StoryEditorOCM
ĐiradaU SUBOTU

Otvara se IV. Molajsko izložbeno ljeto u prostoru bivšeg fašističkog logora. Izlaže 14 fotografa zadarskog arhipelaga

Piše Zadarski.hr
17. srpnja 2024. - 08:28

U subotu 20. srpnja 2024. godine otvorit će se prva od tri izložbe u sklopu IV. Molajskog muzejskog izložbenog ljeta.  

Otvara se izložba foto kluba Kornat/ Zadar s fotografijama 14 fotografa zadarskog arhipelaga. Selekciju su izvršili Ante Jaše, nositelj prestižne međunarodne titule exselencia fotografije, i kustos Vladimir Alavanja.

Izložene su i dvije fotografije nedavno preminulog brguljskog–molajskog umjetnika, pjesnika Ante Marka Šarunića, i njegova pjesma posvećena stradanjima i patnjama logorašima u Mussolinijevom logora Molat "Jazi naše jadi” iz 2008. godine.

image

Ante M. Šarunić, "Zimnica"

Ante M. Šarunić/Slobodna Dalmacija

Na zamolbu mještana otoka Molata u III. dvorani ostavljena je prošlogodišnja izložbu "Glagoljica otoka Molata” autorice dr. sc. Grozdane Franov Živković. Izložbu je priredila Udruga uz suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU-a u Zadru, a likovni postav i oblikovanje je bio zadužen kustos Vladimir Alavanja. 

Izložbe se otvaraju u muzejskoj zgradi u uvali Jazi s početkom u 20 sati.

Zgrada je dio registriranog spomenika kulture RH u sklopu Mussolinijevog fašistički koncentracijskog logora za civile Molat. 

U planovima Grada Zadra još nije niti u projekcijama naveden završetak uređenja zgrade u Molatu, niti formiranje muzejske institucije. Ministarstvo državne imovine RH prije osam godina dodijelilo je zgradu Gradu Zadru za smještaj Hrvatskog muzeja logoraša u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima za civile, dakako uz prezentaciju kulturno-povijesne građe otoka Molata. Na žalost do danas od toga ništa. 

image

Plakat Molajskog muzejskog izložbenog ljeta

Plakat/Slobodna Dalmacija

Za osvjetljenje izložbenih dvorana Udruga je kupila agregat, unatoč toga što je strujni stup i strujna kutija u dvorištu zgrade.

U prve dvije dvorane kao zamjena za stalni muzejski postav nalaze se izložbe Mussolinijevi fašistički koncentracijski logori za civile Hrvatskog primorja i Mussolinijevi fašistički koncentracijski logori za civile sjeverne Dalmacije.

Preostale dvije izložbe otvorit će se u drugim terminima. Otvorenje djelomično ovisi i o usvajanju proračuna grada Zadra, manifestacija se financira i iz tog izvora.

Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima za civile sa sjedištem u Zadru unatoč tomu veseli se dolasku posjetitelja na izložbe IV. Muzejskog Molajskog izložbenog ljeta

Izložbe će biti otvorene do 20. kolovoza od 18 do 21 sat.

20. rujan 2024 01:32