StoryEditorOCM
4 kantuna"NAKNADNO, KAD BUDE"

Tko će podnijeti kaznenu prijavu zbog zloporabe ovlasti i nejasnoća oko zemljišta za Katoličku osnovnu školu i kome se zbog toga "tresu gaće"?

Piše Iva Ivanac
15. ožujka 2022. - 10:46

Nakon što je Davor Karlović (HDZ) zamolio gradonačelnika da pojasni tvrdnje koje posljednjih dana kruže u medijima vezane za zemljište na kojem su izgrađene nova crkva sv. Pavla i Katolička osnovna škola Ivo Mašina s pravom javnosti i vijećnica SDP-a Irena Dragić postavila je pitanje koje se tiče naknade koju zadarska nadbiskupija treba isplatiti Gradu. 

- Počeli smo Gradsko vijeće s pitanjem vijećnika Karlovića koje je trebalo poslužiti kao PR gradonačelniku, a poslužilo je i pročelniku Josi Nekiću da nas prijekorno upozori da pred crkvom trebamo biti ponizni i pokorni. Ja nisam ponizna. Prošlo je više od godinu dana od kada smo donijeli odluku za kredit kojim se izgradila škola na Bokanjcu. Kredit ćemo vraćati tri godine, a Crkva je postala vlasnik škole i to na prevaru. Oni će kredit vraćati deset godina. Ovakav oblik kreditiranja nije nigdje u svijetu zabilježen. U svemu tome, zaboravljamo da smo Nadbiskupiji ustupili zemljište čija je vrijednost 25 milijuna kuna i više. U Ugovoru o međusobnim odnosima stajalo je da će se pitanje zemljišta riješiti naknadno. Kada će taj ugovor pred Gradsko vijeće, pitala je Dragić i upitala gradonačelnika i koju je javnu namjenu predvidio za Dom županije.

Nekretnina mora ostati u vlasništvu građana, jer ako ne ostane to je ravno veleizdaji, zaključila je Dragić. 

Gradonačelnik Dukić nije dao jasan odgovor oko toga kada će se isplatiti naknada za zemljište, a pročelnik za financije Ivan Mijolović je izvijestio o urednosti plaćanja kredita. 

- Mislim da sam bila jasna u izričaju, a nisam dobila nijedan odgovor. Kada će ugovor o naknadi za zemljište doći pred Gradsko vijeće? Razvidno je time što se pravite gluhi da taj ugovor neće doći tako skoro. Ukoliko u skoro vrijeme ugovor za zemljište ne dođe pred GV, podnijet ćemo kaznenu prijavu za zloupotrebu položaja i ovlasti! Zanimljivo je da se svi nekretninski poslovi s crkvom odvijaju pod velom tajne. Koga se bojite, čega vas je strah, građana, kazala je Dragić.

U obranu gradonačelnika stao je pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić koji je rekao da će se pitanje zemljišta riješiti naknadno. 

- Kad ga riješimo, riješit ćemo ga, istaknuo je Nekić dok je Dragić dodala: "Riješit će sud!". 

Nekić je Dragić kazao da nastupa kao Putin i da slobodno podnese kaznenu prijavu. 

- Nama se tresu gaće od vas, kazao je Nekić, a Dukić dodao kako se ne plaši istraga. 

Po pitanju Doma županije Dukić je kazao kako se slaže sa svim onim što je u javnosti izneseno da treba biti u Domu županije. 

- Gradska uprava nije kruh jela niti mirisala. Ja sam za to da Dom županije bude javna ustanova. Što se tiče Grada Zadra, mi tamo nismo bili stanovnici i nemamo pravo na zgradu, kazao je Dukić. 

16. lipanj 2024 02:26