StoryEditorOCM
4 kantunaNAPREDAK

Zadarska Opća bolnica unapređuje liječenje karcinoma: Zadar će biti jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji primjenjuje ovu tehnologiju!

Piše B. S.
19. rujna 2024. - 20:57
Zadar, 290824. Policija je zbog zlouporabe polozaja prijavila dvoje zadarskih lijecnika. Na fotografiji: OB Zadar.Luka Gerlanc/Cropix

Opća bolnica Zadar uskoro će unaprijediti liječenje karcinoma uvođenjem nove tehnologije krioablacije pod nadzorom kompjuterizirane tomografije (CT-a). Ovaj inovativni postupak koristi ekstremno niske temperature za neinvazivno zaleđivanje i uništavanje malignih stanica tumora. Zahvaljujući europskom projektu "Digihealth" (Digital solutions for health service resilience and accessibility), Zadar će biti jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji primjenjuje ovu tehnologiju, koja je u zemlji po prvi put izvedena tek prije nekoliko mjeseci.

Primjena krioablacije predstavlja značajan iskorak u liječenju karcinoma jer omogućuje neinvazivni pristup i kraće vrijeme oporavka pacijenata.

Ugovor o sufinanciranju projekta potpisali su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i  v.d.ravnatelja Opće bolnice Zadar, Željko Čulina, čime je službeno započela realizacija ovog strateški važnog projekta. Projekt "Digihealth", u kojem sudjeluju partneri poput Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i Javne zdravstvene ustanove Opšta bolnica "Blažo Orlandić" iz Bara, ima za cilj poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga implementacijom digitalnih rješenja.

Uz tehnologiju krioablacije, projekt uključuje uspostavu Digihealth huba, razvoj mobilne aplikacije te kreiranje smjernica za kućni oporavak pacijenata nakon operacije. Ova rješenja omogućit će bolju koordinaciju medicinskog osoblja i precizniji nadzor nad pacijentima, što će posljedično ubrzati njihov oporavak.

Opća bolnica Zadar također će unaprijediti praćenje pacijenata na Jedinici intenzivnog liječenja i u operacijskim salama kroz nabavu dodatne opreme, poput monitora, te instalaciju centralne stanice za praćenje stanja pacijenata. Novi sustav će omogućiti uvid u vitalne parametre pacijenata u stvarnom vremenu, smanjujući potrebu za fizičkim obilaskom bolesnika. Sustav će uključivati i opciju ranog upozoravanja i slanja obavijesti na pametne telefone medicinskog osoblja, što će dodatno podići razinu zdravstvene skrbi.

Vrijednost projekta je 1.728.415,27 eura, s bespovratnim sredstvima koja pokrivaju 85 posto troškova. Projekt će trajati 30 mjeseci, a početna konferencija planirana je za 11. listopada u Općoj bolnici Zadar, koja je domaćin ovog događaja.

19. rujan 2024 20:57