StoryEditorOCM
4 kantuna‘KRUPNE RIBE‘

Za krađu 27 poklopaca od inoksa iz ‘Adrie‘ prodanih za 13,27 eura braći - dvije godine zatvora!

Piše Božana Sviličić
16. studenog 2023. - 22:11

Zbog krađe i 27 poklopaca od inoksa iz kruga bivše zadarske tvornice za preradu ribe ‘Adria‘ koje su prodali za 13,27 eura braća iz Budimaca osuđena su na - dvije godine zatvora.

Na Općinskom sudu u Zadru proglašeni su krivima za tešku krađu. Svakom je ‘odrezano‘ po godinu dana ‘iza rešetaka‘, a sutkinja Teodora Projić Škovrlj im je kao olakotnu okolnost uzela činjenicu što su i jedan i drugi očevi sedmoro maloljetne djece.

Iako zajedno imaju više od desetak presuda za slična kaznena djela, 30-godišnjak i 29-godišnjak na sudu su u ovom slučaju rekli kako nisu krivi jer nisu ništa ‘obijali‘, već su poklopce našli na – ulici, pokraj tvornice.

Jedan od njih je svojoj obrani pred sudom pojasnio kako je u policiji priznao kazneno djelo jer je bio prisiljen od strane jednog policajca. Ispričali su kako su se u to vrijeme bavili skupljanjem starog željeza, no više to ne rade jer su zbog tog posla uvijek imali problem sa zakonom.

Spornog 24. kolovoza 2014. godine, oko 16 sati, krenuli su prodati prodati željezo u tvrtku za otkup sekundarnog otpada u Bibinjama kada su vidjeli te poklopce od željeza izvan bivše tvornice.

- Bilo ih je šest do sedam komada, bili su od željeza i to smo prodali. Nismo ništa provaljivali, niti ulazili unutra. Došli smo tu, jer je to na putu prema Ivanu Karabanu koji otkupljuje staro željezo. Dovezli smo se svojim kombijem. Kod sebe nismo imali nikakav alat, nismo ulazili unutra, bili smo vani – posvjedočili su na sudu.

Na sudu to, međutim nije uzeto u obzir, jer je u suprotnosti sa Zapisnikom o očevidu i fotoelaboratom iz kojeg se vide tragovi mehaničkih oštećenja koji su fiksirani na fotografijama iz čega jasno proizlazi da su podesnim alatom otvarali vrata.

U zapisniku o očevidu stoji i da je dvorišni prostor tvrtke Adria d.d. u stečaju sa sve četiri strane ograđen, s južne strane betonskim zidom visokim od 2,20 metara, dok su preostale strane ograđene dijelom žičanom ogradom, a dijelom betonskim zidom.

Sutkinja nije povjerovala ni njihovim obranama navodeći kako je neživotno da bi netko provalio u zatvoreni prostor, uzeo navedene poklopce od inoxa, a onda dio ostavio izvan pogona, uz zid, uz cestu, mada se u samoj blizini nalazi Trgovačko društvo koje otkupljuje sekundarnu sirovinu.

Vlasnik poduzeća Karaban metali d.o.o koja se bavi otkupom metala, sa sjedištem u Bibinjama, posvjedočio je kako u sklopu firme ima i dva skladišta koja se nalaze u Gaženici i u Bibinjama. Naveo je kako su mu unazad nekoliko godina učestalo dolazila braća i donosila mu različitu robu kao što su: metalne ograde, žice, stara auta i slično.

Opvrgnuo je, međutim, da su ikad donijeli bilo kakve predmeta koji bi pripadali Adriji, bilo da se radi o ukradenim poklopcima od inoxa sa odvodnih kanala ili nečem trećem. Istaknuo je kako je njegovo skladište smješteno odmah iza zida Adrie, te je dobar je s djelatnicima i na neki način i zadužen da pazi ne bi li otkupio nešto što pripada njima.

S druge strane posvjedočio je da je moguće je da su braća donijela te poklopce, ali da su ih. ako su težili manje od 100 kilograma, onda odnijeli na otvoreni deponij u Bibinjama gdje ih je netko od radnika izvagao i na ruke mu donio papir s kilažom, pa je on isplatio novce.

Pojasnio je kako se tako obično radi kada se donese roba manje vrijednosti, no nije moga sa sigurnošću reći tko je tada radio na deponiju u Bibinjama. Pretpostavio je da ti poklopci ne bi bili od inoxa, nego od željeza, jer bi predmeti od inoxa bili spremljeni u zatvoreno skladište koje ima kamere, u Gaženici.

Naime, okrivljenici navode kako se ne smatraju krivima za predmetno kazneno djelo, međutim iz Zapisnika o očevidu proizlazi da je dvorišni prostor tvrtke Adria d.d. u stečaju sa sve četiri strane ograđen i to na način da je s južne strane omeđen betonskim zidom visine od 2,20 m, dok su preostale strane omeđen dijelom žičanom ogradom, a dijelom betonskim zidom, a iz iskaza svjedoka Damira Paraća kojem je ovaj sud u potpunosti poklonio vjeru jer isti ne pozna okrivljenike i nema razloga iste lažno teretiti. Iz iskaza ovog svjedoka nesumnjivo proizlazi da je on, kao zaposlenik "Adrie" d.d. u stečaju, imao i zadatak obilaska pogona kako bi pripazio da nešto ne bude otuđeno, pa je tako dana 24. kolovoza 2015. obilazio pogon, te je primijetio da je provaljeno u isti na način da je lokot bio pokidan i na prednjim i na stražnjim vratima, te je odmah pozvao i policiju koja je izvršila očevid – navela je sutkinja u dijelu obrazloženja presude navodeći kako je izrečena kazna primjerena obliku krivnje i pogibeljnosti kaznenog djela, kao i nastalim posljedicama, te će po mišljenju suda utjecati na okrivljenike, kao i na sve druge građane da ne čine kaznena djela.

02. svibanj 2024 21:37