti SD
26. siječnja 2024. - 11:08

Još jedan stanovnik Splita je postao žrtva računalnog kriminala. S njegovog bankovnog računa nestalo je čak tisuću i dvjesto eura. Splitska policija je u četvrtak od 52-godišnjaka zaprimila prijavu u kojoj je naveo da ga je telefonski kontaktirala nepoznata osoba koja se predstavila kao agent za trgovanje kriptovalutama.

U razgovoru ga je potom obavijestio da je ostvario zaradu. U cilju isplate novca, zatražio je od oštećenog da instalira aplikaciju, nakon čega mu je oštećeni dao podatke koje koristi za internet bankarstvo. Novac od navodne zarade nije uplaćen, već je s njegovog računa nestalo tisuću i dvjesto eura.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku. U konkretnom slučaju radi se o takozvanim "phishing" računalnim prevarama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Iz policije upozoravaju i savjetuju građane da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Te da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

01. lipanj 2024 06:43