StoryEditorOCM
4 kantunaU ZALEĐU ZEMUNIKA

U borbi s vatrenom stihijom izbjegnuta katastrofa: Vatrogasci proveli evakuaciju djece i starijih osoba

Piše Zadarski.hr
30. srpnja 2024. - 20:02

Strahovito težak dan za hrvatske vatrogasce, a gašenje im otežava jak vjetar. Na zadarskom području dvije buktinje spojile su se u jednu.O požaru nedaleko od Zemunika izvještavao je i Dnevnik Nove TV.

Požar još uvijek nije pod nadzorom, a vatrogascima na terenu pridružile su se zračne snage koje su se iz skradinskog zaleđa morale preseliti u Zemunik. U jednom trenutku vatra je prijetila vojnoj bazi, no vatrogasci su to uspjeli staviti pod kontrolu.

- Trenutno je bolje nego što je bilo u popodnevnim satima. Dio požara koji je išao prema vojnoj bazi je lokaliziran. Ostao je još aktivan dio prema zaseocima Smokovići i Smrdelj. Požar je tu došao do kuća, rekao je Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik Zadarske županije.

Vatra je zahvatila i romsko naselje gdje su izgorjela deponirana vozila, otpad i stare kamp kućice. 

- Na sreću, katastrofa je izbjegnuta. Ponajprije zbog vatrogasaca i policijskih službenika koji su proveli evakuaciju djece i starijih osoba iz ovog naselja, rekao je Rudić. 

Evakuirani stanovnici nasilja morat će pričekati da vatrogasci ugase požar do kraja kako bi se mogli vratiti u svoje boravište. Županijski zapovjednik odbio je komentirati uzrok požara.

- Kad su vatrogasci stigli, požar je već bio u razbuktaloj fazi. Radilo se o dva požara koji su se zbog bure spojili, rekao je Rudić i naglasio da im je ključno staviti požar pod kontrolu prije noći. 

- Kroz noć je jako teško gasiti požare. Nadamo se da ćemo ga što prije staviti pod nadzor, rekao je Rudić za Dnenvik Nove TV.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice obavijestili su kako je požar na području Smokovića u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara. 

- Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor - rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u izjavi za Dnevnik HRT 1 pohvalio djelovanje vatrogasaca, pilota protupožarnih zrakoplova, policajaca kao i svih građana koji su pomogli u gašenju požara. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i duge suše, pozvao je sve građane na dodatan oprez. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika,  u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

28. rujan 2024 23:21