StoryEditorOCM
ĐiradaPOČINJE U UTORAK

Festival "Nosi se" donosi programe u Zadru i Benkovcu, tema je Kolektivni protagonist i rasprava: Što građani smatraju kulturom a što im vlasti nude?

Piše Zadarski.hr
5. rujna 2022. - 19:33

U utorak, 6. rujna u 19.30 umjetnička organizacija Teatro VeRRdi otvara novo izdanje festivala Nosi se: Kolektivni protagonist

Program se u Zadru održava u prostoru Guma bara u Callegru, Široka ulica 18, u večernjim satima do petka 9. rujna dok zadnji dan, u subotu 10. rujna., festival seli na izlet u Benkovac u cilju razvoja dinamičkih odnosa na području kulture između dva susjedna grada.

Festival se otvara izložbom fotografija Adrijane Vidić u predvorju Callegra nakon čega je u 20 sati, u Guma baru fantastična monodrama Marte Bereš iz Subotice “One girl show” čiju režiju potpisuje renomirani redatelj Andraš Urban. Predstava, hrabro i duhovito te nadasve provokativno razotkriva tabue i predrasude našeg društva prema jednoj glumici. Kroz razne situacije koje je proživjela, s mnogo mjere, stila i ukusa, Bereš govori o sve težoj komunikaciju među ljudima, problemu rodnog i nacionalnog identiteta, licemjerju, lažnim autoritetima i "sumnjivoj paučini slave”.

Program se uz druženje nastavlja u 21.30 predstavljanjem knjige “Zlice i vilice" Nataše Govedić. S autoricom će razgovor voditi Tomislav Brlek teoretičar književnosti i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

image

monodrama Marte Bereš iz Subotice "One girl show"

Husar Kristian /Slobodna Dalmacija

U sljedećim danima, u srijedu, na programu su u Guma baru Cabaret Valeska, sjajan samostalni rad Nike Ivančić u režiji Edvina Liverića o zaboravljenoj pionirki performansa Valeski Gert i razgovor na temu izgubljenih identiteta i trauma ljudi koje njihova vlastita zemlja proguta. U razgovoru sudjeluju Ramiz Huremagić, Nataša Govedić i Tomislav Brlek.

U četvrtak je na programu već dobro poznati Kunst teatar s renomiranim autorom Dinom Pešutom u predstavi Granatiranje u izvedbi Marina Klišmanića, Luke Kneza i Ive Kraljević, a u režiji Judite Gamulin. Nakon izvedbe razgovor o predstavi, autorstvu Dina Pešuta i produkciji Kunst teatra će voditi Ana Gospić Županović i Mladen Bićanić.

Zadnja zadarska večer festivala posvećena je dvadesetogodišnjem radu umjetničke organizacije Teatro VeRRdi promocijom razvojne monografije VeRRdijevih 20, studije slučaja nezavisne scene kroz iskustvo VeRRdijeve produkcije. Uz promociju monografije o modelima i ograničenjima funkcioniranja nezavisne umjetničke produkcije govorit će suradnici i stručnjaci iz sfere nezavisne kulture Lujo Parežanin, Nataša Govedić, Igor Ružić, Zrinka Džoić, Nenad Pepić i voditelj Teatra VeRRdi Juraj Aras, dok će razgovor moderirati Hrvoje Pašalić.

image

Tomislav Brlek i Nataša Govedić u razgovoru

Tetro Verrdi/Slobodna Dalmacija

Poseban prilog raspravi donosi predavanje Mirka Petrića “Oteta kultura - što građani smatraju kulturom a što im vlasti nude” potkrijepljena empirijskom analizom iz više europskih zemalja. Nakon rasprave u obljetničarskom tonu zadarska festivalska večer završava uz zabavu i druženje koju glazbeno prati DJ Pepić, dugogodišnji suradnik Teatra VeRRdi, glazbeni urednik Derivata, nekadašnji radijski voditelj i autor glazbenih emisija i D.J. nekadašnjeg Maya puba.

