StoryEditorOCM
4 kantunaSVE JE SUPER PROŠLO

Turistkinja i beba koju je rodila u NP Paklenica su dobro: "Kada smo došli, porod je bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u WC-u u lugarnici"

Piše RTL, 24 sata
30. srpnja 2023. - 20:11

Majka i novorođena beba su dobro, posljednje su to informacije iz zadarske bolnice o nevjerojatnom slučaju 22-godišnje turistkinje koja je jučer u nacionalnom parku dobila trudove i u lugarnici, uz pomoć djelatnika parka, rodila djevojčicu - javio je RTL.

Pomogli su kasnije i članovi HGSS-a, a iznenađujuća je činjenica da djevojka nije niti znala da je trudna. "Kada smo došli, porod je bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u WC-u u lugarnici. Mi smo priskočili s medicinskom opremom i zbrinuli majku i dijete", ispričala je za RTL anesteziologinja Adela Ušanović.

Ginekologinja Dora Perinčić poručila je da je prisustvovala porodima trudnica koje nisu bile svjesne da su trudne, ali porodu u ovakvim uvjetima nije prisustvovala nikad do sad.

Slučaj je komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš. "Malo mi je čudno, ali medicina vam je takva", rekao je i dodao da je medicina puna iznimnih situacija.

"Nije matematika da su dva i dva uvijek četiri. Nekad imamo situaciju da netko pred kraj trudnoće shvati da je trudan što nije uobičajeno i spada u nekakvu krajnost", kazao je pa zaključio da se i takvi slučajevi događaju.

RTL je razgovarao je s članom zadarskog HGSS-a Markom Rakovcem, anesteziologinjom Anelom Ušanović te ginekologinjom Dorom Perinčić koji su sudjelovali u akciji spašavanja mlade rodilje iz NP Paklenica. Djevojka nije ni znala da je trudna.

Ušanović govori kako ovo nije bila rutinska intervencija, da nije nikad sudjelovala u ovakvom zahvatu. "Mogu reći da smo svi skupa imali sreće da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mjestu događaja", govori.

Djevojka je rodila u Lugarnici u NP Paklenica. "Porod je, kad smo došli, bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u wc-u u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i krenuli u zbrinjavanje. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatne pomoći, od GSS-a. Došla je ginekologinja koja je i meni olakšala pomoć", tvrdi.

Ginekologinja navodi da je sama sudjelovala u porodima trudnica koje nisu bile svjesne da su trudne, ali u ovakvim uvjetima nikada do sad. Potvrdila je, istina je da majka nije ni znala da je trudna, a sama kaže da je sve bilo jako emotivno jer je i sama na porodiljnom, a ovo je prvo dijete koje se porodilo u ovom njenom, životnom trenutku.

HGSS-ovac Marko navodi da je majka nakon poroda bila u emotivnom šoku, ali i majka i partner su bili zatečeni. Dobro su se nosili s time, zaključuje.

"Nevjerojatan splet okolnosti, sretni smo svi da je sve završilo dobro! Gospođa se sama porodila u WC-u, s njom je bila obitelj i rendžer, sve je prošlo dobro jer je, po svemu sudeći, trudnoća bila normalna pa je onda i porod tekao sam, kaže za 24sata dr. Perinčić, kojoj je ovaj događaj bio vatreno krštenje. Ona je, naime, prerezala pupčanu vrpcu, dva sata nakon samog poroda.

"Beba je izašla iz majke normalno, na glavu, sve je dobro proteklo. Djevojčica je dobro, čini mi se da je, onako odokativno, rođena u terminu, nešto malo manje težine od prosjeka, ali to je doista bila tek moja procjena", kazala je dr. Perinčić.

Na pitanje kako je moguće da rodilja za trudnoću nije znala, liječnica odgovara kako ima i takvih slučajeva.

"Ne bih, međutim, ulazila u procjene ovoga slučaja, mogući su razni razlozi takvoga fenomena. Moguće je da žena nije imala veći trbuh, možda je imala manje simptoma, sve je moguće, kaže dr. Perinčić.

29. travanj 2024 13:35