StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL POSJETITELJICE!

U parku prirode Telašćica magarci su u dosta lošem stanju i na nezgodnom terenu, najveći problem su kopita koja se ne održavaju, potrebna im je pomoć

Piše Mišel Kalajžić
17. srpnja 2021. - 18:48

Nakon obilaska Parka prirode Telašćica, posjetiteljica (podaci poznati redakciji) poslala nam je pismo uznemirena onim što je vidjela u uvali Mir.

- Danas smo bili u Parku prirode Telašćica u uvali Mir gdje se nalazi utočište za napuštene magarce. Mi smo posjetili to mjesto i naišli na magarce u dosta lošem stanju i na nezgodnom terenu. Najveći problem su kopita koja se ne održavaju. U prilogu šaljem slike. Kontaktirat ćemo i društva za zaštitu životinja, ali smatramo da što se više ovo proglasi, to bolje i da će se tako situacija riješiti što prije - napisala nam je posjetiteljica i poslala fotografije.

image
Magarci u Parku prirode Telašćica
Privatni Album

Na web stranicama Parka prirode Telašćica posjetiteljima se nudi promatranje životinja.

- Posjetitelji ovdje mogu uživati u pogledu pa i druženju s porodicom dobrih dupina u akvatoriju Parka. Neponovljiv je to doživljaj i mnogima povratna karta u Telašćicu. Dobri su dupini česti gosti vanjskog i unutrašnjeg akvatorija, a u Jadranu živi oko 220 jedinki. Promatrati se mogu i magarci, jer je Telašćica postala svojevrsno utočište za napuštene magarce - stoji u objavi.

image
Magarci u Parku prirode Telašćica
Park Prirode Telašćica

- Dalmatinski ili primorsko-dinarski magarac hrvatska je autohtona pasmina. Jedna je od izvornih i zaštićenih pasmina u Republici Hrvatskoj i dio je naše nacionalne kulturne i prirodne baštine. Magarac je oduvijek zauzimao važno mjesto u životu čovjeka pomažući mu u svakodnevnom životu. U našim krajevima on predstavlja važan dio tradicije i običaja. U prošlosti se magarac koristio kao tovarna životinja, a iznimno je koristan bio na nepristupačnim krškim terenima. Zbog razvoja modernih tehnologija, danas su magarci manje potrebni i dolazi do njihovog napuštanja. Park prirode Telašćica postao je svojevrsno utočište za napuštene magarce na Dugom otoku. Tu lokalno stanovništvo dovodi i ostavlja svoje magarce. Magarci su smješteni u oboru na području uvale Mir oko 100 metara od konobe Tilago - navodi se dalje u objavi.

Preporučeni period godine za posjet je od travnja do studenog, prilagođen je za individualne i grupne posjete, kao i za invalide - stoji u informacijama Parka prirode Telašćica.

Tragom pisma zabrinute posjetiteljice, na adresu Parka prirode Telašćica poslali smo email s pitanjima odgovornima. Ne tvrdimo unaprijed i bez provjere da je za stanje magaraca odgovoran Park prirode jer postoji mogućnost da su takvi dovedeni u utočište.

image
Magarci u Parku prirode Telašćica
Privatni Album

Ali zanimalo nas je jesu li svjesni stanja magaraca, što je uzrok takvoga stanja i što čine da im pomognu? 

U pismu smo Park prirode Telašćica upoznali s navodima posjetiteljice koja je bila u Parku prirode Telašćica u uvali Mir gdje se nalazi utočište za napuštene magarce, koji su prema njenoj spoznaji u dosta lošem stanju i na nezgodnom terenu, a najveći su problem kopita koja se ne očigledno već duže vrijeme održavaju. Poslali smo im i njene slike, istaknuvši kako je prizor posjetiteljicu uznemirio, te namjerava kontaktirati i društva za zaštitu životinja. Zatražili smo očitovanje i žuran odgovor nadležnih iz Parka prirode Telašćica o navedenom.

Do zaključenja ovoga teksta, više od dan i pol čekanja nakon postavljenih pitanja, nikakav odgovor iz Parka prirode Telašćica nismo dobili. Kad ga dobijemo, objavit ćemo ga.

27. travanj 2024 13:10