StoryEditorOCM
4 kantunaZGRADA KOD SAS-A

Zekanović: Priznajem, dogodila nam se omaška, ali Grad nam zbog Radetine hajke ne želi pomoći. Kasap: Grad je taj postupak zaključio!

Piše Ivica Nevešćanin
7. lipnja 2024. - 20:26

- Zar je birokratska greška dovoljna za rušenje investicije? - pita se Joško Zekanović, vlasnik tvrtke Mont trade iz Poljica Briga, kojem je građevinska inspekcija krajem travnja zatvorila gradilište stambeno-poslovne zgrade kod bivšeg SAS-a u Teslinoj ulici. jer je otvoreno nakon isteka građevinske dozvole.

Zekanović je kao poduzetnik uspješno razvio tvrtku za izgradnju mobilnih i modularnih kuća, no sada se našao u nesvakidašnjem problemu, problemu koji je već bio riješen u Ministarstvu graditeljstva, ali je intervencijom od strane Grada Zadra vraćen u prvotno stanje do kojeg ga je dovela, kako tvrdi, slučajna pogreška.

Zekanović je 2022. od poduzetnika Roka Brale kupio zemljište s gotovim projektom i građevinskom dozvolom za izgradnju stambeno poslovne zgrade na šest etaža kod bivšeg SAS-a. Pravomoćna dozvola izdana je 8. veljače 2021., a početak gradnje prijavio je 29. lipnja 2023. godine, debelo unutar roka od tri godine koliko vrijedi građevinska dozvola. No onda je krajem travnja ove godine dobio poziv građevinske inspekcije.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Točnije 25. travnja građevinska inspekcija me poziva na dostavu dokumentacije. Odnosimo dokumentaciju na uvid gdje se ispostavilo da je u prijavi gradilišta iz 2023. godine došlo do omaške, odnosno da je prijavljeno kriva čestica. Za lokaciju kod SAS-a omaškom je prijavljeno jedno od naša tri tada aktivna gradilišta na području Zadra. Sva tri spomenuta gradilišta imaju svoje uredne prijave i sada već izdane uporabne dozvole. Na ovaj način, greškom, ispada da je isto gradilište prijavljeno dva puta. Greške nisam bio svjestan, sve do poziva građevinske inspekcije koja me je s tim suočila – priča Zekanović.

No ni izlazak građevinske inspekcije vjerojatno se nije dogodio slučajno. Nekoliko dana prije njihovog poziva, gradski vijećnik SDP-a Daniel Radeta započeo je preko društvenih mreža napadačku kampanju na gradsku upravu tvrdeći da je nezakonito izdala građevinsku dozvolu za stambeno poslovnu gradnju kod SAS-a. Radeta je iznosio optužbe za koje se od početka vidjelo da ne drže vodu.

- Inspektorat je prihvatio svu dokumentaciju osim prijave građenja s unesenom krivom parcelom. Moj nadzorni inženjer je odmah priznao pogrešku. Inspektorat je nastupio profesionalno, ali nisu mogli prihvatiti dokument bez prethodnog očitovanja gradskog upravnog odjela za graditeljstvo. Ali oni u tom trenutku nisu bili spremni na suradnju zbog pritiska vijećnika Radete. Ta pogreška nikoga nije oštetila, nikome nismo ništa loše napravili, osim sebi samima. Ali ta greška nije napravljena namjerno, jer koja bi nam bila namjera krivo prijaviti česticu zemlje za koju imamo uredno izdanu dozvolu. No kako je u međuvremenu krenula hajka vijećnika Radete, nama su se stvari počele komplicirati – nastavlja priču Zekanović.

image

Daniel Radeta
 

Zvonko Pavic/Cropix

Uvidjevši što se dogodilo, te da ne nailazi na suradnju gradskog odjela za graditeljstvo, Zekanovićev nadzorni inženjer obraća se Upravi za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te službenim putem traži promjenu podataka o lokaciji na kojoj je prijavljena gradnja. Povratno se javlja ravnatelj uprave te promptno, prema zahtjevu, u informacijskom sustavu eDozvola unosi ispravak u svezi krivo prijavljene čestice. Odmah po ispravku lokacije, Zekanović odlazi u inspektorat te službeniku koji vodi postupak ukazuje na ispravak vidljiv u sustavu. Službenik ispravak registrira te dodatno traži od gradskog odjela očitovanje o njemu. Upravni odjel međutim ne daje očitovanje već sutradan ujutro kontaktira ravnatelja uprave u Ministarstvu graditeljstva te inzistira na povratku predmeta u prijašnje stanje.

