StoryEditorOCM
Đirada‘KAMENE BABE‘

Genijalna inicjativa za Dalmatinske gradove s puno dubljom porukom: "Ženski rad, dobar hlad"

Piše Zadarski.hr
19. rujna 2024. - 19:27

"Ženski rad, dobar hlad" je projekt kojeg su u ljeto 2023. godine pokrenule Tijana Mihailović, Maja Šintić Šibenska udruga mladih.

Radilo se o šivanju i postavljanju pokrova, odnosno sjenila, i to zahvaljujući donacijama ženskih ručnih radova, čipkastih stolnjaka, prekrivača i miljea (tabletića).

Etnologinja Sandra Barešin za tu je svrhu napisala kako je projekt svojevrsna pohvala ruci i važnosti uloge ruke u kulturnoj povijesti čovječanstva na razmeđi primijenjene umjetnosti, ručnog rada i ekologije.

Na postavljenim šibenskim temeljima, zadarska inačica projekta proširuje aktivnosti te Udruga Kamene babe osim postavljanja tendi u zadarskoj Varoši organizira i dvije radionice koje ženski rad postavljaju u centralno mjesto.

----

image

posebna izložba

Kamene Babe/Slobodna Dalmacija

23. 9./17:30-19:30/ponedjeljak - radionica pisanja poezije na temu ženskog rada

26.9./17:30-19:30/četvrtak - vokalna radionica: učenje pjesme nastale na radionici pisanja poezije

Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Zadar

Radionica je besplatna i otvorena za sve žene.

Voditeljica radionica, Marta Kolega o konceptu govori ovako:

Sastaje se grupa žena, mlađih i starijih, u krugu.

Kao davnih dana što su se sastajale uz ručni rad i pričale o svakodnevici, danas se sastaju uz kavu pa pletu priče, zapliću i raspredaju, žene, uz kavu nastavljaju drevni kružok.

Ženski rad danas ponekad se čini toliko različit od onoga u prošlosti. Promijenio se rad, a jesu li se promijenile žene? Je li ih nova vrsta rada zaista promijenila ili još uvijek postoji nešto specifično žensko u pristupu radu? Što veže ženski rad danas sa ženskim radom prijašnjih vremena?

U zaštiti kruga pričat ćemo o našim temama, kao u toplini dnevne sobe. Slušat ćemo jedna drugu, uplest ćemo svoje iskustvo u jednu zajedničku priču. Progovorit ćemo stihom drevnog deseterca, načina na koji su naši stari svoje priče predavali u predaje, a onda ćemo se zajedno pronaći u pripjevu, pripjevu svih nas, ženskom refrenu.

Posudit ćemo pjesmu od naših pretkinja i stati u krug, taj arhetipski simbol zajedništva. U tom krugu pokušat ćemo pronaći zajednički korak i stat ćemo glas uz glas da zapletemo kitice dok ne ispletemo pjesmu kao paukovu mrežu, kao veliku čipku koja se nadvija nad nama i štiti nas od nevolja, svakodnevnih nepravdi, uvreda, jezika.

Zazvat ćemo nježnu, ali snažnu silu, rijeku koja bruji, trstiku koja se povija, ruke koje se drže, i uz lagani hod isplest ćemo pjesmu, ne kao poziv na boj, već intenzivnu i upornu, kao ljubav koja se ne predaje.

image

posebna izložba

Kamene Babe/Slobodna Dalmacija

Dnevna soba otvorit će svoja vrata 23. i 26. rujna te primiti sve zainteresirane žene u svoje toplo krilo. Uz nježno vodstvo, na prvom ćemo sastanku, u ponedjeljak, 23.9. skrojiti svoje i naše riječi u stihove, a na drugom, 26. rujna, pretočit ćemo ih u drevnu žensku pjesmu.

Cilj ovih susreta je stvoriti pjesmu koja će biti kao amulet, kao dragi kamen u džepu ili oko vrata, kojem se možemo vratiti, dotaknuti ga, i u njega, kroz njega, prisjetiti se svih riječi i svih glasova koji su stali u kolo da opletu odu ženskom radu, te zapjevati, u sebi ili naglas, te dozvati oko sebe te žene i sve žene, da stanu kraj nas kad nam je potrebno.

Projekt je financiran od Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zadra i Zadarske županije. 

 

 

19. rujan 2024 19:28