U subotu je dan posvećen Radikalnosti igre uz predstavljanje rada Agate Juniku. Uz autoricu na predstavljanju sudjeluju Nataša Govedić i Igor Ružić. Predstavljanje je u 12 sati u predvorju Callegra, nakon čega se radikalnost igre seli u Benkovac izvedbom predstave Baruna Münchhausena Vilima Matule u Kaštelu Benković u 19.30. Tu nevjerojatnu izvedbu monodrame nije potrebno posebno predstavljati, dovoljno je reći da gotovo i nema radikalnije vještine igre od one koju je moguće doživjeti gledajući tu predstavu.

Prije samog kraja festivala u pizzeriji Pape razgovarat će se s Matulom o radikalnim oblicima igre kako na sceni tako i van nje u društvenim, a ne samo umjetničkim okvirima. Na kraju, u piceriji Pape festival zatvara Zbor Fige, radikalna grupa pjevačica i jednim pjevačem uz prateći bend koja donosi silan intenzitet emocija i veselja kroz obrade tradicijskih pjesama s raznih krajeva svijeta.

Cijene ulaznica za tri predstave u Guma baru su 30 kn/3.98 eur dok su svi ostali programi besplatni.

Program je realiziran uz financijsku podršku: Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija RH, Zadarska županija, Turistička zajednica Ravnih kotara, uz organizacijsku podršku: Guma bar, Zavičajni muzej Benkovac, udruga Vlajter ego, Pizzerija Pape.

image

Plakat Nosi se festivala

Tetro Verrdi/Slobodna Dalmacija

PROGRAM FESTIVALA

UTORAK 6.9. 

Otvorenje uz zlice i vilice, jedan show uz više protagonista

19.30 h Izložba fotografija Kolektivni protagonist Adrijane Vidić. Foto bilješke protagonista Nosi se festivala iz prošlosti.

20 h Marta Bereš One girl show, monodrama u režiji Andraša Urbana

21.30 h predstavljanje knjige Nataše Govedić “Zlice i Vilice” s Tomislavom Brlekom

SRIJEDA 7.9.

U njenoj utrobi plamenih jezika je grotlo i kolo

20 h Cabaret Valeska, monodrama u izvedbi Nike Ivančić i režiji Edvina Liverića 

21 h Ramiz Huremagić, Tomislav Brlek i Nataša Govedić - Kad ti zemlja pojede vlastite oči, razgovor 

ČETVRTAK 8.9.

Civil bend: rat je ready made

20 h Kunst teatar: Granatranje Dina Pešuta u režiji Judite Gamulin, razgovor nakon predstave: Ana Gospić Županović i Mladen Bićanić

PETAK 9.9.

U potrazi za Dvorištem/Diskurzivni relej +

20 h predstavljanje monografije VeRRdijevih 20 povodom prekoračenih dva desetljeća djelovanja Teatra VeRRdi

Studija slučaja nezavisne kulture: Hrvoje Pašalić i Juraj Aras

U razgovoru sudjeluju Zrinka Džoić, Nataša Govedić, Nenad Pepić, Igor Ružić i Lujo Parežanin uz “Ukradenu kulturu - što građani smatraju kulturom a što im vlasti nude”, analizu podataka iz više europskih zemalja Mirka Petrića

22 h obljetničarska zabava DJ Pepić

SUBOTA 10.9. 

Kantunalni sabor: Put u središte igre 

12 h Radikalnost igre, predstavljenje djela Agate Juniku uz Natašu Govedić, Želimira Periša i Igora Ružića

Nosi se Benkovački susret

19.30 h Barun Munchhausen u izvedbi Vilima Matule u Kaštelu Benković - Benkovac

21 h produžetak razgovora o radikalnosti igre s Vilimom Matulom, Agatom Juniku, Natašom Govedić i Igorom Ružićem u pizzeriji Pape - Benkovac

22 h Zbor Fige, koncert - Pizzerija Pape - Benkovac

28. travanj 2024 08:13