StoryEditorOCM
4 kantunaUREĐUJE SE PLAŽA ZA PSE

Starosjedioci Poluotoka: ovo je sramota, tu su se kupale i časne iz Svetog Mihovila, a sad će nahrupiti 30 pasa i sve nas otjerati!

4. ožujka 2019. - 22:15
plaza_za_pse3-040319

Zadar dobiva svoju prvu plažu za pse. Riječ je o djeliću obale kod nekadašnje ledane tvornice ribljih konzervi "Adria", na kojoj su u ponedjeljak bageri gradskog komunalnog koncesionara "Stipčević" počeli s radovima.

Lokaciju je još prije nekoliko dana novinarima otkrio pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okolišaRobertino Dujela, koji je rekao da će se urediti dio obale istočno od gata u Foši, tj. od mjesta na kojem se zaustavljaju vozila Hitne pomoći, prema "Elektri". Dujela je najavio da će se taj dio obale urediti i prilagoditi za druženje i kupanje i vlasnika i njihovih kućnih ljubimaca. Kazao je da će to biti prava mala oaza mira jer je zaštićena sa svih strana, a kad se dosadašnji nepristupačan prilaz moru uredi, bit će lijepo, obećao je.

Zapravo to i nije prava plaža, nego nasip nastao djelovanjem mora na kamene i betonske gromade nasute u more radi zaštite obližnjeg mula, gdje su dolazila vozila Hitne pomoći radi prijevoza pacijenata na otoke. Od djelatnika tvrtke "Stipčević" doznali smo kako će preko zida mula pokušati građevinskim strojevima razbiti i ukloniti najveće betonske gromade, te će se nasuti tucanik i uobličiti plaža. Malo udaljeniji dio kamenite obale neće se moći dosegnuti uređenjem jer bi trebalo ukloniti dio zida na mulu i bagerima ući na plažu, a to, kako nam rekoše, vlasti ne dopuštaju, pa će na spomenuti način urediti onoliko koliko uspiju.

Mala plaža kod nekadašnje ledane zapravo je skrovita s kopnene strane i za nju su znali samo Zadrani koji su se godinama dolazili tu kupati, posebno oni koji žive na Poluotoku i kojima je plažica kod bivše ledane bila zapravo jedino obližnje mjesto gdje su mogli u more ući a da ne skaču s rive, pa se tu kupalo i dosta starijih građanki i građana.

Neki od stalnih korisnika plaže bivše ledane u ponedjeljak su nam otvoreno izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom gradskih službi da njihov kutak pretvore u prvu gradsku plažu za pse.

Kupalište sirotinje

– Tu se oduvijek kupala gradska sirotinja s Poluotoka, a sada se tamo kupa i nekoliko žena od 80, 90 godina... Mi smo i do sada tolerirali ako bi netko došao sa psom, kupao se zajedno s nama, ali da se sada mi moramo povući jer će doći 20-30 pasa, to je sramota prema građanima, osobito prema starosjediocima Poluotoka. Zapravo tamo nije ni dolazio nitko iz okolnih gradskih kvartova, nego se tamo kupala uglavnom gradska sirotinja, i to isključivo stanovnici Poluotoka. Koje će sada otjerati sa psima. Nikad se to nije uređivalo, plažu je more samo oblikovalo, a građani s Poluotoka tamo bi ljeti našli svoju malu oazu za kupanje – kaže Tomislav Čerina, poznati zadarski slikar koji se na plažici ledane, kako kaže, kupa već 60 godina.

– Ja imam psa, ali protiv toga sam da se ta plaža pretvori u plažu za pse. Postoji puno drugih i znatno boljih lokacija za plažu za pse od ove. Neka slobodno postave oznaku da se psi kupaju na Morskim orguljama. Što se nas s plaže kod ledane tiče, na Morskim orguljama bilo bi najzgodnije za kupanje pasa jer su kamene plohe skroz zgodne za ulazak i izlazak morskih ljubimaca. Zašto ne? Ako može kod ledane, zašto ne onda i na Morskim orguljama? – pita se Valter Morović, dugogodišnji domar u Planinarskom društvu "Paklenica", također starosjedilac Poluotoka.

– Tamo je kod Morskih orgulja riva šira i ima puno više mista, tako da mogu odvojiti i tih deset metara za pse – dodaje Čerina.

– A mogu dodati i "jumping za pse" – nastavlja Valter.

