StoryEditorOCM
4 kantunaOPĆA BOLNICA ZADAR

Zubčić: Izvješće o radu u 2021. samo je prepisano iz onog za 2020! To je nečuveno! Čulina: Dođite u moj ured. Bakrač: Znate li tragediju Očnog odjela?

Piše L.Burčul
1. srpnja 2022. - 19:49

Opća bolnica Zadar je 2021. godinu završila s manjkom u blagajni u iznosu od 89 milijuna kuna. Međutim, kako je dug od ranijih godina iznosio 112 milijuna kuna, Opća bolnica Zadar je zapravo proteklu godinu završila s financijskim plusom od 23 milijuna, pa se tako dug sa 112 smanjio na 89 milijuna kuna.

Županijski su vijećnici izglasali odluku prema kojoj će Bolnica ovaj manjak pokrivati tijekom naredne tri godine, tako što će svake godine nadoknađivati po 29,6 milijuna kuna iz nekoliko izvora, među kojima su Ministarstvo zdravstva, te proračun Zadarske županije.

Izviješće o poslovanju koje je Opća bolnica Zadar dostavila „na znanje“ vijećnicima ipak je izazvalo buru, jer je ustanovljeno da je dio izvješća doslovno prepisan iz prethodne godine.

- Ovo očigledno dobivamo samo formalno, jer ako usporedimo izvješća o radu Bolnice iz 2020. i 2021. godine, vidimo da su prekopirana. Jednak je broj hospitalizacija, jednake su brojke i po kategorijama hospitaliziranih, da li su turisti, strani ili naši državljani, itd. Sve brojke su identične za 2020. i za 2021. godinu. Još veći biser je što u izvješću, koje se dakle odnosi na razdoblje cijele prošle godine, stoji da se okončanje radova na Dnevnoj bolnici očekuje u lipnju 2021. godine. I to je, dakle, prepisano – kazala je esdepeova vijećnica Vedrana Mišković.

image

Vedrana Misković
 

Luka Gerlanc/Cropix

Njezin stranački kolega Jure Zubčić je kazao da je zbog ovoga teško vjerovati ostalim podacima iz izvješća.

- Imamo pravo sumnjati u točnost cijelog izvješća. Uz to, ako od 28 javnih nabava komisija poništi 19, negdje očigledno postoji problem. Otkud toliki broj loših javnih nabava? – pitao je Zubčić, dodajući da „problem OB Zadar nije jednostavan i nije ga lako riješiti.“

- Ipak je najveći problem odlazak kadra. Zapošljavanje u OB Zadar je rak rana – rekao je Zubčić. Istaknuto je da je veliki broj vrlo kvalitetnih liječnika iz zadarske bolnice otišlo u privatne klinike ili u druge gradove, te da mladi specijalizanti ostaju bez mentorstva i prilike da uče od najboljih.

image

Jure Zubčić

Luka Gerlanc/Cropix

Marko Pupić Bakrač (AM) je „stanje ljudskih resursa“ u zadarskoj bolnici nazvao tragičnim, te za primjer naveo Očni odjel.

- S tog odjela otišle su dvije liječnice, a vjerojatno će i treća. Govorimo da bolnički liječnici dodatno rade u poliklinikama, a što je kada liječnici imaju svoju polikliniku, kao šefica Očnog odjela dr. Konjevoda?  Koliko se čeka na operaciju očne mrene u bolnici? Po godinu ili dvije godine. A koliko se čeka u privatnoj klinici doktorice Konjevoda koju vodi sa svojim partnerom dr. Čanovićem? Čeka se pet minuta. Ima privatnu kliniku, a radi u bolnici. Pa to je nebulozno, to treba odmah ukinuti – ustvrdio je Pupić Bakrač.

image

Marko Pupić Bakrač
 

Luka Gerlanc/Cropix

Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina u svom je odgovoru pozvao vijećnika Zubčića da dođe u bolnicu i da će na uvid dobiti sve materijale vezane uz javnu nabavu.

- Natječaj je proveden po zakonu, grešaka nema. To je međunarodni natječaj, bolnica je štitila sebe i uspjeli smo kod raskidanja ugovora naplatiti bankovnu garanciju  u iznosu od 3,8 milijuna kuna i sada idemo u novi natječaj. Sredstva moramo povući do kraja 2023., tako da imamo vremena dovršiti taj važni projekt. Zahvaljujući Vladi RH, zadarska bolnica je uvrštena kao jedina opća bolnica, uz klinike, za dobivanje linearnog akceleratora koji će do kraja slijedeće godine sigurno biti implementiran u OB Zadar – istaknuo je Čulina.

image

Dr. Željko Čulina

Luka Gerlanc/Cropix

- Naravno da imamo problem ljudstva, imamo migracije, otišla su nam dva liječnika, lani tri, te po jedan specijalizant, ali imamo ponuda iz drugih gradova i iz drugih zemalja da dođu raditi u OB Zadar. Takvih ponuda je u ovom trenu 11, raznih specijalnosti, te su u tijeku razgovori. Što se tiče medicinskih sestara, od 2021. do danas su 4 prvostupnice i 7 sestara dale otkaz, no primamo ostale. Bolnica ne oskudijeva s medicinskim sestrama koje rade zahtjevan i vrlo težak posao. Imamo 76 specijalizanata, to je naš zalog za kvalitetnu medicinsku skrb – zaključio je dr. Čulina, napomenuvši da je u jednoj godini Bolnica nabavila opreme u vrijednosti od 44 milijuna kuna, te da prihodi bolnice rastu.

17. lipanj 2024 16:50