StoryEditorOCM
ĐiradaNA MOLATU

Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima nastavlja sa izložbama III. Molajskog muzejskog izložbenog ljeta

Piše Zadarski.hr
2. kolovoza 2023. - 12:43

Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima nastavlja sa izložbama III. Molajskog muzejskog izložbenog ljeta.

Ovaj puta izložbom u suradnji s udrugom veterana Otočkog bataljuna Jarusi „Otočni bataljun - Jarusi 1991.-1995,”. Izložba je postavljena unutar spomenika kulture RH Mussolinijevog fašističkog logora Molat u muzejskoj zgradi (nekadašnjoj zapovjednoj logorskoj zgradi) u uvali Jazi u Molatu. Izložba je posvećena Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja. Otvoriti će se u četvrtak 3. kolovoza 2023. godine u16,oo sati. Izložbom čiju koncepciju je izradila Udruga veterana Otočkog bataljuna prikazano je formiranje i presjek najvažnijih i najvećih vojnih akcija bataljuna od 1991. do 1995. godine. Bataljun je bio u sastavu Hrvatske ratne mornarice, obično se kaže mornarička pješadija ili kako se kaže popularno „marinci.” Djelovao je od Zadarskog arhipelaga, preko Ravnih kotara, Velebita zajedno s 112, Zadarskom brigadom, 7, domobranskom pukovnijom, redarstvenim postrojbama i ostalim postrojbama koje su branile a kasnije oslobađale našu domovinu. Posebno se istaknulo poginule branitelje bataljuna Miljenka Zorića, Denisa Špike. Danijela Grbina i Dragana Špara. Prikazan je borbeni put bataljuna. Nismo stigli prebrojiti koliko je u Jarusima bilo branitelja iz Molata poznato je da ih je bilo. Ostaje obveza Molaćana i Udruga veterana da to napravi kako bi se njihove zasluge istaknule u ovakvim prigodama. Prezentacijom ove izložbe Udruga logoraša, Udruga veterana, mještani i gosti otoka Molata odaje zahvalu i počast hrvatskim braniteljima. Udruga logoraša posebno je osjetljiva na civilne stradalnike ratova pa tako i Domovinskog obrambenog rata jer su logoraši bili civilne žrtvo Mussolinijevog fašističkog režima, mnogi su tu skončali svoj logoraški život. To se vidi među ostalom logorskim grobljem u Molatu na brdašcu Hrca. Svi smo u mislima i djelovanjem da se više ne događaju ratne strahote.

Osim ove izložbe posjetitelji kroz 5 dvorana mogu pogledati izložbu „Mussolinijvi logori u Hrvatskom primorja i sjevernoj Dalmacije”, „Glagoljica otoka Molata”, „Odijevanje Molaćna na fotografijama prve polovice 20. stoljeća” te izložbu otočkih fotografa Foto kluba Kornat/Zadar.

- Svim Građanima čestitamo državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, poručuju organizatori.

20. rujan 2024 01:34