StoryEditorOCM
4 kantunaSTANJE U ŽUPANIJI

U Općoj bolnici Zadar pripremljen i četvrti odjel za COVID pacijente s 30 kreveta; građani bi se mogli započeti cijepiti krajem siječnja

Piše Iva Ivanac
5. siječnja 2021. - 21:27

Cijepljenje protiv koronavirusa zdravstvenih djelatnika u utorak ujutro započelo je i u Općoj bolnici (OB) Zadar.

Prvi su se cijepili ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina i njegov zamjenik dr. Edi Karuc.

Opća bolnica Zadar u prvoj je isporuci dobila 500 doza cjepiva, Psihijatrijska bolnica Ugljan 200 komada, dok je u ortopedsku bolnicu u Biogradu otišlo 30 doza, a u Zavod za hitnu medicinu 20. 

- Stiglo nam je prvih 500 doza cjepiva koje ćemo potrošiti tijekom iduća četiri dana. Cijepljenje se provodi pod strogim epidemiološkim mjerama, a zdravstveni djelatnici dolaze u planiranim turnusima. Svakih 15 minuta do pola sata cijepi se šest do sedam zdravstvenih djelatnika. Nakon cijepljenja djelatnici idu na promatranje koje traje otprilike pola sata - kazao nam je ravnatelj Čulina, dodajući da će se do petka po danu cijepiti oko 130 djelatnika.

- Prvenstvo cijepljenja imaju djelatnici koji rade na COVID i JIL odjelima, a nakon njih će na red doći ostali zdravstveni djelatnici i nemedicinsko osoblje - ističe ravnatelj Čulina, dodajući da je stanje što se tiče koronavirusa u OB Zadar za sada stabilno.

- Iako imamo manji priljev pozitivnih pacijenata zaraženih virusom SARS-CoV-2, imamo sve veći broj bolesnika s težim simptomima bolesti. Broj teško oboljelih na respiratoru nikako ne opada, već je konstantno desetak pacijenata priključeno na respirator i to je ono što nas zabrinjava - govori ravnatelj Čulina, dodajući da je to promjena u usporedi s prvim valom epidemije, kada je klinička slika pacijenata bila blaga.

U OB Zadar za njegu pacijenata zaraženih koronavirusom i dalje su aktivna tri odjela: COVID 1, koji se nalazi u bivšoj zgradi ATD-a, COVID 2, koji je smješten u zgradi Urologije i otorinolaringologije te COVID 3 odjel, koji se nalazi na Odjelu kirurgije, koji je direktno povezan s COVID JIL-om. Uz tri postojeća odjela, OB Zadar je u pripremu stavio i još jedan odjel – COVID 4.

- Četvrti odjel za liječenje pacijenata zaraženih koronom je u cijelosti pripremljen. Nalazi se u zgradi pedijatrije na mjestu očnog odjela i tamo smo smjestili 30 kreveta koji su kompletno pokriveni priključcima za kisik i videonadzorom. Taj se odjel, za slučaj potrebe, u svakom trenutku može aktivirati - govori ravnatelj Čulina, dodajući da su zdravstveni djelatnici OB Zadar pokazali da kao pojedinci svojom odlukom doprinose u zaštiti pacijenata, radnih kolega, kao i svojih obitelji i šire zajednice.

- Cijepljenje je znanstveno dokazana najučinkovitija preventivna mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv zaraznih bolesti, te je jedini uspješni način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj virusa na naše živote ili da se njegova pojava u budućnosti može držati pod kontrolom zdravstvenog sustava - istaknuo je dr. Čulina.

Do 5. siječnja u Zadarskoj županiji cijepilo se ukupno 568 osoba od čega 210 zdravstvenih djelatnika i 358 štićenika domova.  

Do sada je u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije u dva navrata stiglo ukupno 1185 doza cjepiva, koje je raspoređeno u četiri najveća doma za starije na zadarskom području - Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom za starije i nemoćne osobe Ivan Pavao II u Biljanima te Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar.

Cjepivo je raspoređeno i zdravstvenim ustanovama, a osim u Opću bolnicu Zadar i Psihijatrijsku bolnicu Ugljan, u kojoj je cijepljenje započelo u ponedjeljak, distribuirano je i u Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na Moru i Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije.

Dodatne doze Pfizerova cjepiva očekuju se do kraja mjeseca za oko 1400 stanovnika Zadarske županije, a krajem siječnja bi trebala početi stizati i cjepiva Moderna, koja će biti lakša za skladištenje jer se ne moraju držati u zamrzivačima na minus 80 stupnjeva Celzijusa kao i Pfizerovo, već u običnim hladnjacima. Prema riječima dr. Alana Medića, građani bi se u Zadarskoj županiji mogli početi cijepiti krajem siječnja.

19. travanj 2024 03:54