StoryEditorOCM
ĐiradaVAŽAN DATUM

Zadar obilježava 80 godina slobode: sjećanje na oslobođenje grada od fašističke okupacije uz važnost očuvanja mira i sjećanja na žrtve

Piše Zadarski.hr
25. listopada 2024. - 08:52

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra u suradnji sa Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, pod pokroviteljstvom Predsjednika RH imaju čast i zadovoljstvo pozvati Vas na Prigodnu svečanost povodom obilježavanja 80. godišnjice oslobođenja Grada Zadra od fašizma, nacizma i vraćanje grada Hrvatskoj državi.

Svečano polaganje cvijeća i odavanje počasti PALIM BORCIMA ZA SLOBODU GRADA ZADRA na spomen obilježje na gradskom groblju u Zadru 30. listopada 2024. u 10 sati.

Prigodni program će se održati u dvorani II Palače, Zadar, Poljana Šime Budinića 3, 30. listopada 2024. godine s početkom u 11,00 sati.

Program:

  • Pozdravni govor
  • Oslobođenje Grada Zadra i vraćanje zemlji Hrvatskoj
  • Govor uzvanika
  • Kulturno umjetnički program
  • Prigodni domjenak i druženje od 12,30 -13,30 sati

Nakon Prvog svjetskog rata, Rapallskim ugovorom Zadar je pripojen Italiji, a od 1922. talijanski fašisti pod Mussolinijem ubrzo nameću režim koji guši hrvatski identitet i nameće talijanski jezik u školama i javnom životu. Tijekom Drugog svjetskog rata, jača pokret otpora kroz partizane predvođene komunistima.

Kapitulacijom Italije 1943., Zadar je privremeno oslobođen, ali ubrzo okupiran od nacista, uz stalne napade savezničkog bombardiranja koje teško razara grad. Partizani 31. listopada 1944. konačno oslobađaju Zadar, a teritorijalna pripadnost Hrvatskoj pravno se potvrđuje 1947.

Ove godine Zadar obilježava 80 godina slobode od fašističke okupacije.

25. listopad 2024 09:01