StoryEditorOCM
4 kantuna"AFERA LEDANA"

Započeli su pregovori Nasada i Rive Liburna: Moguća su sva rješenja, i raskid ugovora i nastavak rada Ledane ako se uskladi sa zakonom!

Piše Ivica Nevešćanin
1. kolovoza 2022. - 17:02

Započeli su pregovori između Nasada i Rive Liburna oko traženja rješenja za brojne nezakonitosti i problem u poslovanju Ledane i ugovornom odnosu s gradskom tvrtkom koje je otkrio portal Zadarski.hr. 

U ponedjeljak za zajedničkim stolom našli su se direktor Josip Krnčević i odvjetnik Zrinko Zrilić u ime Nasada, te Miho Vuković, suvlasnik i prokurist tvrtke Rive Liburna. Na stolu su bila „sva pravna rješenja kako bi problemi sporazumno riješili na zakoniti način bez pokretanja sudskih postupaka”, kratko nam je rekao odvjetnik Zrilić. 

Što to konkretno znači?

- To znači da u ovoj fazi ne možemo ništa prejudicirati. Mi smo izašli s određenim prijedlozima prema Rivi Liburna i sada čekamo njihov pravni odgovor. Cilj nikome nije ulaziti u sudske sporove, nego dogovorom riješiti probleme i izaći iz sadašnje situacije – kazao je Zrilić, ostajući zaključan za ponudu koja su Nasadi iznijeli pred Vukovića.

- O tome u ovom trenutku ne bi bilo korektno govoriti prije nego što oni našu ponudu procijene i na nju daju svoj odgovor.

Zrilić također nije mogao konkretno odgovoriti je li jedna od ponuđenih opcija jednostrani raskid ugovora Nasada s Rivom Liburna. Naime, nakon što je policija protiv Branimira Markova podnijela kaznene prijave za krivotvorenje poslovne dokumentacije kod dobivanja minimalnih uvjeta za noćni bar te za prijevaru s ciljem da se financijski okoristi njegova tvrtka na štetu Nasada, logično se postavlja pitanje jesu li stvoreni uvjeti da Nasadi jednostrano raskinu ugovor s Rivom Liburna o zakupu poslovnog prostora i javnih površina u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, bez štetnih posljedica. 

image

Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke

Luka Gerlanc/

Neki pravnici koje smo konzultirali mišljenja su da su uvjeti za raskid ispunjeni, jer je Riva Liburna, prema kaznenoj prijavi, od prvog dana, gotovo jedanaest godina, svjesno radila na štetu Nasada, no drugi smatraju da bi državno odvjetništvo najprije trebalo imati pravomoćnu optužnicu temeljem policijske kaznene prijave da bi se ugovor mogao jednostrano raskinuti bez štetnih posljedica za komunal tvrtku.

- To je jedno od krucijalnih pitanja, no u ovom trenutku nisam u mogućnosti na njega dati jednoznačan odgovor. Još uvijek se cijela situacija pravno analizira i procjenjuje, a sve zakonske opcije su na stolu – odgovara Zrilić.

Je li jedna od tih zakonskih opcija mogućnost da Riva Liburna nastavi poslovanje s Nasadima po sadašnjim uvjetima ako u dogledno vrijeme svoje odnose s Nasadima i poslovanje uskladi sa zakonskim uvjetima, Zrilić nije želio odgovoriti, a jednako diskretan ostao je i direktor Nasada.

- Ovo je tek početak, razgovori će, nadam se, ići brzo, u smjeru rješavanja probleme bez ulaska u sudska sporenja koja su skupa, dugačka i neizvjesna. Želimo riješiti situaciju u obostranom interesu, ali ako bude potrebno, nećemo se libiti iskoristi naše zakonska prava i mogućnosti – kazao je direktor Krnčević.

Mihi Vukoviću, suvlasniku tvrtke Riva Liburna, na njegov smo zahtjev još 9. srpnja uputili pitanja, ali odgovore, kao i najavljeni demanti na naše tekstove, do danas nismo dobili.  

10. svibanj 2024 09:42