StoryEditorOCM
4 kantunaJESTE LI IZNENAĐENI?

Vlasnici Ledane su donatori HDZ-a! Kao i Marina Dujmović Vuković, supruga suvlasnika Mihe, koji je od Županije dobio novac za energetsku obnovu...

Piše IN
13. srpnja 2022. - 12:46

Tvrtka Riva Liburna, u čijem je vlasništvu Ledana, je uoči parlamentarnih izbora 2016. donirala Hrvatsku demokratsku zajednicu s iznosom od 3000 kuna. Podatke o tome objavio je HDZ u sklopu izvještaj o financiranju izborne promidžbe za parlamentarne izbore održane 11. rujna 2016. godine. Donacija tvrtke Liburna Rivijera, tada u jedinom vlasništvu Branimira Markova, bila je jedna od njih 40-ak s područja Zadarske županije.

Ali to nije jedina donacija koju su osobe povezane s tvrtkom Riva Liburna donirale HDZ-u u predizbornim kampanjama. Na prošlim lokalnim izborima Marina Dujmović Vuković, ravnateljica ZADAR nova, razvojne agencije Zadarske županije, uplatila je 2000 kuna za kampanju župana Božidara Longina. Marina Dujmović Vuković je supruga Mihe Vukovića, jednog od suvlasnika tvrtke Riva Liburna, u čijem je vlasništvu taj noćni klub.

Kako je Zadarski.hr već pisao, osnivači tvrtke Riva Liburna d.o.o. za upravljanje i savjetovanje su Branimir Markov i Miho Vuković, a oboje su navedeni i kao osobe ovlaštene za zastupanje, Markov kao član uprave i direktor, a Vuković kao prokurist tvrtke. Temeljni kapital tvrtke je 20 tisuća kuna, registrirana je na adresi Ulice Maka Dizdara 48 u Zadru. Tvrtka je osnovana 2007. godine, no odlukom članova društva od 3. prosinca 2019. mijenjaju se članovi društva i poslovni udjeli.

Vuković je godinama slovio za tihog partnera Ledane, a kao suvlasnik Rive Liburna, prema sudskom registru, navodi se od prosinca 2019. godine.

Marina Dujmović Vuković je bivša predsjednica Prekršajnog suda u Zadru, potom je bila državna tajnice u Ministarstvu pravosuđa u mandatu Ane Lovrin te predstojnica ureda bivšeg župana Stipe Zrilića. Dolaskom Božidara Longina na dužnost župana Dujmović Vuković postaje ravnateljica županijske razvojne agencije ZADRA nova. Članica je HDZ koju se prije nekoliko godina našla u istrazi USKOK-a oko navodnog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš.

U lipnju 2003. godine, nakon odlaska Jose Malte, Miho Vuković je postao direktor Nasada, a ubrzo ga zamjenuje Hrvoje Grdović. Vuković je na to mjesto došao s položaja direktora poduzetničkog Inkubatora, također tvrtke u vlasništvu Grada Zadra.

Godine 2012. Nadsadi su kao korisnik Perivoja kraljice Jelene Madijevke sklopili ugovor o zakupu javnih površina i poslovnog prostora s tvrtkom Riva Liburna. Kao jedini vlasnik tvrtke tada se navodio samo Markov, sve do kraja 2019. kada Vuković službeno ulazi u suvlasništvo i upravu tvrtke. 

Podsjetimo, županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač je 2019. je ukazao na činjenicu da se suprug Marine Dujmović Vuković, Miho Vuković, među privima javio na županijski natječaj za energetsku obnovu u vrijeme dok mu je supruga bila pročelnica Ureda župana Zadarske županije. Pupić Bakrač je rekao da je Dujmović Vuković imala povlaštene informacije o mogućnostima dobivanja novca za energetsku obnovu s Kolegija župana, pa se njezin suprug javio među prvima. Tako su u svojoj kući, na račun Županije, supružnici Dujmović 2017. godine obnovili stolariju, uzevši za to iz županijskog proračuna 25.185 kuna.

Tadašnji pročelnik za EU fondove u zadarskoj županiji Lovro Jurišić odgovorio da je odluka o dodjeli sredstava Mihi Vukoviću za energetsku obnovu zakonita, jer novac „nije dobila zaposlenica Županije, tada pročelnica Ureda župana, već njezin suprug“.

09. svibanj 2024 04:36