Predstavnici zadarskih ugostitelja s rezervom su primili vijest o mogućnosti uvođenja obaveznih maski u kafićima i restoranima i to ne samo za osoblje koje je i do sada nosilo maske, već i za posjetitelje, odnosno goste. Takvu je najavu iznio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je rekao da se priprema mjera obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima, što bi se odnosilo i na ugostiteljske objekte. Takva mjera još nije uvedena, ali se o njoj intenzivno razmišlja zbog razdoblja jeseni i zime kad će ljudi više boraviti u zatvorenim prostorima, zbog čega postoji bojazan od većeg širenja zaraze koronavirusom. Capak je kazao kako će o tome razgovarati s predstavnicima ugostitelja ovoga tjedna. Prema nekim najavama, maske bi se nosile prilikom dolaska u ugostiteljski objekt i odlaska iz njega, kretanja po lokalu u wc i sl., a osim u kafićima i restoranima maske bi se morale nositi i u svim ostalim ugostiteljskim objektima.
- Ne znam kako će to biti izvedivo. Teško je tu više biti pametan, sve skupa postaje katastrofa... Pitanje je hoće li se u takvim uvjetima uopće moći raditi? Mi još nismo dobili takve obavijesti. Možda će se ići na to da se maska nosi dok se ne sjedne za stol, a onda makne, ali to opet znači da se bez maske neće moći uopće ući u ugostiteljski lokal, ako je netko zaboravi ili je nema kod sebe... Moramo pričekati konkretne informacije o tome, ali bojim se da za ugostitelje dolaze još teži dani – kazao je kratko zadarski ugostitelj i predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević.
Njegov kolega ugostitelj, predsjednik Ceha ugostiteljstva i turizma u Udruženju obrtnika Zadar Robert Kovačević kaže kako ta mjera ugostitelje vraća zapravo na sam početak pandemije.
- Nismo mi protiv odluka, oni su su struka i donose mjere temeljem nekih svojih spooznaja i zaključaka, a vidimo da se to u cijeloj Europi radi, najviše se prema kafićima i restoranima uvode nekakve mjere, a s druge strane mi smo istovremeno potpuno nezaštićeni. Radimo čitavo ljeto praktično sa gostima za koje ne znamo tko su, što su i odakle su, pa ipak nema uopće zaraženog osoblja po barovima, restoranima i kafićima. Mi smo se i do sada držali propisa, pazimo, čistimo i održavamo higijenu prostora kao što smo to radili i prije, s tim što se sada još i dodatno dezinficiraju svi lokali, a posebno restorani. Pohvalno je što su nam uz restrikcije i financijski kompenzirali dio troškova, ali pitanje je kako to organizirati da se uopće može raditi. Treba vidjeti što će na kraju biti odlučeno. Pritisak s naše strane će biti velik da te mjere ipak ne budu drastične na način da dovedu u pitanje samu mogućnost rada. Branit ćemo se, pa ćemo vidjeti – rekao je Robert Kovačević.