StoryEditorOCM
4 kantunaALARMANTNA SITUACIJA

Zabrinuti roditelji: "Pedijatrica je na bolovanju, dok druga, koja nije prisutna na radnom mjestu, ostavlja mnoge pacijente bez potrebne pomoći...!

Piše B. S.
7. listopada 2024. - 13:30

Građanska inicijativa "Tko je moj liječnik?" javno se obratila za pomoć, ističući ozbiljne probleme u pedijatrijskoj skrbi u Zadarskoj županiji. Inicijativa navodi kako već godinama nisu dobili nikakve odgovore od nadležnih institucija.

Zabrinuti roditelji ističu da su njihova djeca ostala bez prijeko potrebne zdravstvene zaštite, što je postalo alarmantno. U pismu se navodi da djeca pate od manjka pedijatara, a trenutna situacija dodatno pogoršava postojeće probleme. Pedijatrica na bolovanju ne može pružiti potrebnu skrb, dok druga nije prisutna na radnom mjestu, ostavljajući mnoga djeca bez adekvatne skrbi.

- Trenutno se suočavamo s time da pedijatrica koja je na bolovanju ne može pružiti potrebnu skrb, dok druga pedijatrica, koja nije prisutna na radnom mjestu, ostavlja mnoge pacijente bez potrebne pomoći. Time je broj djece koja su bez adekvatne pedijatrijske skrbi alarmantno visok, a roditelji su primorani tražiti rješenja koja su neregularna i izvan propisanih procedura - navodi jedan od roditelja.

Navode kako preopterećeni pedijatri u bolnici ne mogu pokriti dugoročne potrebe djece, kao što su preventivni pregledi ili kontinuirana terapija, što bi trebala raditi primarna zdravstvena zaštita. Roditelji su primorani tražiti rješenja izvan propisanih procedura, a postojeći sustav ugrožava kako pacijente, tako i zdravstvene djelatnike.

- Unatoč višegodišnjim apelima, Dom zdravlja Zadarske županije nije poduzeo konkretne korake kako bi osigurao dovoljan broj pedijatara. Sustav ne smije nas i djecu u situaciji gdje smo prisiljeni na neregularna i nezakonita rješenja - kažu, te dodaju kako su posebno zabrinuti za djecu s teškoćama u razvoju, koja ovise o redovitim receptima i doznakama za ortopedska pomagala. Kašnjenje u izdavanju potrebnih dokumenata dodatno ugrožava njihovu zdravstvenu skrb.

Inicijativa zbog toga postavlja hitna pitanja nadležnim institucijama:

Koje konkretne mjere planira poduzeti Dom zdravlja Zadarske županije kako bi osigurao kontinuiranu pedijatrijsku skrb?

Kako će se osigurati pravovremeno izdavanje recepata, uputnica i putnih naloga za djecu?

Kakvu podršku pružaju nadležna tijela pedijatrima u bolnici?

Kako će se osigurati zamjena pedijatra koji je na bolovanju?

Roditelji zahtijevaju hitne mjere kako bi se osigurala dostupnost pedijatrijske skrbi, naglašavajući da ova situacija ne smije biti ignorirana jer ugrožava osnovna prava djece. 

 

 

 

 

07. listopad 2024 14:10