StoryEditorOCM
4 kantunaSKUPŠTINA TURISTIČKE ZAJEDNICE ZADARSKE ŽUPANIJE

Turska plaća za svakog dovedenog gosta 45 dolara, a naši se bune zbog davanja Ryanairu!

Piše M. Kalajžić
28. ožujka 2018. - 19:19
muraj

U Županijskom domu održana je skupština Turističke zajednice Zadarske županije na kojoj su usvojeni financijsko izvješće, izvješće o izvršenju programa u 2017. godini, izvješće o radu Turističkog vijeća i još neke točke. U radu skupštine sudjelovao je predsjednik TZ Zadarske županije župan Božidar Longin i direktorica Ureda TZ Zadarske županije Mihaela Kadija koja je podnijela izvješća.

Tako su članovi skupštine mogli doznati da je prošle godine ostvareno 465 tisuća kuna više od planirane boravišne pristojbe i 15.600 kuna više od planiranog u izvršenju članarine, te da je 11 posto više bilo dolazaka turista i 18 posto više noćenja, te da su se od svih turističkih mjesta najviše istaknuli Zadar, Biograd i Nin. Uglavnom, ostvareno je više prihoda od planiranog i to oko 8 milijuna kuna u odnosu na planiranih 7,7 milijuna.

Dizajn vrijednosti TZ Zadarske županije imao je 34 posto udjela u programu rada, a istaknuti su proizvodi Zadar Bike Magic za koji je kandidiran projekt signalizacije Fondu za turizam. Certificirano je 17 komercijalnih subjekata, a pokrenut je i projekt pješačkog turizma Zadar Trail Magic, uz razvoj ruralnog turizma.

U potporama događanjima, od 71 kandidiranih programa, valjanih je bilo 64, a TZ Zadarske županije izdvojila je 400 tisuća kuna za ukupno 44 događanja. Spomenut je i program Welcome u privatnom smještaju, kao i projekt udruženog oglašavanja gdje je prošle godine, kao i do sada, najviše sredstava izdvojeno za niskotarifne dolaske Ryanaira. U jednom trenutku u raspravu se uključio i župan Longin koji je istaknuo kako Turska plaća operaterima za svakog gosta kojega im dovede 45 dolara "a kod nas se kuka zašto se sufinancira dolazak gostiju".

U istraživanju tržišta, unatoč dobrim turističkim rezultatima, primjetna je niska razina poznatosti zadarske turističke regije što je najveća barijera kod gostiju, pa je istaknuta potreba povećavanja poznatosti destinacije u budućem periodu.

Najaktivniji od svih članova skupštine bio je predstavnik Bibinja koji je Mihaelu Kadiju pitao zašto se na turističke sajmove po Europi ne bi ponekad poveli i predstavnici lokalnih turističkih zajednica iz županije (Sukošana, Benkovca, Bibinja...), a primijetio je i da se za palaču Cedulin (novi Turističko-informativni centar) izdvojilo ukupno milijun kuna, a ne samo 500 tisuća kako je prikazano za prošlu godinu.

Sve u svemu, bila je to još jedna od uobičajenih skupština Turističke zajednice Zadarske županije na kojoj se nije puno zanimljivog čulo, a još manje raspravljalo jer su predstavnici najvećih turističkih kuća (i iznajmljivača) ostali uglavnom tihi i suzdržani.

No možda je još to i dobro, s obzirom da gradska Turistička zajednica novinare uopće ne poziva na skupštine, a kamoli na sjednice Turističkog vijeća. Daleko od javnosti i građana, oni donose odluke, a kakve, sazna se tek puno kasnije.

U praksi.

25. travanj 2024 01:51