StoryEditorOCM
4 kantunaPIŠEM PISMO...

Svi zaposlenici Grada, gradskih ustanova i poduzeća dobili dopis Branka Dukića: Poštovani zaposlenici, mogli biste ostati bez plaća...

Piše P.O.
4. siječnja 2023. - 10:54

Na email adrese svih zaposlenika Grada Zadra i gradskih ustanova i poduzeća gradonačelnik Branko Dukić je jutros poslao dopis u kojemu ih obavještava o razlozima zbog kojih je dovedena u pitanja isplaća njihovih plaća. Obraćanje gradonačelnika zaposlenicima donosimo u cijelosti.

-Gotovo šest godina sam gradonačelnik, no prvi put vam se obraćam na ovakav način jer sam vas kao prvi čovjek grada dužan obavijestiti o situaciji u kojoj se Grad Zadar nalazi. 

Gradsko vijeće je po prvi put u 31 godinu od osamostaljena Hrvatske, 22. prosinca 2022. godine donijelo nezakonit proračun i time u potpunosti blokiralo funkcioniranje Grada. Izglasavanjem nezakonitih amandmana predloženih od strane Nezavisne liste Enija Meštrovića, SDP-a i Akcije mladih, temeljni dokument za funkcioniranje grada je postao neupotrebljiv.

Gradske službe i ja osobno smo ih upozoravali na posljedice toga što čine. Nakon sjednice sam ih dva puta pozivao da isprave nezakonitosti i odblokiraju grad. Nažalost, moje molbe i upozorenja nisu shvatili ozbiljno, te se osim vijećnika dr. Biloglava nitko nije odazvao pozivu.

Prošlog petka sam službeno poslao Odluku o obustavi proračuna predsjedniku Gradskog vijeća i posljednji put pozvao vijećnike da u roku od 8 dana isprave nezakonitosti kako bi Grad mogao uredno podmirivati svoje obaveze, isplaćivati plaće svima vama, sufinancirati cijene boravka u vrtićima, stipendije, plaće, socijalna davanja, ugovorene projekte…

Odluka koju su donijeli je moguće plod neznanja, ali i političke volje, no ona nije protiv mene ni protiv HDZ-a. Ovo je odluka protiv svih građana kojima su po prvi put u novijoj povijesti grada ugrozili ostvarivanje prava.

Želim da znate kako je gradska uprava u stalnom kontaktu s resornim ministarstvima i pravnim stručnjacima ne bismo li ovu situaciju razriješili u najkraćem roku i kako biste, između ostalog, i vi dobili svoje plaće. Najbrži i najispravniji način je da većina u Gradskom vijeću povuče nezakonite amandmane, ali s obzirom na to da nisam siguran kako će oni reagirati, radimo na tome da se u skladu sa zakonima omogući funkcioniranje Grada te, ako bude potrebno, spreman sam idući tjedan donijeti potrebne odluke i osigurati da vi i naši sugrađani ostvarite svoja prava, no sve ostalo će stati. Grad financijski dobro stoji. Imamo novca na računu i čim se stvore pravni uvjeti ići će nalog za isplatu plaća i svih obaveza koja sada dolaze na red.

Nadam se da će pobijediti zdrav razum i da će vijećnici prihvatiti argumente jer ovo više nije pitanje političke borbe, pozicije ili vlasti. Ako žele izbore, imaju većinu i sutra mogu donijeti takvu odluku, samo neka omoguće normalno funkcioniranje grada.

Želim iskoristiti priliku zahvaliti svima vama koji vrijedno radite svoj posao i služite građanima Zadra. Napravit ću sve što je u mojoj moći da vi i vaše obitelji ne osjetite posljedice političkih sukoba, stoji u dopisu Branka Dukića.

05. svibanj 2024 22:26