StoryEditorOCM
4 kantunaSINDIKAT NA NOGAMA

"Zadarski profesori stanu ispred 80 do 100 učenika, koje nitko ne testira, a nama nameću obavezne covid potvrde, znači i cijepljenje! E, ne može!"

Piše L.B.
9. studenog 2021. - 21:05

- Mi ne zagovaramo cijepljenje učenika, to naglašavamo stalno. Ono zbog čega protestiramo je mjera po kojoj djelatnici škola moraju imati covid potvrde – ističe Tomislav Maričić, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zadarskoj županiji.

- Nitko nas ništa nije pitao. Djeca u školi moraju imaju maske od ulaska u školu, do odlaska kući. A u međuvremenu? Pogledajte školske autobuse. Koliko ih nosi masku? Znači, učenici nose masku u školi jer mi na tome insistiramo, a drugdje je vrlo upitno. Skoro nigdje – kaže Maričić.

Covid potvrde mnogi su profesori shvatili i kao prisilu za cijepljenje, a smeta im i što se djeca ne testiraju. Pravovremenim testiranjem učenika značajno bi se usporilo širenje zaraze, smatraju profesori, kojih je uistinu neusporedivo manji broj od broja srednjoškolaca.

- Ne razmišljamo o prosvjedu, bar još ne, ali u sindikatu razgovaramo na koji način ćemo reagirati. Nejasno je zašto je ova mjera usmjerena na nas. Svaki dan profesori stanu ispred 80 do 100 učenika, svaki dan, i nitko niti ne testira učenike, a mi moramo biti cijepljeni, odnosno imati covid potvrde. A dokazano je da virus ne širimo mi. Ima ga među djecom, no ponavljam da mi ne zagovaramo cijepljenje djece. Mora se naći neko rješenje jer nije jasno zašto su profesori „gurnuti“ u ovu epidemiološku mjeru – istaknuo je Maričić.

Iz Udruge „Nastavnici organizirano“ poručili su da su se „epidemiolozi i Stožer civilne zaštite tek sad, konačno, sjetili da postojimo,“.

- Nisu se sjetili prosvjetare staviti među prioritete kada se počinjalo s cijepljenjem, odmahivalo se rukom na rad u razrednoj nastavi od svibnja 2020., jer se valjda u radu s djecom od 1. do 4. razreda niti jedna učiteljica ili učitelj ne mogu zaraziti. Nisu se sjetili nakon pojave delta soja testiranje učenika i učenica, te zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja staviti na listu prioritetnih postupaka. Nisu se sjetili da bi učenike trebalo čim prije testirati i u slučaju pozitivnog testa staviti u samoizolaciju. Učenici su mahom malodobna populacija koja se još ne može i cijepiti i za koju su odgovorni odrasli, njihovi roditelji, koji se i sami često ne snalaze u nelogičnim mjerama i odlukama, i učitelji, koji mjere ne donose, ali ih moraju poštovati. Najodgovorniji su u ovom slučaju nadležni koji su dužni donijeti mjere kojima bi pučanstvo zaštitili od širenja zaraze – poručili su iz Udruge.

04. svibanj 2024 23:15