StoryEditorOCM
ĐiradaU PETAK

"Tko je ubio mog oca" ponovo na kazališnim daskama: popularna predstava Vinka Radovčića i Drame plus u HNK Zadar

Piše Zadarski.hr
8. veljače 2023. - 13:04

U petak, 10. veljače 2023. godine s početkom u 20 sati u HNK Zadar bit će izvedena dramska predstava “Tko je ubio mog oca” Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus iz Zadra.

Predstava "Tko je ubio mog oca" premijerno je izvedena 30. prosinca 2021. godine u Kazalištu lutaka Zadar i ovo će biti osma izvedba te predstave. Osim u Zadru, predstava je uspješno odigrana na gostovanjima: u HKD na Sušaku u Rijeci 10. ožujka 2022. godine i u Otoku u okviru 29. Festivala glumca 13. svibnja 2022. godine.

Predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz prvijenca Édouarda Louisa, autobiografskog romana "Raskrstimo s Eddyjem", kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh.

Édouard Louis (rođen 1992. godine kao Eddy Bellegueule, a odrastao u selu Hallencourt na sjeveru Francuske) vraća se u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile njegova oca pa tako i cijelu njegovu obitelj. On je rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju. Jer, izlaza nema, a prelazak na višu stepenicu je teško, gotovo nemoguće ostvariti, premda je sam Édouard pokazao da je itekako moguće i to upravo pomoću obrazovanja.

Kakvo je to društveno prihvaćeno ponašanje i osjećanje kada govorimo o »rodnim odijelima«, seksualnoj orijentaciji koja je svakako osobna datost pojedinca, koji u našem, kao i Louisovom kontekstu, mora svoje privatne bitke voditi u javnom prostoru? Kako je to biti senzibilan, propitkivati i otkrivati svoju seksualnost u okolini koja od muškarca očekuje da se što prije ispiše iz škole, počne raditi i piti, zasnuje obitelj, na kojoj će onda moći izražavati svoj bijes i frustraciju?

To se sve rekonstruira u ovoj monodrami u režiji Vinka Radovčića u kojoj igra Marko Kasalo.

Autobiografski roman "Tko je ubio mog oca" Édouarda Louisa objavljen je 2018. godine, a hrvatski prijevod Zlatka Wurzberga u nakladi nakladnika OceanMore objavljen je 2020. godine te je ovo prvo postavljanje tog teksta na hrvatskim pozornicama.

Kazališna kritičarka Oretta Bressan je poslije gostovanja predstave "Tko je ubio mog oca" u HKD u Rijeci za talijanski dnevni list La Voce del Popolo 29. 3. 2022. godine napisala sljedeće: "Nova produkcija zadarske kuće predstava je koja gledatelju stvara potpuni, gotovo sinestetski, kazališni doživljaj.

Apsolutno remek-djelo, u kojem dramaturgija, režija i glumačka interpretacija dišu i kreću se kao jedan organizam."

Predstava se izvodi uz dobivena autorska prava The Wylie Agency (UK) LTD iz Londona. Naslov izvornika: Qui a tué mon père Copyright ©️ 2018, Édouard Louis. Sva prava pridržana.

Ulaznice su u slobodnoj prodaji na blagajni HNK Zadar svaki dan od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

Redatelj: Vinko Radovčić, prijevod: Zlatko Wurzberg, nakladnik: Naklada OceanMore, dramaturginja: Antonela Tošić, scenograf: Luka Lang,kostimografkinja: Anita Goreta, odabir glazbe: Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla: Frane Papić,oblikovatelj tona: Mate Petričević, izrada rekvizita: Ljiljana Surać, fotografi predstave: Željko Karavida, Filip Brala i Saša Čuka, inspicijent i kreativni producent: Domagoj Lindinger.

27. travanj 2024 19:54