StoryEditorOCM
Đirada5. ZOF

Kraj rujna rezervirajte za boravak u netaknutoj prirodi s obitelji i prijateljima uz zanimljiva natjecanja i dobru zabavu. Evo što vas sve čeka...

Piše M.M.
23. kolovoza 2022. - 11:05

Za mjesec i pol dana počinje peti Zadar Outdoor Festival koji se ove godine održava u Preku na otoku Ugljanu.

Kraj rujna, točnije vikend 24. i 25. rujna, već je tradicionalno postao termin za boravak u netaknutoj prirodi s obitelji i prijateljima, uz zanimljiva natjecanja i dobru zabavu.

- Na rasporedu su četiri natjecateljske discipline: trail Otoka maslina 5, 12 i 18 kilometara, natjecanje u SUP-u, kajakingu te brzinskom penjanju. Osim natjecateljskog dijela, očekuju vas i zanimljive besplatne radionice joge, kizombe, SUP-a i sportskog penjanja... Uz to, očekuju vas i edukativna predavanja koja će održati Goran Špaleta, inače kondicijski trener i predavač te ovogodišnji finalist popularnog TV showa ”Survivor”, na temu ”Život bez granica“ te Katarina Skroza, certificirana trenerica i savjetnica za prehranu te višestruka svjetska i europska prvakinja u natjecateljskom bikini fitnessu, na temu ”Disbalans u prehrani“– otkriva nam Iva Bencun, organizraotrica ZOF-a. Dodala je kako se obitelji s djecom, kojih je uvijek puno, ne trebaju brinuti gdje ćete s mališanima jer su osmislili i poseban program za njih.

image

Zadar outdoor festival

Zof/Slobodna Dalmacija

- Na ovogodišnjem ZOF-u vaši će se mališani zabaviti kao nikada do sada! Samo za njih smo pripremili radionicu kajakinga, zatim košarkaško natjecanje u šutiranju trica i slobodnih bacanja te aquatlon koji uključuje plivanje i trčanje na atraktivnoj lokaciji s nezaboravnim pogledom na otočić Galevac – istaknula je Bencun.

U sklopu Zadar Outdoor Festivala bit će i zabavnog programa: subotu, 24. rujna u večernjim satima održat će se koncert popularnog benda ”Mjesni odbor”.

Od početka održavanja, ZOF je vodi računa o očuvanju okoline i prirode, a otok Ugljan je poznat po svojim prekrasnim maslinama koje itekako vrijedi sačuvati.

image

Zadar outdoor festival

Zof/Slobodna Dalmacija

- I ove godine ćemo najboljim natjecateljicama i natjecateljima u pojedinim kategorijama dijeliti sadnice maslina za nagrade! Također, medalje Zadar Outdoor Festivala su izrađene od drveta, što je još jedan pokazatelj da u svom projektu prednost dajemo prirodnim materijalima i da smo ”plastic free” - naglasila je Bencun te zaključila da je misija Zadar Outdoor Festivala promovirati prekrasan krajolik zadarske regije kojeg karakterizira iznimna geografska raznolikost, blaga klima i odlični uvjeti kao idealno mjesto za provođenje raznih sportskih aktivnosti na otvorenom, tijekom cijele godine.

Opis natjecanja

Prekrasnu prirodnu raznolikost otoka Ugljana; škrape, šume, zemlju, maslinike, more i ove godine imate priliku istražiti sudjelovanjem na jednoj od triju ponuđenih trail staza dužine 5, 12 ili 18 km.

Kategorija Bonaca (5 km); tišina, utiha na moru bez valova, je najlakša i idealna je za obitelji s djecom, početnike pa i umirovljenike dobrog zdravlja i fizičke kondicije. Mareta (12 km); neznatno uznemireno more, jednostavnija je kategorija i s užitkom će je proći rekreativci srednje spremnosti, dok je kategorija Fortunal (18 km), kako joj i samo ime kaže; nevrijeme na moru s visokim valovima, najzahtjevnija kategorija i preporučamo je samo iskusnim trkačima. 

Za natjecatelje u kajaku i SUP-u pripremili smo atraktivnu rutu koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća. Nebitno jeste li iskusni u vožnji kajaka i SUP-a ili ćete ga doslovno isprobati po prvi put – za tren ćete ovladati ovim morskim disciplinama koje su postale nezaobilazna rekreacija i zabava tijekom ljetnih mjeseci!

I ove godine će svi ljubitelji visina i adrenalina moći uživati u natjecanju u brzinskom penjanju na Željinoj litici podno brda sv. Mihovil. Ova stjenovita barijera široka je tristotinjak metara, a visoka od 10 do 60 metara. Ambijent podno litice među šumama crnike i prastarih maslina je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

image

Zadar outdoor festival

Zof/Slobodna Dalmacija
image

Zadar outdoor festival

Zof/Slobodna Dalmacija

Partneri

Naši vrijedni suorganizatori Festivala i ove godine su Turistička zajednica Preko i Općina Preko. Oni nam pomažu oko organizacije te se brinu da se svaki natjecatelj i posjetitelj osjeća kao kod kuće! Također su zaslužni za vrhunsku spizu spravljenu od lokalnih namirnica kojom se naši natjecatelji krijepe nakon natjecanja.

Festivalom potičemo vrijedne lokalne priče i projekte pa nam je partner na ovogodišnjem izdanju Zadar Outdoor-a zadružna pivovara Brlog. Ova zadarska pivovara prepoznatljiva je po svojim craft pivima osebujnih imena; Plavuša, Neposlušna i Špurija. 

26. lipanj 2024 21:30