– A našu plažu ne moraju sređivati. Možemo se mi i dalje onako kupati – dodaje Čerina.

Brojni profesori, umjetnici, gradski intelektualci također se ljeti često "bace" u more kod bivše ledane.

– Kupaju se čak i časne iz Sv. Mihovila. One bi znale doći ranije ujutro i okupati se. To je mjesto puno više starim Zadranima od plaže za pse – ističe Čerina.

– Nekim starim Zadranima iz Kampo Kaštela to je terapijska plaža protiv seboreje i svakoga se dana dolaze kupati i sunčati po najvećem suncu – dodaje Morović.

Nije im, kažu, jasno zašto je baš ta plaža izabrana od svih lokacija da bude plaža za pse.

– Netko je želio biti pametan, a taj tko je to odlučio, ja ga 50 godina nikada nisam vidio u Foši. Ne na kupanju, nego uopće u Foši – ističe Čerina.

Lokacija pokraj plažice bila je iskrcajni porat za ribu, a kamenje od kojega je nastala bilo je tu radi zaštite mula, da slabi udare mora.

– Mi smo se tu kupali jer je to jedino mjesto gdje si mogao ući bez skakanja ako si stariji. Osim "žute kuće", ali tamo su doktori svoj dio zagradili zidom, a na preostalom dijelu kupala su se vojna lica i gradska sirotinja – ističu Čerina i Morović, poručujući vlasnicima pasa da ih slobodno voze na kupanje u Tusticu i na druge udaljenije lokacije, a da malu plažicu puste na miru korisnicima kao i dosad.

– Mnogi su i sentimentalno vezani uz tu plažu jer su prva ljubavna iskustva stekli na tom malom komadiću obale "mira i ljubavi". Ako treba urediti tu plažu, uredit ćemo je mi sami, kao što bismo je i do sada čistili i održavali, bez pomoći gradskih vlasti – kažu nam ovi Zadrani.

I dosad je bilo razumijevanja

Gradskom pročelniku Dujeli nije bilo drago čuti kritike na odabir lokacije plaže za pse.

– Vjerujem da je moguće zajedničko korištenje tog dijela obale naših starosjedilaca i vlasnika kućnih ljubimaca, jer je i do sada postojalo razumijevanje jednih spram drugih. Ne želimo mijenjati navike starosjedilaca i remetiti im navike. Cilj nam je urediti plažu, poboljšati neprihvatljivo stanje kakvo je sada i pokazati dobru namjeru, želju i volju za rješavanjem svih izazova koje građani postavljaju pred nas – izjavio je Dujela u službenom odgovoru.

U nešto manje formalnom telefonskom razgovoru rekao nam je da nema potrebe za dizanjem tenzija jer nije bila namjera napraviti "Copacabanu za pse".

– Ništa se u naravi neće promijeniti. Ništa nećemo uzurpirati i nikakve navike i praksu građana nećemo promijeniti. Neće se dogoditi da tamo bude 30 pasa, nema straha za to. Vidjet ćete kad napravimo, zapravo samo je uredimo, jer do sada je to mjesto bilo potpuno zapušteno i devastirano, kako za ljude, tako i za njihove ljubimce. I do sada je tamo bio omogućen pristup psima, tako da se neće dogoditi ništa bitno drugačije. Ništa se neće uređivati posebno za pse, samo će se urediti pristup u more i starijim i mlađim Zadranima, da ne bude opasan kao do sada. Uredit ćemo da to bude primjereno i to je sve. Nema razloga ni za kakve tenzije i mislim da možemo naći kompromis između starosjedilaca Poluotoka i vlasnika kućnih ljubimaca. Lokacija je odabrana jer je izdvojena od ostatka svijeta, da tako kažem, ali ako nekome smeta oznaka za pse, ne moramo je ni postaviti jer tamo ionako postoji prešutan dogovor građana koji koriste plažu – kazao nam je u neformalnom razgovoru pročelnik Dujela.

 

NAKON DVA PARKA Grad prijatelj pasa
Plaža za pse uređuje se nakon dva parka za pse koji postoje u Zadru, od kojih je drugi otvoren nedavno na prostoru Sportskog centra Višnjik i opremljen je spravama za igru i vježbanje pasa. Uređenjem plaže za pse Zadar se definitivno potvrđuje kao pet friendly grad, premda ostaje dvojba je li lokacija za pristup pasa pogođena s obzirom na to da tu plažu desetljećima koriste starosjedioci Poluotoka.
16. travanj 2024 13:03