StoryEditorOCM
4 kantuna62 METRA VISINE

U Tinju prosvjeduju zbog izgradnje bazne stanice i antenskog stupa Telemacha: ovo je bila prva crta obrane gdje je poginulo 14 branitelja!

Piše M. K.
10. listopada 2024. - 10:33

Danas se u Tinju u 16 sati održava mirni prosvjed na lokalitetu Gubavica. Razlog prosvjeda je izgradnja bazne stanice tj. antenskog stupa operatera Telemach visine 62 metra kojoj se mještani protive.

- Radi se o lokalitetu koji je u Domovinskom ratu bio prva crta obrane mjesta. Prve kuće su udaljene zračne linije 90 metara, a nakon njih i ostale 100-120 metara. To je ujedno i zaštićeno područje ekološke mreže Natura 2000 Ravni kotari, očuvanja vrsta i staništa. Za svaki zahvat u tom prostoru nužno je imati ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu. Za postavljanje bazne stanice doznali smo kad su početkom tjedna započeli radovi. Nitko do tada nije imao pojma o tome. Trenutno izvođači namjeravaju raditi iskope za temelje bazne stanice, odnosno pripremne radove za betonažu. Nije provjereno, ali navodno je zemljište u vlasništvu Šumarije i oni su dobili koncesiju na taj dio. Kontaktirali smo Grad Benkovac, gradonačelnik Tomislav Bulić obećao je u razgovoru s nama da će dati svu pomoć koju treba i da će potpisati sve što treba i biti s nama, međutim nije se pojavio do danas niti je što poduzeo. Zvali smo ga na ovaj prosvjed koji će biti popodne, ali prema svemu sudeći neće se odazvati, tako da smo prepušteni sami sebi i ne znamo kome više da se obratimo – kazao nam je Josip Kamber, jedan od mještana koji prosvjeduju protiv postavljanja bazne stanice i antenskog stupa.

Mjesni odbor Tinj namjerava s mirnog prosvjeda uputiti nekoliko zahtjeva:

- Pozvati nadležno tijelo Zadarske županije Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove u ispostavi Benkovac, da preispita svoju odluku o davanju suglasnosti za izgradnju ove bazne stanice jer nam se čini da nisu poštovane odredbe prostornog plana Zadarske županije, a to je stavka telekomunikacijski promet članak 57. koji između ostalog nalaže da više korisnika koristi zajedničku antenu pokretne komunikacije radi zaštite okoliša. Po ovoj trenutnoj dokumentaciji samo jedan operater bi koristio ovu baznu stanicu, a to je protivno ovom članku prostornog plana.

Nadalje isti članak nalaže da se lokacije za gradnju ovakvih antenskih stupova određuju planovima nižeg reda uz poštivanje određenih uvjeta - na udaljenosti od postojećih građevina u skladu s propisima i normativi, a izvan zona zaštite prirode i spomenika kulture, te da ne remete vrijedne vizure. Ovdje vidimo da su prekršene sve tri stavke prostornog plana Zadarske županije. Plan nižeg reda, a to je prostorni plan Grada Benkovca kaže u članku 122. stavak 3. da je samostojeće antenske stupove u građevinskom području naselja potrebno graditi na način da su svojim izgledom prilagođeni okolišu. Evo vidite i sami kako će stup od 62 metra visine biti prilagođen ovom okolišu – tvrde iz Mjesnog odbora Tinj iz kojega pozivaju nadležne institucije zaštite okoliša, a tu prvenstveno misle na Javnu ustanovu Park prirode Vransko jezero koja je nadležna za ovo područje da, ako već dosad nije, hitno provede nadzor tog zahvata u prostoru i utvrdi da li taj zahvat ima potvrdu o utjecaju na okoliš s obzirom da ovaj spada u zaštićeno područje ekološke mreže Natura 2000 tisuće Ravni Kotari kao područje osobito važno za vrste i staništa.

- Pozivamo grad Benkovac da, ako mu je stalo do mjesta Tinj i njegovih mještana, preispita sve pravne mogućnosti te da se zabrani gradnja ove bazne stanice na ovoj lokaciji – poručuju iz MO Tinj.

Iz Zadarske županije, Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Gradu Benkovcu upućena je obavijest da je 30. rujna prijavljen početak građenja koji je podnio investitor Telemach Hrvatska d.o.o. temeljem članka 131. stavka 1. Zakona o gradnji. Radovi će se izvoditi sukladno odredbama članka 128. stavka 1. Zakona o gradnji, za koje je izrađen glavni projekt, stoji u obavijesti.

- Glavni razlog našeg protivljenja je briga za zdravlje ljudi zbog blizine bazne stanice, ali i narušenost vizure sela. Još je jedan bitan razlog, a to je što se radi o lokalitetu na kojemu je bila prva crta obrane pet godina. Tu su bile neprijateljske linije, a na položajima 100-200 metara udaljeni, bili su naši branitelji. Tu je izgubljeno 14 života, nekoliko je spomenika napravljeno stotinjak metara udaljenih uz samu cestu, tako da za nas ima jednu sentimentalnu vrijednost za hrvatske branitelje, ali i za cijelo naše mjesto. Kad se gleda malo u budućnost za našu djecu i potomke, to je još jedini položaj koji je ostao da se može nešto napraviti vrijedno za selo, neki vidikovac, restoran, sportski sadržaji. S tog mjesta puca pogled na Vransko jezero i Ravne kotare, po čemu je taj vidikovac jedinstven – zaključuje Kamber.

Gradonačelnik: doći ću na prosvjed objasniti

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić javio nam se i kazao kako će na prosvjed - doći!

- Ali ne kako bih prosvjedovao već objasnio ljudima da se radi o zakonito donesenim odlukama koje sad vodstvo Mjesnog odbora Tinja, dojučerašnji hadezeovci, a sada članovi DP-a, pokušavaju zloupotrijebiti u političke svrhe. Ugovor o najmu zemljišta potpisalo je Ministarstvo poljoprivrede sa tvrtkom Telemach, županijski Upravni odbor izdao je riješenje i Grad Benkovac u tom slučaju nema nikakav utjecaj. Sve je napravljeno u skladu sa zakonom, a ako mještani Tinja to sad žele osporavati građanskim neposluhom, to je njihovo pravo. Struka tvrdi da te bazne stanice nisu opasne za ljudsko zdravlje, u gradovima ih ima na svakom koraku. Grad Benkovac nema u tome nikakav utjecaj, ali doći ću na prosvjed i objasniti ljudima o čemu se radi - kazao je Bulić.

image

Prosvjed u Tinju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Prosvjed u Tinju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Prosvjed u Tinju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Prosvjed u Tinju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Prosvjed u Tinju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Prosvjed u Tinju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Prosvjed u Tinju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Prosvjed u Tinju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
11. listopad 2024 08:18