StoryEditorOCM
4 kantunaHVALA GRAĐANIMA

U Zadarskoj županiji već danima pada broj novozaraženih. Znači li to da je epidemija pod kontrolom? Evo što kaže dr. Medić...

Piše Ivica Nevešćanin
22. travnja 2020. - 11:45

S obzirom na to da broj novooboljelih na području Zadarske županije pada, u zadnjih pet dana otkrivene su samo tri pozitivne osobe, novinare je zanimalo znači li to da je epidemija stavljena pod kontrolu.

- Je li neka epidemija pod kontrolom procjenjuje se na periodično kretanje, a to mora biti najmanje od sedam do 10 dana – kazao je epidemiolog dr. Alan Medić.

- Nacionalni stožer ukida jednu po jednu mjeru i prati što se nakon toga događa, kao što je to sada s otvaranjem granica unutar županija. Ako se primijeti da dolazi do povrata broja oboljelih, moguć je povrat pojedinih mjera, kako bi se spriječilo ponovno širenje bolesti. To je vezano za našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Naime, nije bitno pratiti samo stanje u našoj županiji i Hrvatskoj. Bitna je situacija u svijetu, u našoj okolici, Srbiji, Bosni, Italiji... Dok sa sigurnošću ne možemo znati kako će biti kod njih, nećemo biti sigurni ni sa stanjem kod nas jer ćemo u danom trenutku morati otvarati granice, a to će onda biti epidemiološki rizik – naglasio je dr. Medić dodajući kako je epidemiološka služba jedan segment u borbi protiv pandemije, a kakav će rezultat biti mnogo ovisi o službama ali i o samim građanima.

- Ako se pridržavaju mjera, mislim da ćemo imati usporavanju virusa koji je nov i nepredvidljiv. Za sada mislim da smo napravili lijep posao. Još jednom se zbog toga zahvaljujem svim ljudima u Hrvatskoj jer nijedna od mjera ne može uroditi plodom ako se ne poštuje, a po našim rezultatima praćenja vidim da se mjere jako dobro poštuju – rekao je dr. Medić.

26. lipanj 2024 14:14