StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA U SRPNJU?

Likvidator sa Zrća, 29-godišnji Duško Tanasković ponovno će se vještačiti, a na sudu zatražio novog zatvorskog psihijatra: ‘Ovaj mi propisuje šta hoće‘

Piše Božana Sviličić
14. lipnja 2023. - 12:10

Iako su bili predviđeni završni govori obrane i optužbe, u srijedu je na Županijskom sudu u Zadru suđenje 29-godišnjem Dušku Tanaskoviću iz Kragujevca, optuženom za likvidaciju 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića na Zrću, nastavljeno novim dokaznim prijedlogom njegovog odvjetnika Vinka Gulišije. 

image

 Dusko Tanasković
 

Jure Miskovic/Cropix

Gulišija je jučer iz Beograda dobio novi psihijatrijski nalaz za Tanaskovića, prema kojem se on trebao nalaziti na liječenju u tamošnjoj psihijatrijskoj ustanovi gdje se liječio prošle godine. U Zatvoru u Zadru dosad je imao dva pokušaja samoozlijeđivanja gutanjem upaljača i žileta omotanih selotejpom. Gulišija je zbog toga tražio dopunsko psihijatrijsko vještačenje, što je sutkinja Ana Brkić prihvatila, pa je suđenje, nakon što je Tanaskoviću produžen pritvor, odgođeno za 13. srpnja.

- U novom nalazu i mišljenju ne radi se o gutanju žileta, već o tome da je Tanasković trebao i mora biti liječen u Psihijatrijskoj bolnici u Beogradu. Obrani nije u interesu odugovlačenje, jer smo se prethodno složili s čitanjem iskaza svih svjedoka koji su ranije ispitani - rekao je Gulišija.

Na prethodnom se ročištu zapitao zbog čega bi Tanasković ako nije tako bolestan prema dokumentaciji Zatvora u Zadru gutao omotane žilete i upaljače? 

Zastupnik optužbe Ivica Škara odgovorio je kako je činjenica da je Tanasković žilete omotao selotejpom govori o njegovom planiranom ponašanju da bi sebi nanio minimum ozlijeđivanja što se najčešće u penalnim situacijama radi da bi se došlo u bolnicu.

image

Vinko Gulišija, odvjetnik
 

Jure Miskovic/Cropix

Novi Gulišijin dokaz je nalaz Specijalističkog univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu u kojem piše da se Tanasković liječio, te se treba liječiti u Psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu. Tome se usprotivio zastupnik optužbe smatrajući da je taj prijedlog odugovlačeći, što je potvrdio i odvjetnik obitelji ubijenog Vlaovića Boris Radman.

-  To je nepotrebno jer je o odlučnim činjenicama sve rečeno i prijedlog je odugovlačeći - rekao je Radman.

Sam Tanasković se na ročištu prvi put obratio sudu tražeći novog psihijatra u Zatvoru u Zadru.

- Ovaj dosad mi nije htio prepisati terapiju koja mi treba. On mi propisuje šta hoće - rekao je Tanasković.

Obitelj ubijenog traži odštetu u iznosu većem od 300.000 eura. Otac, majka i brat pokojnog Gorana Vlaovića postavili su na ročištu putem odvjetnika Borisa Radmana imovinski zahtjev u kojem traže svaki po 106.179, 00 eura. 

Psihijatri dr. Nadica Buzina i dr. Goran Arbanas, te psiholog Romel Krajačić vještačenjima su ranije ocijenili da je Tanasković malo više razine od prosječnog intelektualnog funkcioniranja, te da ne boluje od prave duševne bolesti.

Zaključili su kako njegovo osobno i socijalno funkcioniranje upućuje na poremećaj ličnosti disocijalnog tipa, te da ima problema s psihoaktivnim sredstvima. O njima nije ovisan već je riječ zlouporabi. Svojedobno je uzimao i Mendilex, lijek koji se koristi u liječenju svih oblika Parkinsonove bolesti, a u nekoliko je navrata je zbog heteroagresije hospitaliziran uz anesteziju. Iako je pod utjecajem lijekova i droge, u šest sati ujutro, ispred noćnog kluba ‘Noa‘, na plaži Katarelac na otoku Pagu, Vlaovića ubio hicem u potiljak iz pištolja Glock 77, to nije utjecalo na sposobnost njegovog rasuđivanja.

Zastupnik optužbe Ivica Škara smatra da je Tanasković počinio kazneno djelo onako kako se tereti u optužnici.

image

Ana Brkić, sutkinja
 

Jure Miskovic/Cropix

Tanaskoviću se sudi za ubojstvo za što je zapriječena kazna od do 20 godina zatvora, a krunski dokaz je snimka ubojstva. Osim snimke ubojstva optužba u ovom slučaju raspolaže sa još 32 dokaza.

Tanasković nije otkrio motiv zbog kojeg je ubio Vlaovića, a u kuloarima se likvidacija dovodila u vezu sa sukobima između dva najpoznatija narkoklana na Balkanu - kavačkog i škaljarskog, u kojima je dosad u regiji i u inozemstvu ubijeno više desetaka osoba.

Tanasković je optužen da je 25. kolovoza 2022. godine u 6.01 sati, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac ubio 39-godišnjeg državljanina Crne gore Gorana Vlaovića. Odmah nakon pucnjave u pomoć ozlijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred noćnog kluba.

Cijeli događaj zabilježilo je nekoliko turista svojim mobitelima i snimke su kasnije objavili na društvenim mrežama.Na snimci jednog gosta iz Italije vidi se trenutak kada dvoje turista dolazi do unesrećenog mladića, koji je pogođen pao licem na asfalt ležeći u lokvi krvi. Okrenuli su ga na leđa, jedan muškarac je s obje ruke pritisnuo ranu na glavu nesretnog mladića, dok je drugi muškarac započeo s reanimacijom srca. Unatoč pomoći turista i brze reakcije hitne pomoći, 39-godišnjem Crnogorcu nije bilo spasa.

 

29. travanj 2024 17:29