StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SU POLICIJA I USKOK RAZOTKRILI DANIELA PAVIĆA

Zagazio je u kriminal zbog financijskih problema, a od kandidata na natječajima uzimao je proviziju od 10 posto

Piše Ivica Nevešćanin, Božana Sviličić
10. svibnja 2019. - 23:20
pavić_

Zbog sumnje na korupciju vezanu uz natječaje za energetsku obnovu kuća na zadarskom području, u koordiniranoj akciji zadarske policije i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) uhićen je dugogodišnji zaposlenik Zadarske županije Daniel Pavić (38), a privedeno je i još 18 osoba sa zadarskog područja.

Pavić je kao glavni organizator skupine navodno namještao natječaje za cijenu od jedne do tri tisuće kuna koristeći svoj položaj savjetnika Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i člana Povjerenstva za provedbu Javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća na području Zadarske županije.

Eneregetsku obnovu namjestio je, prema USKOK-u, više od 20 puta za 18 vlasnika kuća, koji su u ovoj priči osumnjičeni zbog davanja mita. Time je Zadarsku županiju oštetio za iznos veći od 300 tisuća kuna.

Pavić je godinama kao savjetnik samostalno provodio natječaje za dodjelu sredstava za energetsku učinkovitost. Samostalno je i odlučivao kome će biti dodijeljena sredstva. Međutim, od prošle godine Županija je uvela tročlana povjerenstva za ocjenu pristiglih ponuda na natječaj. Na natječaj raspisan 11. svibnja prošle godine, koji je trajao mjesec dana, među pristiglim ponudama za energetsku učinkovitost bilo je i nekoliko kuverti s praznim listom papira. Povjerenstvu na čelu s Lovrom Jurišićem to je bilo sumnjivo, pa su cijelu stvar prijavili županu Božidaru Longinu, koji je u ime Zadarske županije policiji podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatopg počinitelja. Policijska istraga ubrzo je otkrila tko je manipulirao javnim nadmetanjima.

Konkretno, natječaj iz 2018. godine bio je težak milijun kuna, a sredstva je dobilo ukupno 38 fizičkih osoba. Neki su dobili maksimalnih 30 tisuća kuna za obnovu fasada i stolarije, a neki maksimalnih 15 tisuća kuna obnovljive izvore energije. Pavić je, prema istražiteljima, dogovarao unaprijed s pojedinim kandidatima da na natječaj pošalju kuverte s praznim listom papira. On bi te papire kasnije ispunio, a takve kuverte označavao ranijim datumom dolaska tako da imaju prednost kod otvaranja. Na taj je način određivao tko će dobiti bespovratna sredstva za energetsku obnovu, a svoju usluge je "naplaćivao" provizijom od 10 posto dodijeljenog iznosa.

Razlog zašto je Pavić nakon više od deset godina rada u Županiji zagazio u kriminalne vode povezani su s nizom osobnih problema zbog kojih je trebao novac.

U prvoj “turi” od lipnja 2016. do prosinca 2017. godine, kao osoba ovlaštena za provedbu natječaja za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća u Zadru, 16-torici prijavljenih vlasnika kuća omogućio je, na njihov poticaj, bespovratna novčana sredstva za energetsku obnovu. Oni su mu plaćali, a on im je rekao da će im zauzvrat izraditi ili pribaviti energetske certifikate, no nije ih nikada izradio, niti priložio prijavama.

Te iste vlasnike kuća potom je predložio kao osobe koje ispunjavaju uvjete propisane Javnim pozivom za 2017. godinu, na temelju čega je župan Zadarske županije Božidar Longin, ne sumnjajući u ispravnost takvog prijedloga, donio Odluku o sufinanciranju energetske obnove njihovih obiteljskih kuća.

Na taj način im je omogućio isplatu bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 322.200,00 kuna, čime je oštetio proračun Zadarske županije kao i veći broj vlasnika kuća, čije su prijave na Javni poziv bile pravovaljane i uredno zaprimljene i koji su po redoslijedu prvenstva umjesto osumnjičenih trebali dobiti nepovratna novčana sredstva.
Još 15 tisuća kuna uzeo je Županiji kada je od 8. lipnja do 31. prosinca 2016., iako je znao da nema potrebne dokumente, još jednog vlasnika kuće predložio kao osobu koja ispunjava uvjete za energetsku obnovu.

Nadalje je 17. studenoga 2017., sukladno prethodnom dogovoru, kao vlasnik obrta jednom kupcu ispostavio račun u kojem je neistinito prikazao da mu je nabavio i ugradio solarni paket s pripadajućim bojlerom, kolektorima, solarnom automatikom i nosačima kolektora. Račun je prihvatio kao vjerodostojan kako bi time fiktivnom kupcu omogućio da ostvari dobivanje bespovratnih sredstava Zadarske županije.

U svibnju i lipnju 2018. natječaj je namjestio za osam vlasnika kuća, iako je znao da ne posjeduju potrebnu dokumentaciju. Među tom osmoricom koji su ga potaknuli, njih petero osumnjičeno je i za razdoblje iz 2017. godine. Pavić im je uredno pripremio kuverte s imenima, prezimenima i adresama u koje je uložio - prazne listove papira formata A4.

Od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio je potom da na kuverte otisne pečat s datumom prethodnog dana kako bi dobili prvenstvo zaprimanja. Službenica je to odbila uputivši ih da osobno predaju zahtjeve, što su i učinili, a bespovratna sredstva im nisu dodijeljena jer je Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva u kuvertama zateklo - prazne papire!
Uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja isprava 38-godišnjaku je u Splitu određen jednomjesečni pritvor. Protiv 16 osoba, u dobi od 31 do 76 godina, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava redovnim putem zbog poticanja na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, dok je protiv 62-godišnjaka podnesena kaznena prijava radi kaznenog djela krivotvorenja isprava.

19. travanj 2024 08:34