StoryEditorOCM
4 kantunaVRATIO SE MATIĆ

Zašto župan ne zna za projekt cementare u Kruševu koja će na naše ceste dovesti 46.000 kamiona? Longin: To bi trebao biti svemirski projekt!

Piše Iva Ivanac
24. rujna 2024. - 17:39

U Županijsku skupštinu vratio se Ivan Matić (MOST) koji je ovog puta govorio o famoznoj cementari, odnosno tvornici žbuke, koja se planira izgraditi u industrijskoj zoni u Kruševu.  

- Kada je u pitanju cementara, tu stvari treba izvesti na čistac jer će to biti objektivan problem ukoliko dođe do realizacije. U dokumentima piše kako će cementara godišnje proizvoditi 1,2 milijuna tona cementa i da će se sav taj materijal voziti kamionima, pretežito na cesti Kruševo - Pridraga - Zemunik - Gaženica, ali i kako će se iz Rašinovaca pokraj Nina dovoziti lapor za proizvodnju cementa. Imat ćemo ogromni transportni kamionski prijevoz po županiji, a najveće posljedice će biti za Kruševo i Pridragu. To je veliki projekt kojeg svi ignoriraju, kao da se neće dogodit ili kao da se nešto skriva, a upravo je Skupština mjesto gdje trebamo o tome razgovarati, kazao je Matić dodajući kako taj projekt otvara 200 radnih mjesta. 

- Mi te radnike nemamo, što znači da ćemo ih trebati uvoziti, ali gdje će ti ljudi živjeti? Morat ćemo napraviti još jedno Kruševo. U Prostornom planu nema utovarne luke, a ni pruge. Taj kamionski prijevoz će zakrčiti cestu do te mjere da će služiti samo njima. Volio bih da ozbiljnije pristupimo ovome i da napravimo izvanrednu sjednicu ili dijalog predstavnika klubova i načelnika s tog područja. Župane, hvalite se vertikalom vlasti pa iskoristite svoj autoritet i kontaktirajte mjerodavne resore. Ako je stvar gotova, treba razgovarati s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture jer nam treba alternativni pravac i nadam se da to neće biti utovarna luka u Novigradskom i Karinskom moru. Moramo izbjeći nešto što nismo izbjegli s Unom koja je u svoje korito dobila bager od 30 tona, zaključio je Matić. 

- Ja o toj čuvenoj cementari nemam pojma da će to moći zaživjeti. Sami ste rekli 46 tisuća kamiona plus lapor... To je privatna investicija pa tko će iz privatnog džepa izdvojiti da se 100 tisuća kamiona toliko vozi. Do Nina ima najmanje 60 kilometara, kome bi to bilo isplativo, to bi trebao biti svemirski projekt, kazao je župan Božidar Longin.

- Zašto župan pred kraj drugog mandata ne zna o cementari? Nije to njegov problem nego problem svih nas, zato i pozivam da rasvijetlimo što se događa na 28 hektara industrijske zone u Kruševu. Jako je neozbiljno ne znati odgovore na to pitanje jer je to naš prostor, poručio je Matić.

24. rujan 2024 17:39