StoryEditorOCM
4 kantunaKRIVO BROJANJE

Stožer je opet zbrčkao evidenciju oboljelih: ako ih je 7 ozdravilo, zašto se još uvijek vode kao pozitivni? Preminulog su odmah skinuli...

Piše Ivica Nevešćanin
15. travnja 2020. - 11:08

U Zadarskoj županiji je sedam osoba preboljelo koronavirus. To su prvozaražena djevojka iz Biograda i njezin otac, pedijatrica i sanitarni inspektor iz Zadra te troje osoba iz Ortopedske bolnice u Biogradu, kazao je na konferenciji za novinare epidemiolog Alan Medić, i opet potaknuo pitanje vođenja evidencije broja zaraženih na području naše županije.

Naime, ako je sedam ozdravljenih osoba, zašto je broj zaraženih 77, a ne 70?

Kada je, nažalost, preminuo prvi pacijent od koronavirusa u zadarskoj bolnici, istog su dana „statističari” iz Stožera i epidemiolozi ukupan broj pozitivnih u županiji smanjili za jednu osobu. Ako je preminuli pacijent odmah skinut s liste zaraženih, zašto se isto ne napravi i s pacijentima koji su preboljeli COVID 19? Ovakva nedosljednost samo uvodi dodatni nered u brojke i evidenciju pozitivnih osoba, što opet dovodi do nepotrebnog zbunjivanja javnosti.

Zar ne bi bilo logičnije evidentirati ukupan broj pozitivnih osoba u Zadarskoj županiji od početka izbijanja epidemije, a uz njega broj preminulih i ozdravljenih, odnosno broj trenutačno pozitivnih osoba. Vrijedan podatak bi bio i broj trenutačno testiranih osoba za koje se rezultati još uvijek čekaju.

Tako bi se u svakom trenutku točno znalo koliko je osoba od početka testiranja bilo pozitivno, ali i koliko ih je trenutno oboljelo, i svaki nesporazum oko toga bi bio izbjegnut.

26. lipanj 2024 14:34