StoryEditorOCM
4 kantunaKUPUJE SE SVE

Uzalud stručnjaci ponavljaju da nema mjesta panici, počeo je stampedo na police trgovina: ‘Mrknuo mi je zadnje brašno pred nosom! Ludih li ljudi...‘

Piše Anita Belak-Krile
25. veljače 2020. - 20:19

Čim je ministar zdravstva Vili Beroš objavio prvi slučaj oboljeloga od koronavirusa u Zagrebu, gotovo istovremeno je počeo građanski stampedo na police trgovina.

Kupuje se sve – od najosnovnijih namirnica poput brašna, ulja, šećera, soli, riže, kvasca,  tjestenine, krumpira, leće i fažola, pa do svih mogućih higijensko-kozmetičkih potrepština.

Košare i kolica trpaju se paketima mlijeka, palente, limenkama pelata od rajčice, tunjevinom, trajnim kobasicama, paštetama, mlijevenim mesom....     

- Ovako nije bilo ni za vrijeme rata. A, ludih li ljudi…“ – vrti glavom i komentira u trgovini "Lidla" trgovački odjek masovne korona panike jedna Zagrepčanka zanemarujući da i njoj samoj iz ruku ispadaju pretrpane vrećice.

- Pogledaj ovog mrknuo mi je zadnju vrećicu oštrog brašna pred nosom – žali se druga i u košaru ubacuje upakirane glavice kiselog kupusa. Objašnjava blagajnici kao je taman došla iz Müllera koji je ostao bez antibakterijskoga gela. 

Prazne se police u hipu i uzaludno baš sve instance – od Vlade pa do najodgovornijih za opskrbu trgovačkih lanaca – ponavljaju i upozoravaju da nema nikakve potrebe za stvaranjem kućnih zaliha hrane i potrepština ni u jednoj robnoj kategoriji.

Takve riječi na vrhuncu građanske histerije do mozga jednostavno ne dopiru.

Stranice društvenih mreža poslijepodne su preplavile brojne fotografije potpuno ispražnjenih polica u DM-u, Konzumu, Tommyju, Sparu, Lidlu…

Papirnati ubrusi, vlažne maramice, gelovi za ruke, dezinfekcijska sredstva svih brandova, kategorija i cijena postali su u trenu misaona imenica u rangu zaštitnih maski u ljekarnama. 

Najčešće oni koji se najglasnije skanjuju nad histeričnom kupnjom najviše troše.

Iz trgovačkih lanaca Konzum i Spar u utorak su i službeno potvrdili da su zabilježili veći promet, što povezuju s pojavom koronavirusa u Hrvatskoj i okolnim zemljama.  

- Unatrag nekoliko dana bilježimo povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama kao i u Konzumovoj internet prodavaonici. Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni - odgovorili su iz Konzuma na upit je li zbog pojave koronavirusa zabilježen rast prometa.
Iz Spara Hrvatska također su potvrdili da su zabilježi veći promet.

- Vodimo računa da imamo dovoljno količina potrebne robe za naše kupce. Pratimo najnovije informacije te smo u kontaktu s nadležnim institucijama i slijedimo sve upute kako bi osigurali maksimalnu zaštitu za svoje zaposlenike i za kupce – kažu u Sparu.

I iz mljekarske industrije Dukat navode kako od jučer primaju povećane narudžbe trgovačkih lanaca za trajne proizvode i proizvode s užim rokom trajanja - primarno trajnog mlijeka, vrhnja za kuhanje, maslaca i topljenih sireva. Spremani su, tvrde, bez problema odgovoriti na očekivan porast potražnje.

- Zanimljiva je panika oko koronavirusa. Ova panika nije autentična. Ne bojimo se našim strahom, nego smo preplašeni tuđim strahovima i tuđim interpretacijama egzistencijalne ugroze. Stvaramo zalihe, pustošimo trgovine. No, jesmo li postavili jedno pitanje: tko će naslijediti svu tu nagomilanu hranu kada nas virus pokosi? Nismo, jer naš strah nije autentičan – komentirao je prigodno i zadarski saborski zastupnik Marko Vučetić, no njegovu filozofsku i životnu poruku u ovom trenu malo tko čuje, a kamoli razumije.

 

 

 

20. travanj 2024 16:22