StoryEditorOCM
ĐiradaKAPETANOVA KULA

Sinoć otvorena izložba Branke Riđički "Perspektive"

Piše Zadarski.hr
4. kolovoza 2021. - 12:00

Pred brojnim ljubiteljima likovne umjetnosti, u posebnom ambijentu Kapetanove kule sinoć je u organizaciji HDLU-a Zadar svečano otvorena izložba „Perspektive“ slikarice, povjesničarke umjetnosti i talijanistice Branke Riđički.

Branka Riđički rođena je Zadranka koja posljednja dva desetljeća djeluje kao samostalna slikarica putujući i seleći se po svjetskim metropolama, od New Yorka, Kaira, Colomba do New Delhia. Članica je HDLU-a Zadar i HDLU-a Zagreb.

U svom osvrtu na postav kustosica izložbe Marijana Ramov, istaknula je kako izložba pod nazivom „Perspektive“ objedinjuje fragmente tri velika i osebujna Brankina ciklusa, „Male stvari“, „Mediteranski dnevnici“ te recentnih „Perspektiva“, a ovaj večerašnji postav iako prikazan samo malim dijelovima navedenih ciklusa ipak daje uvid u posebnost njenog likovnog izričaja, koji je zasnovan na konceptima pojmova prostora i vremena, no isto tako i književnosti i arhitekture. Autorica nerijetko na svojim radovima piše simboličnu poruku, stih ili rečenicu izvađenu iz konteksta onih književnika ili pjesnika koje je kroz život i stvaralaštvo vodilo vrlo slično iskustvo i putovanja. Arhitektura a posebno urbana ikonografija ipak je onaj najprepoznatljiviji motiv na njenim radovima i poveznica svih njenih ciklusa.

Brojna preseljenja u svjetske metropole i mijenjanje stila života uvijek je tražilo nove napore kako bi se s jedne strane zadržao vlastiti identitet a s druge strane akceptiralo novo, a taj ne baš lagan proces prilagodbe olakšavao bi joj njen unutarnji mali svijet koji se sastoji od nekoliko sitnica koje su je okruživale, kao i arhive osobnih iskustava, sjećanja i emocija postavši njena konstanta u svakom novom ambijentu, zbog čega je i cjelokupan ciklus radova dobio naziv Male stvari/Poche cose, istaknula je Ramov. „Putovanja nas nepogrešivo vraćaju domu, a ako fizički povratak nije moguć, u nama rastu plime sjećanja koje se kod umjetnika prenose u sliku ili neki drugi medij izražavanja“.

„Život u svjetskim metropolama – megagradovima koje je preplavila tehnološka civilizacija, nisu ostavili traga u njenim slikama. Brankini gradovi, kako kaže likovna kritičarka Iva Körbler, gradovi su po mjeri čovjeka, a u njima ne stanuje nemir i kaotičnost“

Njene radove karakaterizira dopadljiva plošnost i gotovo uvijek geometrijska razdijeljenost slikarskog prostora u kojem se isprepliću dvije teme i dva kromatski odvojena prostora.

Ciklusom „Mediteranski dnevnici“ autorica ilustrativno, svojim posebnim likovnim govorom prati priče, dnevnike i kronike, tj proces stvaranja knjige njenog oca „Zverinške priče“, koji neumorno svojim zapisima pokušava otrgnuti od zaborava tradiciju, običaje i one male svakodnevne rituale zverinškog čovjeka, iznimno važne je za očuvanje kulturološkog identiteta otoka i našeg prostora općenito.

Posljednjim ciklusom „Perspektive“ slikarica radi dramatičan odmak od svog prepoznatljivog likovnog jezika. Skorašnji povratak u Hrvatsku, no ne u metropolu Lijepe naše, niti u zadarsko-zverinški krug, već u jedan novi ruralni kraj zemlje, otvorio je Branki neke nove perspektive u kojima se osjeća snažna povezanost s prirodom i zemljom. Gotovo novim pomalo apstraktnim ili pak stiliziranim jezikom, iz kojeg više ne progovaraju mementa na

neke davne prostore i prošlo vrijeme u novim Brankinim radovima preplavljenim zelenim i zemljanim koloritom osjeća se meditativna smirenost i opuštenost.

Izložbu Perspektive otvorio je predsjednik HDLU-a Zadar Dragan Jelavić, a postav će biti otvoren do 17.kolovoza.

23. travanj 2024 13:38