- Nakon tog poziva, ispravak je povučen, odnosno prijava je vraćeno na izvorno stanje, a ravnatelj mi se prestao javljati. Bili smo šokirani reakcijom gradskog odjela za graditeljstvo jer smo bili uvjereni da smo riješili trivijalan problem te da će im biti drago da se oni ne moraju baviti time. U tom trenutku odlučio sam angažirati odvjetnika – nastavlja Zekanović.

Angažirao je Zrinka Zrilića, odvjetnika koji nerijetko zastupa Grad Zadar u različitom sporovima pred sudom. On 3. svibnja Gradu Zadru šalje ”prijedlog za povrat u prijašnje stanje”. Zrilić objašnjava kako je došlo do nenamjerne omaške, prilaže cjelokupnu komunikaciju između Zekanovićevog nadzornog inženjera i Ministarstva graditeljstva, te od Grada Zadra traži da prihvate mogućnost ispravka unutar roka od 90 dana.

image
Luka Gerlanc/Cropix

„Podnositelj prijedloga u prvom redu smatra kako je iz opisanih njegovih postupaka i postupaka njegovog nadzornog inženjera proizlazi da je ispravno prijavio početak građenja, neovisno o navedenoj omašci. Međutim opreza radi, smatrajući da su ostvareni uvjeti iz čl. 82. Zakona o općem upravnom postupku, jer se radi o ljudskom propustu koji se u okolnostima brzine modernog života svakome može dogoditi, podnositelj predlaže Naslovu da mu dopusti povrat u prijašnje stanje zbog propuštenog zakonskog roka za prijavu gradilišta na k. čest. 3099/12 k. o. Zadar na temelju uvodno navedene građevinske dozvole” piše odvjetnik Zrilić te ističe: „Građevinska dozvola je postala pravomoćna 8. 2. 2021. god. što znači da je trogodišnji rok za prijavu gradilišta istekao 8. 2. 2024. god. Dakle, računajući od tada, objektivni tromjesečni rok za povrat u prijašnje stanje (čl. 82. st. 3. ZOUP) u trenutku izjavljivanja ovog prijedloga još nije istekao, kao niti subjektivni osmodnevni rok za povrat u prijašnje stanje (čl. 82. st. 2. ZOUP) koji se računa od 25. 4. 2024. god. kada je predlagatelj saznao za omašku nadzornog inženjera prilikom prijave gradilišta”.

No prijedlog odvjetnika Zrilića odbija Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo uz obrazloženje da „nije dopušten povrat u prijašnje stanje zbog propuštanja roka za podnošenje zahtjeva za prijavu početka građenja”. U odbijenici, koju potpisuje Mile Vukšić, referent koji je izdao građevinsku dozvolu za Zekanovićevu zgradu, navodi se da se „institut povrata u prijašnje stanje može primijeniti samo kada je riječ o propuštanju odnosno poduzimanju određene postupovne radnje u određenom roku u tijeku postupka, a ne kada je riječ o propuštanju roka za podnošenje zahtjeva, u konkretnom slučaju zahtjeva za prijavu početka građenja”. Zekanovićev odvjetnik na to ulaže žalbu koju treba riješiti Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva kao drugostupanjsko tijelo. Odvjetnik Zrilić smatra da je Vukšićevo tumačenje zakona pogrešno i kontradiktorno, a kakvu će odluku donijeti Ministarstvo tek treba vidjeti.

image
Luka Gerlanc/Cropix

No to čekanje za Zekanovića znači veliku poslovnu neizvjesnost.

- Napravili smo grešku, priznajemo, nenamjernu, i našli smo se u situaciji koja predstavlja ogroman problem. Više od 20 godina sam poduzetnik, imam opsežno iskustvo s djelatnicima i vođenjem ljudi u raznim djelatnostima. Shodno tome imam veliko razumijevanje prema djelatnicima upravnog odjela kao i cijele gradske uprave. Jasno mi je da rade izuzetno složen i nezahvalan posao za koji vjerojatno nisu adekvatno kompenzirani te da nemaju spremnost rješavati tuđe probleme ako nemaju takvu obvezu. Ali smatram da smo ovakvu omašku trebali riješiti unutar Grada, a ne preko Ministarstva, a kamoli tek poništavati ispravak Ministarstva. Tako se sada nalazimo u apsurdnoj situaciji gdje čekamo rješenje Ministarstva koje je problem već bilo riješilo. Ali čak i za ovo mogu imati razumijevanja, i to zbog ogromnog pritiska lažnih tvrdnji i osuda vijećnika Radete koje svakodnevno upućuje prema upravnom odjelu. Vijećnik Radeta, u svojoj vječnoj potrazi za medijskom pažnjom, onemogućava normalan rad upravnog odjela, a kako stječem dojam, i drugih dijelova gradske uprave – kaže Zekanović i dodaje:

