StoryEditorOCM
ĐiradaDANI KULE

U Kuli Stojana Jankovića obilježava se 50. godišnjica smrti Vladana Desnice

Piše Zadarski.hr
12. srpnja 2017. - 23:36

U subotu i nedjelju, 22. i 23. srpnja, održat će se već tradicionalna kulturna manifestacija „Dani Kule“ u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, a čiji cilj je afirmacija materijalne i nematerijalne kulturne baštine zadarskog zaleđa.

Ove godine obilježava se 50. godišnjica smrti književnika Vladana Desnice, jednog od najznačajnijih modernih pisaca zadarskog kraja, a ujedno najpoznatijeg stanara i vlasnika ovog kulturnog dobra te je stoga koncipiran dvodnevni kulturni program koji ima poveznicu s njegovim likom i djelom. Tako će premijerno biti prikazani odabrani dijelovi teksta Desničine drame „Ljestve Jakovljeve*“ u izvedbi mladih, darovitih glumaca nekoliko zagrebačkih kazališta. Također će biti ponovno u Kuli izvedena monodrama Jure Arasa „Igre proljeća i smrti“.

Naime, prošle godine je ovoj predstavi u Kuli nazočilo stotinjak gledatelja koji su po prvi puta imali priliku uživati u slušanju Desničinih poetičnih misli u autentičnom ambijentu koji mu je bio cjeloživotnom inspiracijom, te mislimo da su reprize ove reprezentativne predstave za djelo Vladana Desnice u ovom prostoru uvijek dobrodošle. „Dani Kule“ će biti prilika i za prezentaciju manje poznatih umjetničkih aspekata povezanih s Vladanom Desnicom, kao što su njegovi glazbeni ukusi te njegovo glazbeno stvaralaštvo. Također, Vladan je bio inspiracijom mnogim slikarima te su portreti Vladana osnovna tema novog izložbenog postava naslovljenog „Vladan Desnica - Piščev studio".

21. lipanj 2024 16:26