StoryEditorOCM
4 kantunaLJETI ĆE BITI OTVORENA DVA GRADSKA DJEČJA VRTIĆA

Ti objekti ne primaju djecu iz privatnih vrtića: privatnici, iako ih subvencionira Grad, ljeti stave ključ u bravu, a roditelji plaćaju tete!

Piše L.B.
11. lipnja 2018. - 23:12
tucepi_predsezona3-130417

- Iz devet objekata gradskog Dječjeg vrtića „Sunce“ dobit ćemo uskoro sve popunjene ankete u kojima su se roditelji izjasnili da li imaju potrebu za uslugama vrtića tijekom ljeta. Dežurni vrtić će nam biti „Ciciban“, on je dovoljno velik, tu je i centralna kuhinja i ispunjava sve uvjete da on preko ljeta bude dežurni vrtić – kaže ravnateljica Gradskog vrtića „Sunce“ Ana Dunatov.

Roditelji koji imaju potrebu da im dijete u bilo kojem razdoblju tijekom srpnja i kolovoza bude u vrtiću, imaju još svega nekoliko dana da svoje dijete prijave u onom objektu u kojem dijete boravi tijekom pedagoške godine, a isti se princip odnosi i na drugi Gradski vrtić, „Radost“, gdje će dežurni ljetni vrtić biti objekt u Vruljici, koji također ima kuhinju.

„Sunce“ ima nešto više od 700 djece, no ravnateljica Dunatov, prema dosadašnjem iskustvu, očekuje da će potrebu za vrtićem tijekom ljetnih mjeseci iskazati oko 150 djece, odnosno njihovi roditelji.

- Uobičajeno se prijave za srpanj i kolovoz, no rijetko tko od djece bude u vrtiću puna dva mjeseca. Srpanj u dežurnom vrtiću startamo sa stotinjak djece, njihov broj najviše varira između 15. srpnja i 15. kolovoza, da bi se onda prema rujnu opet povećavao. Mi se prilagođavamo u potpunosti, jer roditelji moraju imati našu uslugu i ljeti – kazala je Dunatov.

Djeci je osiguran puni, 10-satni boravak (od 6,30 do 16,30), a ljetni plan i program bitno se razlikuju od ostalog dijela godine.

- Ljeti imamo puno „vodenih“ aktivnosti, u malenim plastičnim bazenima u kojima se djeca odlično zabave. Igre na pijesku, puno boravka vani, sve je drugačije nego zimi. Kad su u zgradi, i tu im je ugodno, jer su svi naši prostori klimatizirani – istaknula je ravnateljica Dunatov.

Zadar ima i velik broj privatnih dječjih vrtića, više od 20, no tek treba vidjeti da li će se u nekom od njih organizirati ljetni rad. Proteklog ljeta dežurni su bili „Maslačak“ u Ulici Borka Šarlije Kese na Bilom brigu te vrtić „Školjkica“ u Ulici Franje Fanceva na Bokanjcu, no i svi drugi imaju mogućnost osigurati dežurstva.

I u privatnim dječjim vrtićima roditelji popunjavaju anketni listić o potrebi korištenja vrtića ljeti, no iskustva su vrlo različita i privatni vrtići mahom ne rade ili rade samo u srpnju. Roditelji kažu da bi se po broju zainteresiranih roditelja (15 do 20) mogla formirati grupa djece za ljeto, no većina privatnih vrtića još uvijek ljeti ipak stavlja ključ u bravu.

Roditelji kojima su djeca u privatnim vrtićima imaju ljeti velikih problema kamo s djecom. Iako sve privatne vrtiće subvencionira Grad, djeca iz privatnih vrtića ne mogu ljeti koristiti dežurni gradski vrtić „Ciciban“ ili „Vruljicu“. Ako nemaju ni „baka servis“, ne preostaje im nego plaćati tetu za čuvanje.

19. travanj 2024 03:53