- Zahvalio bih se gradonačelniku koji me primio u dobroj volji, izrazio suosjećanje s mojom situacijom i vjeru u pronalazak brzog rješenja. Uslijed svoje potrage za rješenjem pokušavao sam doći do pročelnika Darka Kasapa, kao čelne osobe upravnog odijela koje je poništilo ispravak ministarstva i odbilo moj zahtjev, no pročelnik me već tjednima odbija primiti, što je tretman kakav mislim da nisam zaslužio. Ali spreman sam imati razumijevanje i za to s obzirom na pritiske kakve kao pročelnik odjela trpi. Mi samo želimo završiti projekt u kojeg ulažemo vlastiti novac, u skladu s legalnom i zakonitom dozvolom. Ništa više – poručuje Zekanović.

image

Darko Kasap
 

Jure Miskovic /Cropix

Pročelnik Kasap nam je rekao da ne izbjegava razgovor sa Zekanovićem. Kaže da nakon njegovog razgovora s gradonačelnikom on Zekanoviću nema više što reći.

- Grad Zadar je ovaj postupak zaključio. Referenti su dali svoje mišljenje s kojim se gospodin Zekanović ne slaže. Oni su se žalili, a tko je u pravu, o tome će odlučiti nadležno ministarstvo. Mi stvari više ne možemo vraćati unatrag. Ako ministarstvo prihvati žalbu, neće biti prepreka da Zekanović nastavi svoj projekt - kaže Kasap dodajući da se gradska administracija nikad nije suočila sa sličnom situacijom oko krive prijave gradilišta.

- Ne slažem se s tvrdnjom pročelnika Kasapa koji svu odgovornost prebacuje na referente. Ispravak greške u prijavi početka građenja nije nikakvo kršenje zakona. To je jednostavno propust koji se u hodu može svakome dogoditi i zbog čega bi ispravak trebao biti moguć, što je dokazao i ravnatelj u ministarstvu koji je problem riješio u nekoliko minuta, rješenjem koje je Grad poništio. U nastaloj situaciji trpimo svakodnevnu veliku štetu, u materijalnom i nematerijalnom smislu, ali sam još uvijek uvjeren u pronalazak hitnog rješenja od strane Grada – poručuje Joško Zekanović.

Grad ne želi prihvatiti novu prijavu gradilišta

Odvjetnik Zrilić je "prijedlog za povrat u prijašnje stanje" priložio novom „zahtjevu za prijavu gradilišta s ispravno navedenom česticom, zajedno sa svim potrebnim prilozima (čl. 82. st. 2. ZOUP)” uz novi prijedlog Gradu Zadru da dopusti „navedenu prijavu gradilišta prihvatiti kao pravovremenu.” Zrilić, praktički, predlaže Gradu Zadru da zanemari neurednu prijavu gradilišta i prihvati novu, s ispravno navedenom česticom zemljišta.

Pročelnik Kasap međutim smatra da o toj novoj prijavi Grad Zadar ne treba odlučivati sve dok Ministarstvo ne riješi žalbu koju je Zekanović podnio na odbijenicu Upravnog odjela za graditeljstvo.

image

Zaustavljeni radovi na izgradnji stambeno-poslovne zgrade u Teslinoj ulici

Luka Gerlanc/Cropix

Izlaz iz situacije u novoj dozvoli?

Ako ministarstvo odbije Zekanovićevu žalbu, jedno od rješenja za izlazak iz postojeće situacije je da traži novu građevinsku dozvolu. No ona mu ne može biti izdan po starim uvjetima jer su se uvjeti iz prostornog plana u međuvremenu promijenili. Upravo je taj dio promjene uvjeta gradnje problematizirao vijećnik Radeta u svojim javnim objavama, ukazujući na navodno pogodovanje gradske uprave, što se na koncu pokazalo potpuno neosnovanim. Naime, Zekanović ima dozvolu za gradnju stambeno-poslovne zgrade unutar zone srednje gustoće na parceli od 1563 kvadratnih metara. Izmjenom plana njegova je parcela postala područje veće gustoća, što znači da mu za gradnju treba zemljište od minimalno 2000 kvadratnih metara. Zekanović bi po novim uvjetima mogao graditi više etaža s više stanova, pod uvjetom da zemljište poveća za 437 kvadrata koje bi trebao kupiti od susjeda, u ovom slučaju OTP banke. Zekanović međutim kaže da ga to u ovom trenutku ne zanima. Tako će, smatra, izgubiti još nekoliko godina što bi njegovu tvrtku moglo slomiti, iako bi po novoj dozvoli, uz uvjet da okrupni zemljište, mogao izgraditi više stanova i potencijalno više zaraditi.

17. lipanj 2024 10:00